17 Şubat 2010 Çarşamba

Cinayetler Oteli | Agatha Christie


Polisiye romanlar kraliçesinin aslında pek el üstünde tutamayacağımız kitaplarından biri Cinayetler Oteli... Olaylar ve fikirler her zamanki gibi harikülade lakin Cinayetler Oteli kısa kesilmiş bir kitap izlenimini veriyor. Sanki asıl üzerinde durulması gerekenler yerine yan hikayeler fazlasıyla vurgulanmış gibi...

Kitap, kitaba adını veren uzunca bir öykü ve nispeten kısa bir öyküden oluşuyor. İlk öykü Cinayetler Oteli, ikincisi ise Greenshow'un Deliliği... Her öyküde de Christie'nin ana kahramanlarından biri olan saygıdeğer Jane Marple ön planda. Miss Marple yine gözlem yeteneğini konuşturuyor ve yine kendini bir anda cinayet soruşturmalarının ortasında buluyor!

~~~~~~~~~~

Cinayetler Oteli 1960'lı yıllarda Londra'daki Bertram Oteli'nde geçiyor. Bertram öyle bir otel ki çay içilen porselenlerden, konuklarına, dekorundan, çalışanlarına 1900'lü yılların başlarını yaşatıyor. Çocukken bu oteli ziyaret eden Marple, yeğenlerinin teyzelerini bir tatile gönderme planları üzerine kendisini yıllar boyunca hiç değişmeden kalmış gibi görünen Bertram Otelinde buluyor. Otel çok pahalı, çok elit bir kesmi misafir ediyor ancak yolunda gitmeyen birşeyler var... Soygunlar oluyor, Marple aslında önemsiz gibi görünen konuşmalara kulak misafiri oluyor ve sonunda bir cinayet işleniyor... Ve kahramanımız Marple her zamanki gibi kendisini yine bir cinayet soruşturmasının ortasında buluyor!

Greenshow'un Deliliği ise binbir mimari tarzın bir araya getirilip oluşturulduğu dehşetli bir ev! Miras, para, malikane, mirasta gözü olanlar, üç zanlı, cinayet ve Marple... Bu sefer Marple doğrudan hikayenin içinde değil lakin yine de işlenen cinayeti ustalıkla çözmeyi beceriyor!

~~~~~~~~~~

Cinayetler Oteli okumadan ölmeyin diyebileceğim bir kitap değil ne yazık ki! Ancak Agatha Christie severlerin seriyi tamamlamak üzere okumaları gereken ve Christie'nin yazınının gelişimini çok da iyi bir şekilde gözler önüne seren bir kitap.

Elimdeki kitabın çok eski basım olmasından kaynaklandığını düşündüğüm bazı sorunları da yok değil... İmla hataları, bazen Jane yerine Joan demeler, bazı yerlerde yanlış çevrilmiş ve bir türlü anlamını kavrayamadığım cümleler, vs...

~~~~~~~~~~

Kitap hakkında yazmak üzere birkaç gün önce kitabı elime aldığımda aslında Bertram Otelinin tasvirlerinden başka hiçbir şey hatırlamadığımı fark ettim ve üzerine yazabilmek adına yeniden okudum. Siz de okuduğunuzda ve üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra muhtemelen benimle aynı şeyleri hatırlıyor ve olayın aslında ne olduğunu unutmuş olacaksınız!

Her ne kadar diğer kitaplarının yerini tutamasa da yine de Agatha Christie'nin hatrına okunması gereken ya da en azından saygı duyulması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum Cinayetler Oteli'nin...

~~~~~~~~~~

Yazarı- Agatha Christie
Adı- Cinayetler Oteli
Orijinal Adı- The Bertrams Hotel
Çeviren- Gönül Suveren
Sayfa Sayısı- 176
Tür- Öykü / Polisiye

Kaç günde okudum- 2 gün
Kaç kuruş- 8,80 TL (@ kitapyurdu.com)
Öneririr miyim- Agatha severseniz okuyun, efendim. Yok, Agatha'ya yeni başlayacağım diyorsanız polisiye kraliçesinin tarzına giriş açısıdan yanlış bir kitap olacağı görüşündeyim.

5 yorum:

  1. 10 küçük zenci ve beklenmeyen misafir'i okuyan biri olarak agatha christie için diyebilirim ki, 'ya okumak istiyorum ama bir türlü kitap okuyamıyorum, üff ya ne yapsam da okusam neyden başlasam.' triplerine giren insanlar için ideal bir romancıdır; romanlar kısadır, entelektüel ya da fikirsel ya da bilgisel bir potansiyele ihtiyaç yoktur kitaplarını için, yormaz, kasmaz, hızla okunur.

    kendimi oyuna dahil edersem, ıssız bir adaya düşsem ve orada sadece agatha kitapları olsa o zaman okurum, başka türlü gereksiz ve zaman kaybıdır agatha romanları...

    YanıtlaSil
  2. bu kitabı ben de çok sevmemiştim ama katili tahmin edememiştim de..
    bir de bunun adı at berthams hotel degil miydi :\

    YanıtlaSil
  3. @Vodvil

    Ben Agatha romanlarının gereksiz ya da zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum ancak bunları okumak için herhangi bir potansiyele ihtiyaç olmadığı fikrine de kesinlikle katılıyorum.

    Agatha kitapları dinlendirici ve eğlendiricidir benim gözümde, beynimi yormadan oynayabileceğim katil kim oyunları gibidir.

    YanıtlaSil
  4. @Merope

    İnternet'te At Bertrams Hotel diyen de var The Bertrams Hotel de ancak benim eski basımli kitabımın iç yüzünde THE BERTRAMS HOTEL yaziyor. "H" harfine ozellikle takilmistim ama kitabin icinde de Bertram yaziyor.

    Ben katili tahmin etmistim:))

    YanıtlaSil
  5. Agatha Christie klasik polisiye romanlarında psikoloji, sanat ve gerilim öğelerini en iyi şekilde harmanlayan, sağlam yazarlardandır. Kitapları edebi sanatlar açısından tatmin edici değildir evet fakat kendi türünün en iyileridir.

    Eski ve yeni basım tüm kitaplarını okumadan yargıya varılması ciddi bir hata olur diyorum, bilginize.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails