24 Mart 2010 Çarşamba

Yaralı bir aklın marifeti: Boyalı Kuş

Bazı insanlar ayaklı birer yaradır. irin olur akarlar kendi içlerinde. sürekli iltihaplanırlar, kendilerini delice kaşıdıkları için kabuk tutamazlar.işte bence Jerzy Kosinski de bunlardan biriydi.


I am going to put myself to sleep now for a bit longer than usual. Call it Eternity... diyerek intihar etmiş olan bu adam, dünyanın  en rahatsız edici kitaplarından birini yazmadan edememişti: Boyalı Kuş.


Boyalı Kuş, etrafındaki herkesten farklı fiziksel özelliklere sahip bir çocugun savaşın süpürdüğü diyarlarda tek başına hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. yer yer rahatsız edici, yer yer tiksindirici, mide kaldırıcı, ağlatıcı, düşündürücü...


Kuşlar aralarındaki boyalı kuş'u farkedip öldürüyorlar mı, öğrenmek için kitabı okumalısınız.


Okudukça insan doğasından tiksinebilirsiniz, insan arzularından, hatalarından, kötülüklerinden...çünkü boyalı kuş dehşeti tanımlayıp detaylarına inmekten kaçınmayan, çarpıcı bir kitap. yaralı bir hayvanı detaylıca anlatıyor, aklınıza hayalinize gelmeyecek şekillerde parçalanan bir kadını ürpertici bir gerçeklikle tarif edebiliyor, iç kaldıran bir sapıklığı, çaresiz yalnızlığı ve yine de alay edercesine yaşama- hayatta kalma arzusunu/sevincini içinde taşıyor! intihar edenleri yüceltmek modasına uymak gibi bir niyetim yok ancak bu kitabın sahibinin gözümdeki karizması başka. şiddeti çocuk gözlerinden görmek insanı çok derinden etkiliyor..


Yazarın 1 kitabını daha okudum, adını şu an anımsamıyorum ancak çok yogun cinsellik içeren bir kitaptı ve hoşlanmamıştım..fakat boyalı kuş'un nazarımda yeri çok başka. okuyunca savaş'a bakış açınız değişecek inanın...

1 yorum:

  1. bu kitabı okuyalı epey uzun zaman olduğundan konusunu pek de hatırlayamıyorum şimdi. ama yaşadığım dumur dün gibi aklımdadır. kosinski kesinlikle sıradışı bir yazar. lisedeyken okurdum - evet itiraf etmeliyim ki çok da uygun bir yaş sayılmaz. ama adam zaten öyle bir arıza ki 80 yaşında bile okusanız oha olursunuz. zaten tam da oha olmak için okunmalı. bir de bundaki psikopatlık çok gerçektir ve can acıtır, öyle beat kuşağının filan çakma acılarına benzemez.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails