7 Mart 2010 Pazar

Tıkanma - Chuck Palahniuk


Chuck Palahniuk'u sadece "Fight Club" ın yazarı gibi görmek bana kalırsa haksızlık, zira iyi yazdığını düşünüyorum, bu kitapta o iyilerden bir tanesi .. Arka kapağının ilk cümlelerini okuduktan sonra kitabı okumamak ya da satın almamak zaten mümkün değil.. Zira şöyle başlar; "Eğer bu kitabı okumaya niyetliyseniz vazgeçin. Televizyonda mutlaka daha iyi bir şeyler vardır. Burada anlattığım şeyler önce sizi kızdıracak. Sonra her şey daha da kötü olacak.."

Öncelikle belirtmek isterim ki gerçekten çok açık sözlü bir kitap. Kimine göre gerçekten rahatsızlık verici derecede hastalıklı düşünceler saçıyor, kimine göre ise farklı bir bakış açısıyla tüm olguları onarmadan yıkıp yeniden inşa ediyor.. Eğer yeraltı edebiyatı nedir diye sorsalar, çok iyi açıklayamam belki ama kitabı alır hediye ederim..

Baş kahramanımız, değişik bir anneye sahip, seks bağımlısı Victor Mancini.. Hayatını şık restaurantlara gidip yemek yerken boğazına takılan yemekle kazanır, şöyle ki, boğulma numarası yaparken, muhakkak bir zengin kalkıp onu kurtarır, ondan sonra da hayatı boyunca Victor'a karşı sorumluluk hisseder, ona her ay kartlar ve yardım çekleri yollar, böylece Victor'da ona hayatı boyunca kullanabileceği "birinin hayatını kurtardım" gururu yaşatır.. Ordan kazandığı parayı ise annesinin bakımevine yollamak durumunda kalır..
Kitabın bir yerinde şöyle der, "Zayıfmış gibi yaparak güç kazanırsınız. Kendinizi güçsüz göstererek diğer insanların kendilerini güçlü hissetmelerini sağlayabilirsiniz. İnsanların sizi kurtarmasına izin vererek aslında siz onları kurtarırsınız.." Böyle de etkileyici laflar edilmiş çoğu yerde..
Sonra, bir de Victor'un arkadaşı Denny var, en az onun kadar farklı bir kişilik, aslında kitapta çok karakter var ve hepsi içinde farklı kişilikleri barındırıyor, çok renkli bu bakımdan da..

Kitabın filminin çekileceğini ilk duyduğumda acaba ikinci bir "fight club" olur mu diye sevinmeden edememiştim, ama izleyenlerden aldığım yorumlara ve fragmanına bakılırsa kıyısından bile geçmemiş malesef..

Sözün özü, eğer bu türden hoşlanıyorsanız bu kitap kesinlikle okunmalı..

3 yorum:

  1. Çok beğenmiştim bu kitabı. Chuck Palahniuk'a da hastayım, belirtmeyi borç bilirim :)

    YanıtlaSil
  2. aynen, bende yazmayı borç bildim:)

    YanıtlaSil
  3. Kitaplarını bıkmadan okuyacağınız yazar diye sorsalar hiç düşünmeden, Chuck Palahniuk derim.
    Herkesin anlayacağı dilde ama herkesin anlamak istemediği, görmemezlikten geldiği şeyleri ele alması yeraltı edebiyatından daha fazlasını veriyor.
    Yeraltı edebiyatı nedir, ne değildir diyenlere cevaptır Chuck.
    (:

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails