12 Ocak 2013 Cumartesi
Uzayda Satranç, Gerard Klein
Jerg Algan, zeki ve asi ruhlu bir Dünyalıdır. Dark adı verilen son şehirde ticaret, gezi rehberliği, avcılık gibi işlerle hayatını kazanmakta gününü geçirmektedir. Bir gün sarhoşluğundan faydalanan bir ajan onu kaşifler programına kayıt ettirir. Sevdiği gezegeni geride bırakıp evrenin uzak köşelerine gidecek, aklın hayalin almayacağı sırlara ulaşacaktır. Merkezi yönetim'in atadığı bu yeni ajan; Jerg yüzlerce yıldır insanlığın aradığı sorulara cevap bulabilecek midir? Yoksa merkezi yönetimin sonunu getirecek bir hain midir o?
Jerg'in asi ve hırçın doğası, zeki yapısıyla güzel birleşmiş; ancak karakterin eksik kalan yönleri çok fazla. Değişimler son derece hızlı ve ayrıntısız, bu yüzden kurgu yalın kaçıyor. Kurum ve karakterlerin yansıttıkları imalar güzel olsalar da göze batmakta yetersizler. Betelgeuse'nin Merkezi yönetimi 8 kişilik bir ölümsüz konseyinden oluşuyor ve bu kişilerin yansıttığı statükoyu desteklemek amaçlı ölümsüzlük motifi güzel kullanılmış. İnsanlar yıldızlar ve gezegenlere dağılmışlar ama uzay ve zamanı bükmeyi bilmedikleri için zaman hala ciddi bir engel. Bu toplumları izole ediyor ve onları yabancılardan korkan "Püriten" kültürler geliştirmesine neden oluyor; bu son derece güçlü ve yerinde bir çıkarım olmasına karşın kurgudaki yeri çok az. Genel fizik ve kimya kullanımı ilkokul seviyesinde bile olmadığı için bilimsel desteği yok kurgunun, bir bilim- kurgu demek bu esere son derece zor. Uzayda bir satranç tahtası ve halüsinojen bir içki vasıtasıyla binlerce ışık yılı aşmak? açıkçası ne kadar alt metin aransa da eksik kalan motifler. İnsanlık sorgusuna girerken yaratıcı Eski efendi motifi güzel kullanılmış olsa da kitabın sonundaki kurgu oyunu çok ciddi hayal kırıklığı yaratıyor. Kolektif bilinçaltına güzel göndermeler ve statükoyu tehdit eden asi figürü bile dayanıksız kurguyu desteklemeye yeterli olmuyor.
Kurgu durağan ve savaş açtığı statükoyu farkında olmadan yüceltmiş, bu açıdan son derece üzücü. Dili yalın ve kurgu oyunları zayıf. "Bester"'in "Kaplan Kaplan" adlı eseri, aynı tonda çok daha güzel bir eser olduğu için onu öneriyorum. Okumadığım eski bilim kurgu kalmasın demiyorsanız vakit ayırmanızı önermem. Başka incelemelerde görüşmek üzere.
Etiketler:
Antivenom,
Gerard Klein
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder