5 Ağustos 2013 Pazartesi

Adolf Hitler | Kavgam / Mein Kampf

     Yazıya bu kitabı neden seçtiğimden bahsederek başlamalıyım bence. Kitap, kendi ırkı dışında kalan tüm dünya milletleri ile kavgalı olan herkesin aşina olduğu bir diktatörün hayatını anlatıyor. ''Kavga'' kelimesi elbette Adolf Hitler'in tüm dünya halkının 7 den 77 ye kalplerinde saldığı korkunun en sofistike hali. Bence herkesin dünya tarihine yön vermiş bir liderin hayatından ders alacağı konular vardır. Bu yüzden okunmasını şiddetle tavsiye ettiğim bir kitap.

     Üniversite'de iktisat hocamın hiç unutmadığım bir cümlesi vardı: '' Herkes yönetici olabilir fakat, herkes lider olamaz'' derdi. Hala bu cümlenin doğruluğunu sorgulamam. Örneğin; kitabın ilk sayfalarını çevirdiğimizde ve Adolf Hitler'in, babasına bile kafa tuttuğu o çocukluk yılları arasında gezinirken sıkça bahsettiği bir özelliği ile karşılaşıyoruz. Cımbızladığım bir cümle ile paylaşayım bunu: ''Hatiplik yeteneğim, çocukluk arkadaşlarıma söylediğim çok az ikna edici, daha doğrucu kandırıcı nutuklarla gelişmeye başladı. Kendi kendimi güç idare edebilen küçük bir lider olmuştum.'' Bu bahsettiği özelliği elbette sadece lider vasıflı insanlarda bulunan Hatiplik yeteneğinden başkası değil. 

     Özellikle kitabın ilk sayfasında ikinci paragrafta karşımıza çıkan bir söylemi var ki tüyleri donduran cinsten: '' Alman toprakları bütün Almanları kapsadığı zaman bu nüfusu beslemeye yeterli gelmezse, milletin duyacağı gereklilikten ve zorunluluktan yabancı toprakları ele geçirmek için hakkı doğacaktır. İşte o zaman, sapan yerini kılıca bırakacak ve savaşın gözyaşları gelecekteki dünyanın hasatlarını hazırlayacaktır.'' Bu cümleler Adolf Hitler'in tamamen kendi ağzından dökülmüştür. Dünya'ya bir bakımdan kucak dansı yaptıran bir liderin ideolojini tüm açıklığı ile ortaya seren bir açıklama bu.  Adof Hitler'in hayatını merak edenler için kitabın daha ilk sayfalarında gezinirken bile  daha neler ile karşılaşacaklarını az çok anlatabilmişimdir diye umuyorum. 



     Kitapta Hitler'in resme olan merakından tutunda, Yahudiler ile olan kavgasının sebeplerini kendi kaleminden ve düşünün ki, o dönem kimseden hatta muhtemelen Tanrısından bile korkusu olmayan bir adamın, tüm açık sözlülüğü ile anlattığı bir baş yapıttır ''Kavgam''

     Bence şu ana kadar bir çok yayın evinden basımı gerçekleşmiş bir eseri düşündüğümüzde, Gencay Yayınları'dan çıkan bu eser çeviri olarak ta hiç fena sayılmaz.

     Kitaptan daha fazla içerik paylaşmayacağım ama yine de Yahudilerin neden sabun yapılmak istendiğini? Nazi subaylarının sadece emirleri uygulayan askerler olduğunu mu yoksa onlarında sonu gaz odalarında biten bu katliamlardan zevk aldıklarını? Hitler'in fikirlerini, idelojisini ve üstün ırk takıntısının ardında yatan nedenleri kendi kaleminden anlamak isteyenler için şiddet ile tavsiye ettiğim bir kitap.

     Çok sevdiğim bir yazar olan Sunay Akın'dan dinlediğim bir anektod ile yazıyı bitireyim bari =))

     O dönemde Nazi subayları gaz odalarından cesetleri temizlemek için içeri girdiklerinde hep aynı manzara ile karşılaşıyorlarmış. İnsanlardan oluşan ceset piramitleri. Bu piramitlerin en alt basamağını çocuklar oluşturuyormuş. Daha üstüne çıktıkça ihtiyarlar ve kadınlar, sonrasında orta yaşlılar ve en üzerinde ise gençler varmış. Zehirli gaz tabana çöktükçe, insanların üste kalan temiz havayı soluyup biraz daha hayatta kalabilmek isteği ile böyle bir manzara ortaya çıkıyormuş. Ve ne yazık ki, dönemin Nazi subayları bu görüntüleri bir savaş propaganda aracı olarak kullanmak için şu cümleleri kuruyorlarmış: '' Görüyorsunuz ya Yahudileri öldürmekle ne kadar doğru yaptığımızı, Bunlar bir kaç dakika fazla yaşayabilmek için kendi çocuklarını ezmekten dahi çekinmeyen bir millet.''

İyi Seyirler...





    

3 yorum:

  1. çok ilgimi çekerek okumaya başladım ama sonradan sıkıldım. kendimi hitlerin belgesellerine verdim :)

    YanıtlaSil
  2. Çok uzun zamandır merak ettiğim bir kitap. Burada görmek iyi oldu, bu yorumdan sonra kısa zamanda almayı düşünüyorum
    :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails