16 Ocak 2013 Çarşamba

Piramitler, Terry Pratchett



Teppic, Ank- Morpork'un en saygıdeğer loncalarından birinde Katiller Loncası'nda eğitim görmektedir. Hiç bu taraklarda bezi olmamasına rağmen inşaat ve gıda sektörü gibi her zaman para kazandıracağını düşündüğü bir iş kolu olduğundan bu yolu seçmiştir. Teppic küçük bir çöl krallığının prensidir aynı zamanda, bu durum mezun olduğu gece babasının ölmesiyle diplomasını almadan apar topar krallığına dönmesine neden olacaktır. Bir tanrı-kral olmakla ilgili en ufak fikri olmayan bu dışarıda eğitim görmüş genç firavun gelenekçi rahiplerle kafa kafaya gelecek, babasına adına layık en büyük piramidi yaptırmak isterken ( kelimenin tam anlamıyla ) krallığını kaybedecektir. Mumyalar, matematik dahisi develer, geometri ve "dürüst ticaret"le boğuşması gereken Teppic durağan ve ölü krallığına refah getirmek için elinden geleni yapacaktır.

Usta yazar, mizahta ingiliz üstünlüğünü her eserinde olduğu gibi bunda da kanıtlıyor ve bolca kahkahaya sebebiyet veriyor. Ustaca kurulan bağlantılar, hoş ve yerinde göndermeler, tezatın ve abartının esas mizah unsurları olarak dikkatli kullanımı, eseri keyifle ve tebessümle okunan bir hava katıyor. Mizahın altından geleneksel ve yenilikçiliğin tartışmasını yapan yazar, inanç ve din sorgularına, otorite ve etiğe ( çoğu zaman ticari ) de bolca yer vermiş. Kurgu oyunları doyurucu ve çıkarımları zekice. Kelopatra göndermesiyle kapanan öykü diğer Diskdünya kitaplarından bağımsız olduğu için yazar ve seriye giriş açısından son derece güzel bir seçim olabilir. Teppic'in çorba olmaktan kurtardığı kaplumbağayla daha sonra "Küçük Tanrılar" da tekrar karşılacağımızı tüm eleştiri ve mizahın dozunun daha da katlanacağını söylesem sanırım tadını kaçırmış olmam...

Başından sonun eğlenceli bir okuma sunan, her sayfasından zeka damlayan bu kitabı gözüm kapalı öneriyorum. Fantastik kurguyla ustaca eğlenmiş olan yazarın, tıpkı taçsız kraliçe Guin gibi tarzlara sığmayacağını fanteziyi ve bilim kurguyu ustaca birleştirdiğini belirtirim. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

3 yorum:

  1. Terry Pratchett bir türlü okumaya fırsat bulmadığım bir yazar. Disk dünya serisine başlamak istiyorum ancak 2. ve 3 . ciltlerin İthaki baskısı tükendiği için seri yarım kalır diye başlayamıyordum. Bu kitapta sanırım Disk Dünya'da geçiyor. Konusu da ilgimi çekti. Bu kitabı alışveriş listeme alıyorum. Yazınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. çok fena halde merakımı celbettin , alıyorum notumu:)

    YanıtlaSil
  3. DiskDünya'dan okumadığım 4 kitap kaldı, yakın zamanda hepsini yazmaya çalışacağım... Serinin kitaplarına nadir kitap ve kitapyurdundan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails