7 Mayıs 2010 Cuma

Ape and Essence - Maymun ve Öz | Aldous Huxley

Huxley benim gözümde en karizmatik yazarlardan biri. Öngörülerine ve yarattıpı dünyalara hayranım. 
Ape and Essence veya Türkçe adı ile Maymun ve Öz'de Huxley, yine bir distopya ile karşımızda.

İki sinema yapımcısının eline, William Tallis isimli birinin Maymun ve Öz isimli senaryosu geçer. Bu kişiler Tallis'in peşine düşedursunlar, biz de senaryoyu okumaya başlarız.

Gelecekte, 3. Dünya savaşı sonrası dünya nükleer saldırılardan zarar görmüştür.. Yeni Zelanda'dan bir ekip, Amerika'ya keşif gezisine gider. Yeni Zelanda stratejik önemsizliği nedeni ile savaştan zarar görmemiştir!

Amerika ise mahvolmuş durumdadır. Zalim, şeytana tapan, radyasyondan dolayı anormal doğan insanları şeytan'ın işi sayıp öldüren (!) çelişkiler içinde akılsız bir topluluk vardır California'da...

Yeni Zelanda'dan giden ekibimizin içindeki bir şahsiyet, Dr. Poole bu medeniyetin içine karışacaktır.. Bundan sonrası için kitabı okumanızı tavsiye ederim :)

Özellikle Şeytan Vekili ve Poole arasındaki konuşmalar, Cesur yeni dünyada Vahşi John ile medeni olan insanlar arasındaki diyaloglara çok benziyor..

Kitaptaki şiddet, ürpertecek kadar gerçekçi yazılmış ancak aşırı değil. Düşünmeyen insanları yönetmenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor bize Huxley. Koşulsuz inanmanın kitleleri nerelere sürükleyebilecegini anlatıyor. 

Maymun ve Öz, sıradışı olayları anlatıyor olabilir, ancak günümüz dünyasına paralelliğinin yadsınamayacağı da bir gerçek.  Cesur yeni dünyadaki soma,  maymun ve öz de ise DİN olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel görüşüm dinin insana özel, mahrem bir kavram olduğudur, bu yüzden bu kitabı zevkle okudum. İnsanları dinle sürüklemek ve yönetmek, hiçbir topluluğa hayır getiremez bence..

Neticede, okunulası, değişik bir kitap. yarım yüzyıl önceden günümüz dünyasının şekillerine, yöntemlerine, farklı bir kurgu..

On üzerinden puanım: 7

2 yorum:

  1. Bu ara kişisel gelişim kitabının dışında kitabım kalmadı ben kitap istiyorum...

    YanıtlaSil
  2. hehe oda olacak inşallah :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails