4 Mart 2010 Perşembe

Hayalet Kitap | Doğu Yücel



Doğu Yücel'i Blue Jean ve Headbang dergilerinin okurları yakından tanırlar, heavy metal hakkında yazdığı yazılarla adını duyurmuş, iyi bir sinema ve müzik takipçisi olan Doğu Yücel, Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları'ndan sonra ikinci kitabı olan Hayalet Kitap'ı okurlarının beğenisine 2002'de sunmuştu. İlk kitabı olan o öykü kitabını da severek okumuştum ve ikinci kitabını merakla okuyup, iki günde bitirmiştim. İlk kitabı olan Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları'na da yer vereceğim fakat ilk tanıtmak istediğim kitabı Hayalet Kitap, sanırım biraz popülist yaklaştım şu an kitap tanıtımı işine...

İzmirli üniversite öğrencilerinin çok sevebileceği bir roman Hayalet Kitap çünkü Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Dokuzçeşmeler Kampüsü'nde geçmekte olaylar. Bu kampüse ilişkin sadece burda okuyan öğrencilerin anlayabileceği ne kadar şifreli sözcük, efsane, geyik varsa Doğu Yücel hepsine yer vermiş romanın kahramanı olan öğrenciler arasında, Sherwood adını verdiğimiz kampüsümüzün ufak koruluğundan tutup İktisat Fakültesi binalarının arasındaki Kütahya Porselen'in çinili vazosuna kadar bu kampüsün ayrıntılarını romanına katmış, böylece okurken olayların gözünüzde canlanabilmesi çok rahat olmuş. Kendisi de bu fakülteden mezun olduğu için Doğu Yücel'in aklında kalan Dokuzçeşmeler Kampüsü başrolde oynamakta romanda.

Roman, bir üniversite kampüsünün içinde, birkaç kişilik bir arkadaş grubunun arasında geçen doğaüstü olayları konu almakta. Her genç arkadaş grubunu konu alan parodide olduğu gibi, çalışkan, sorumluluklarının bilincinde, ideal kız arkadaş olan ve gerçekten güzel ve akıllı olan bir genç kız, bu genç kızın sorumsuz, tembel, kaba erkek arkadaşı, bu ikilinin etrafında figüran arkadaşlar ve başroldeki genç kıza deliler gibi aşık fakat silik, ezik bir adam yer almakta bu grupta da. Olaylar ise çok hızlı bir şekilde, esas kıza aşık olan çocuğun intihar etmesiyle başlar. Arkadaşları bu olaydan son derece etkilenmekle birlikte, yaklaşan finallerin, üniversite yaşamının hareketliliğinin ve hayatlarındaki dertlerin akışına kapılıp bu intihar olayını unutmaya çalışırlar. Fakat hayatları o ölümden sonra eskisi gibi olmayacaktır çünkü onlar fark etmeseler de artık arkadaşlarının hayaleti aralarındadır.

Kitap hakkındaki şahsi düşüncelerimi de paylaşmam gerek, korku edebiyatını ve fantastik edebiyatı severim, bu yüzden kitaba bir gençlik kitabı gözüyle bakmamaya çalıştım, Doğu Yücel'in de bu türlerle olan yakın ilişkisini takip ettiğim kadarıyla biliyordum. Fakat ne yaptıysam olmadı ve kitap bir korku kitabından çok, fantastik bir kitaptan çok bir gençlik romanı olarak kaldı sonuna kadar. Hele Okul isimli korku-komedi filmi de bu kitaptan esinlenerek senaryolaştırıldıktan sonra... Bir de üniversitede geçen olaylar o zamanlarki lise dizileri furyasına kapılıp liseye aktarıldıktan sonra. Bir lisenin koridorlarında gezen bir hayaletle, bir üniversitenin kampüsünün içindeki korularda gezen hayalet arasındaki fark benim gözümü çok rahatsız etti ve romanı okurken kendi hayalgücümü devreye sokarak çok daha zevk aldığımı fark ettim. Demem odur ki, korku edebiyatını seviyorsanız ve Okul filmini görmediyseniz, gördüyseniz bile aklınızdan silebilecekseniz, bu kitabı kesinlikle okuyun. En azından genç bir yazarın ilk romanında akıcı bir dili iyi bir altyapıyla nasıl birleştirebildiğini görmek için okuyun. Yok korku edebiyatıyla işiniz olmazsa, hayaletler, ruhlar, cinler, doğaüstü varlıklar, bilinmeyenden duyulan gerginlik, diğer dünyalarla geçilen bağlantılar, psikolojik bunalımlar ilginizi çekmiyorsa bu kitabı okurken sadece bir gençlik romanı okuduğunuzu varsayın, en azından keyifli vakit geçirtecektir ama beğenmeyebilirsiniz içindeki altmetinleri, göndermeleri ve romanın konusunu. Korku edebiyatını seviyorsanız kitabı okurken kişiselleştirebilir, kendi hayalgücünüzü de işin içine katarak zevk alabilirsiniz.

Yazarın ilk kitabı olan öykülerini topladığı Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları'nı da inceleyeceğim, o zamana kadar Doğu Yücel'le ilgili daha fazla bilgi için burdan ve Blue Jean ile Headbang dergilerinden yararlanabilir, olayların geçtiği kampüsü görmek için de şu Facebook grubunun fotoğraf albümüne bakabilirsiniz. Okul filmini izlemenizi ise hiç tavsiye etmem.


3 yorum:

  1. sweet cim çok merak ettim şimdi bu kitabı, hüp die bir gecede okunabilir geldi bana alıcam bunu :p

    YanıtlaSil
  2. 389 sayfaymış Idefix'e baktım şimdi.

    Ve evet bir günde çok rahat okunabilir. Çok sürükleyici anlatılıyor olaylar. :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails