15 Ocak 2013 Salı

Alfa Cellatları, Emil Petaja



Dünya'nın sonu yaklaşmıştır. Açgözlülük ve sömürge tutkusuyla uzaya açılan insan ırkı, başka çok daha gelişmiş bir ırkın yargı terazisinde oturduğunu bilmemektedir. Dünya'nın yokedilmesinden yana olan Alfa Morko ve İnsan ırkına şans vermek isteyen Alfa Thovv arasındaki çekişme Dünya'nın kaderini belirleyecek, yıldızdölü olan insan- alfa melezlerinin bulunması ve yuvalarına döndürülüp şahit olarak gösterilmesini gerektirecektir. Birçok yasağı çoktan çiğnemiş olan Thovv; Oren, Kora, Chauna'yı başka dünyalara ulaştırabilecek midir?

Yazar, eserinin genelinde toplum ve insanlık eleştirisi yapmış. Dil akıcı ve doygun olsa da, eski bilim -kurgu ekolüne dahil olan parapsikolojiye girmekten çekinmediği için kurgu dayanaktan yoksun kalıyor. Hırs odakları ve konformizme cesurca başkaldırması, paranın egemenliğini eleştirmesi, sanatı yüceltmesi son derece güzel motifler de olsa kısa kalmış. Efsaneler ve bakireden doğma mitleri üzerine geniş araştırma yaptığı gözden kaçmayan yazar bu bağlantıları ustalıkla kurmuş. Dünya'nın sunduğu en güçlü lider ve bilim adamlarına karşı yaptığı saygı duruşunda Atatürk'ü unutmayan yazar, savunmasını " Yurtta Sulh, Cihanda Sulh." diyerek bitirmiş.

Milli duyguları okşamasına rağmen ortalamanın altında kalan bir "space opera" olduğunu belirtmeliyim. Baskan yayınlarında gözü yoran çeviri hatalarına bu kitapta rast gelmedim. Eğer ciddi bir bilim kurgu hayranı değilseniz keyifli bir okuma sunmayacağını belirtirim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

3 yorum:

  1. Bu kitap bana yakın zaman önce hediye olarak gelmişti, yorumunu görmek hem şaşırttı hem de sevindirdi. Uzay Şeytanları'nı da yanda okunanlar arasında görüyorum ve yazısını da dört gözle bekliyorum. Baskan'ın kitaplarından Mars'tan Gelen Ölüm en ilgimi çeken, onu da okudunuz mu?

    YanıtlaSil
  2. Evet, Mars'tan Gelen Ölüm'ü okudum, yazarın diğer kitabı Uzayda Dehşet Tora'yı da okudum, Baskan yayınlarından önerebileceğim en güzel yayınlar. Güçlü bir space opera ikisi de ve kurgu oyunları gayet güçlü.Ortalamanın üzerinden kitaplardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman Mars'tan Gelen Ölüm ile başlayacağım bu üç kitabı okumaya. Teşekkürler!

      Sil

Related Posts with Thumbnails