10 Mayıs 2010 Pazartesi

Yeşil Karanlık | Anya Seton

İndirimde bulup 7 tl ye aldığım kitaplardan biri ile karşınızdayım. Kitapların fiyatları düşük olunca, insan daha agresif alıcı olabiliyor. Düşünsenize, 25 tl verip de berbat bir deneyim yaşamak var işin ucunda.

Anya Seton'a  ait bu kitap bana ilk bakışta oldukça şaibeli geldi, gerek kapak tasarımı, gerek yine üzerinde "new york times best seller" yazısı bulunması "acaba yine şu dandik aşk romanlarından mı?" diye düşündürmedi değil. Ama şimdi eğri oturup doğru konuşayım, kötü de çıkmadı hani.

Burada daha önce, Zebani isminde bir kitap tanıtmıştım. Yeşil karanlık pek çok yönden Zebani'ye çok benziyor. Ortada yine geçmiş ve gelecek arasında bulanık biçimde yaşanmaya çalışılan bir aşk var.

Celia ve Richard birbirlerini severek evlenmiş olmalarına rağmen mutsuzdurlar. Celia nın ruhsal durumu giderek kötüleşirken, bir doktor ona alternatif yöntemler deneyerek tedavi olma şansı sunar. Böylece, taa Kral Edward zamanının ingilteresine yollanırız Celia ile beraber. Richard bir rahip, Celia ise hizmetçi olmasa da, hizmetçiliğe yakın konumda fakir bir kızdır..Aşkları imkansıza yakın görünmektedir yani.  geçmişte kalan bu bunalımı çözmeden, günümüzde mutlu olamayacakları hissettirilir okuyucuya.

İşte böyle bir aşk-fantastik-macera çizgileri ile sınırlandırabileceğimiz bir kitap yeşil karanlık. Hızlı başlayıp tempolu devam ediyor ancak hikayeye can veren noktalarda makul açıklamalar yok. Yani geçmiş ve gelecek arasındaki bağ iyi kurulamamış gibi geldi bana. Celia'nın birden bire girdiği bunalım, karı kocanın arasındaki mutsuzluk, yapılan kötülüklerin elle tutulur bir motivasyonu olmayışı..vs. çok yüzeysel ele alınmıştı.

Bunlara rağmen, rahatlıkla okunabilen bir kitap yeşil karanlık, sürükleyicilik sorunu yok.  yalnız bence bu çok feminen bir kitap, erkek okuyucuların hoşuna gitmeyebilir, benden söylemesi.

10 üzerinden puanım 6.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails