27 Mayıs 2010 Perşembe

The boy who lived...

Harry Potter serisi, çocuk romanı mı, büyükler için mi, sürekli tartışılır. Ama ben bu tartışmalara girmek istemiyorum. çünkü bence, büyük bir hayalgücü destanı olmasının yanında aynı zamanda herkesin okuyabileceği bir kitap serisi yazdı Rowling.

Harry Potter benim çocukluğumla aramda kalan son ve cılız bağ gibiydi. Yedinci kitabı okurken, orada artık bu hikayenin bitiyor oluşundan çok, ben bir daha fışırdayan vızvızları veya balkonda hogwarts'a davet mektubu bulmayı hayal edemeyecek oluşuma ağlıyordum.

Kitabın içindeki pek çok karakter öylesine sıradan, öylesine senin veya benim gibi biri havasında ki, insan hayran olmadan edemiyor. Ben Harry Potter'ı seviyorum, çünkü bize ideal kahramanlar sunmuyor. Ayağı takılan, düşen, kazan patlatan, herşeyi berbat edebilen, kanlı canlı, sivilceli, dağınık saçlı insanlardan bahsediyor. Sıradan insanların hayatlarını büyünün dokusu etrafında izliyoruz, ve tanrım, eminim ki ağzı açık okuyan pek çoğumuz, Hogwarts'a gitmek istiyoruz!
Neyse benim kişisel ve son derece budala hayallerimi bir yana bırakalım artık...

Harry Potter neden sevilir?
Çünkü yazar, mitolojiden araklama yapmakla suçlansa dahi, koskoca bir dünyayı en ufak ayrıntısına ve yok denecek kadar az sayıda mantık hatası ile yaratmış olmasına şapka çıkarıyorum. Biliyorsunuz seri tamamlandıktan sonra Çağlar boyu Quidditch ve Fantastik Yaratıklar ve Nerede bulunurlar diye iki kitap daha çıktı. Aslında, yazar 7. kitaptan sonra bir de ansiklopedi çıkaracagını söylemişti ama bu konudaki gelişmeleri bilmiyorum.

Quidditch denilen ve süpürge üzerinde oynanan bir sporu icat eden Rowling, bunun yanısıra - bir kısmı mitolojide yer alsa da- hatırı sayılır miktarda kendi tasarımı olan pek çok yaratık tasarladı.

Gerek hogwarts'taki ders programları, gerek hocalar, büyünün pratik kullanımları, ve hatta Weasley'lerin evindeki bazı tuhaf eşyalar... hepsi inanılmaz bir yaratıcılık ürünü!

Bu sebeple, hayal gücüne saygısı olan, ve içindeki çocugu öldürmekten itina ile kaçınan herkesin, yer yer gülerek yer yer düşünerek okumasını rica ediyorum!  Memnun olacaksınız..

5 yorum:

  1. Harry Potter dünyasına hayranım ben de, aradan kaç sene geçmiş olmasına rağmen hatırlıyorum o dünyayı

    YanıtlaSil
  2. keşke 1234566 tane daha kitap yazsa Rowling, lostun sonu gibi olmasına bile razıyım

    YanıtlaSil
  3. Harry Potter'ın çocuk kitabı olduğunu düşünmüyorum açıkçası. İçinde çocuk karakterler bulunan bir büyük kitabı desek daha doğru olur. Fazla zekice tasarlanmış öyküsü büyüklerin daha çok başını döndürüyor kanımca. Bir de içinde oldukça korku öğesi var aslında. 5. kitabı okurken küçük olmamama rağmen az kabus görmemiştim. Bu seri hakkında sabaha kadar konuşabilirim aslında :) Benim favori kitaplarımdır.

    YanıtlaSil
  4. Harry Potter serisini geçen sene okudum ve neden bu zamana dek okumamışım diye hayıflandım. Seriyi okuduğum 2 hafta boyunca her gece inanılmaz rengarenk rüyalar görüyordum, hayallerim kanatlanmıştı resmen:))
    Serinin son kitabını okurken şıpır şıpır ağladım, kendim de şaştım bu işe.

    YanıtlaSil
  5. sen çok şanslısın, hepsini arka arkaya okumuşsun :) eminim müthiş bir deneyim olmuştur.. o rüyaları görmen de gayet normal!insanın hayal gücü şahlanıyor, dikkat tezek bombası!!! :p

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails