H.G. Wells bir bilim kurgu sever olarak uzun süredir okumak istediğim bir yazardı. Zaman Makinesi, Dr. Moreu'nun Adası, Görünmez Adam ve Dünyalar Savaşı filmlerinin aynı isimli Wells kitaplarından uyarlama olduğunu duyunca filmini zevkle izlediğim bu kitabı okuma listeme eklemiştim.
Açıkçası Zaman Makinesi filminin uyarlandığı bu kitapta, filmle yakından uzaktan hiçbir alaka yok. Tek ortak nokta zaman yolcusu ve makinesi. Ben de kitabı filmdeki maceraya okuyarak katılacağım beklentisi ile okuduğumdan olsa gerek, kitaptan çok da tat alamadım.
Kitapta Zaman Makinesini icat ettiği iddiası ile arkadaşlarının karşısına geçen Zaman yolcusunun maceralarını dinliyoruz. Bahtsız adam, ne kimseyi inandırabiliyor, ne de zamanda yaptığı yolculuklardan memnun olabiliyor. Zaman içinde gittiği yerlerde yaşadıkları onu mutlu edemiyor, umduğunu bulamıyor diyelim.
Eğer eğlenceli, yüksek tempolu bir kitap okuma beklentisi ile okumazsanız yine de size farklı bir macera sunuyor. Zaten kitap çok kısa olduğu için her hangi bir sürükleyicilik sorunu yok.
H.G. wells 19. yüzyılın başında güzel düşlemiş, iyi yazmış, kitabın pekçokları için bir klasik olduğunu da es geçemeyiz sonuçta.
On üzerinden puanım: 6
bu kitap, benim 11 yaşında okuduğum ilk yetişkin kitabıdır. ayrı bi yeri vardır kalbimde :)
YanıtlaSilşekerim ben pop kültürün plastik çocuguyum ancak bu kadar sevebildim :9
YanıtlaSilAy hatta Dr. Moreau'nun Adası da evde yatıyor, ben de onu okuyup inceleyeyim bari ama bu kitap için de pek güzel diyorlardı bak şimdi tereddüte düştüm...
YanıtlaSilBir de bu kitapla ilgili bir not da, prog-rock grubu Eloy, isimlerini bu kitapta geçen bir terimden almışlar derler, grubun alt türleri de space rock diye sayılıyor hatta, space rock diye bir müzik türü olması da çok şirin bir şey bence, tam bilimkurgu severler için müzik yapmış adamlar. =)
Sweet Leaf, evet sanırım kitaptaki ırklardan birinin adı Eloi idi :)
YanıtlaSilBöylesine bir baş yapıta bu incelemeyi yakıştıramadığımı söylemek isterim. Wells bilim kurgunun sadece babalarından değil aynı zamanda felsefi yazarlarından biridir. Kitapları sadece bir macera olmaktan uzak olup insan yaşamına ilişkin ciddi sorgulamalar içerir. Zaman makinesi muhteşem bir kurgu ve sürükleyicilik içinde sınıf ayrımının gelecekteki feci sonuçlarına ilişkin bir distopya kurar. (yukarıda bahsedilmeyen bölümler!) Bu kısa kitap olağanüstü bir hayal gücü ve yaratıcılık içerir. Bilim kurguyu gelecekte geçen aksiyon macera sanan ve yüzeysel bir beklenti içinde olanların wells'i beğenmemesi normaldir. Arka sokaklar kalitesinde bilim kurguya alışınca sefiller ağır gelebilir. Böyle bir kitaba puan vermeden önce de belli bir birikim gerekiyor.
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederiz Onur Bey, bloğun bu yazıyı yazan yazarı blogdan ayrılmış olduğundan kendisi görür ve cevaplamak isterse dönüş yapacaktır ama siz de takdir edersiniz ki kitap yorumlamak biraz da kişisel zevklerin ve anlayışların yansıtılmasından ibarettir. Her ne kadar bilim kurgunun gelecekte geçen aksiyon macera olmadığı konusundaki yorumunuza katılsam da "Böyle bir kitaba puan vermeden önce belli bir birikim gerekiyor," şeklindeki sert çıkışınıza cevap vermeden duramadım zira eski yazarımız da iyi bir okurdu.
SilDediğim gibi, biz bu blogda daha çok kendi çapımızda sevdiğimiz kitaplar hakkında bir şeyler çiziktiriyoruz, kişisel ve iddiasız yorumlarımız var, sadece güzel vakit geçirmek için sevdiğimiz şeyleri paylaşıyoruz o kadar.