5 Mart 2010 Cuma

Manga: Japon Çizgi Romanının Tarihi | Paul Gravett


Şimdiye dek tanıttığım kitaplar öykü kitapları ve romanlardı, ilk kez bir inceleme kitabı tanıtacağım, Japon yılı içerisinde olduğumuz bugünlerde Japon kültürü ile ilgilenen birileri varsa, ilgisini çekebilir.

Manga, bildiğiniz üzere Japon çizgi romanlarına verilen genel ad. Manga adının ne şekilde oluştuğunu incelemekle başlıyor Paul Gravett de bu kitaba: man kelimesi "istemsiz, kendisine rağmen",  ga kelimesi de "resimler" anlamına gelmekte ve manganın kelime anlamı sorumsuz, düzensiz resimler diye çevrilmekte.

Ansiklopedi karıştırmaktan hoşlananlardansanız bu kitaba bayılabilirsiniz, on bölüm halinde, altbaşlıklarla manganın ve manga aracılığıyla Japon kültürünün incelendiği, görsellerle ve her görselin altındaki açıklamalarla bu incelemelerin zenginleştirildiği güzel bir araştırma kitabı, üstelik büyük boy ve kuşe kağıda renkli baskı olması da ele aldığı konuya yakışmış, elinizde çok kalın bir çizgi roman dergisi tutuyor gibi hissedebilirsiniz. Manga kültürüne, mangakalara, manga çeşitlerine, örneklerine, manganın doğuşuna, tarihçesine ulaşabilir, ilginizi çeken bir konuda pek çok bilgi edinebilirsiniz. Manga severlerin elinde bulunması gereken bir kitap derim bu kitap için.

Kitabın arka kapağında yazarın kısa biyografisi de şu şekilde verilmekte:

Kitabı hazırlayan Paul Gravett, gazeteci, küratör ve yayıncı olarak yirmi yılı aşkın bir zamandır çizgi roman üzerine çalışıyor. Yazarın The Guardian, Blueprint, The Comics Journal, Comics International, Dazed&Confused gibi gazete ve dergilerde çizgi roman konulu yazıları yayımlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails