5 Haziran 2014 Perşembe

Doctor Who Douglas Adams'ın Kayıp Macerası Shada | Gareth Roberts

Kitap: Doctor Who Douglas Adams'ın Kayıp Macerası Shada
Yazar: Gareth Roberts
Çevirmen: Ülker Uyanık
Yayıncı: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 440
Puanım: Absolutely Fantastic! (5) 

"Kendine has üslubuyla tanıdığımız usta bilimkurgu yazarı Douglas Adams, efsanevi Doctor Who dizisi için yazılmış ancak televizyonda yayınlanma fırsatını yakalayamamış bir senaryoyla karşımızda. 

Doctor Who takipçilerinin yakından tanıdığı yazar Gareth Roberts'ın ustaca romanlaştırdığı bu eserde, bizi sürükleyici bir macera bekliyor.Doktor'un eski dostu, Zaman Lordu Profesör Chronotis emeklilik hayatını Cambridge Üniversitesi'nde sürdürmektedir - yanında birkaç zararsız eşya da getirmiştir. Fakat bunların arasında, Gallifrey'in Muhterem ve Kadim Yasalar'ı da vardır. Üstüne üstlük bu kitabı, dünyadan haberi olmayan yüksek lisans öğrencisi Chris Parsons'a pervasızca ödünç vermiştir. Muhterem ve Kadim Yasalar evrendeki en tehlikeli eserlerden biridir ve yanlış ellere geçmesi felaketle sonuçlanabilir. Sinsi Skagra'nın kitabı elde etmesi ise, olabilecek en kötü şeydir. Skagra, evrene hükmetme eğilimli iflah olmaz bir sadist ve egoisttir. Üstelik Cambridge'e doğru yola çıkmıştır: Hedefi de kitap ve Doktor'dur"

Uzun zamandır okumayı ertelediğim kitabı bugün neredeyse yaladım yuttum. Keşke yavaş yavaş okusaydım dedim sonra maalesef. Şükür ki izlemediğim dolu Doktor bölümü var, yaşasın.

Kitabı okurken bol bol güldüm, ağzım beş karış sırıtmaktan bir hal oldum. 4. doktor'un zamanında geçiyor, o ve Romana ile koşturuyoruz.

Doktor ve Romana bir sinyal alıyorlar ve bu mesajı Cambridge üniversitesinden yollayan zaman lordlarından Profesör Chronotis'ten başkası değildir. Lakin mesaj yıllar önce atılmış ve muhtemelen Doktor umursamamıştır eheh.

Neyse Profesör'ün yanına gelirler, mesajın içeriğini anlayınca ciddi tutuşurlar çünkü Chronotis Gallifrey'den gelirken yanında kitaplar getirmiş ve en önemlisi "Gallifrey'in Muhterem ve Kadim Yasaları" kayıptır. Hemen aramaya başlarlar tabii. Ve sadece kitabın peşinde olan Doktor ve Romana değildir. Skagra'da kitabın peşindedir.


Bir adet Tardis ayracıyla yola koyulmasam olmayacaktı. 

Profesör gülümsedi. "Durum böyleyse, hiç kimsenin bu kitabı okuyup anlaması mümkün değil, öyle değil mi?"
"Haklı olduğunuzu umarım," dedi Doktor. "Bir an önce bulsak iyi olacak değil mi? Romana küçük kırmızı bir kitap-" 
Romana başıyla onayladı. "10'a 20 boyutunda." Etrafını çevreleyen kitap tepelerine son kez ümitsizce baktıktan sonra dişlerini sıkarak aramaya koyuldu. Küçük, kırmızı bir kitap...
Yeniden çay hazırlamak için mutfağa giden Profesör'ün sesi  duyuldu: "Gerçi yeşil de olabilir." 
Doktor'un omuzları çöktü. "Normalde cumartesileri severim." sf 64


Dediğim gibi kitap bildiğimiz Doktor hikayesi doğal olarak sevdiriyor. Yazar'ın kalemi o kadar güçlü ki nasıl okuduğunuzu, hatta okuyup okumadığınızı anlayamıyorsunuz. İçinde kaybolup gidiyorsunuz. 

En çok Profesör'ün çalışma odasını ve bitmek bilmeyen çay seramonisini sevdim. Benim gibi çay severseniz mutlaka okurken yanınızda çayınız olmalı. Süt? hehe
Ve sürekli söyleyeceklerini unutması çok sevimliydi ya. En çok Chronotis'i sevdim açıkçası. 

Ve Skagra'ya gelince megalomanlık seviyesi oldukça yüksek kötü karakterimizi yazar öyle hoş anlatmış ki direkt seviyorsunuz. En çok güldüğüm yer uzay gemisinin kendisine iltifatları sıralarken içten içe sıkılmasıydı. E tabii gemi ona koşulsuz şartsız itaat etmeye programlıydı ve bu doğaldı.  

Enteresan kıyafeti, kilim  modeli çantası ile doğal olarak dikkat çekiyor. Doktor'un kıyafeti de ondan aşağı değil tabii. Fraklı, çook uzun renkli atkılı çılgın biri Doktor'dan başkası olamaz, olmamalı. Okurken aklıma mutlaka Christopher Eccleston geldi. Benim sanırım gelmiş geçmiş en sevdiğim Doktor o olacak. 


Kitabı dediğim gibi çok sevdim bir çırpıda kahkahalarla okudum. Ve benim Doktor'umun da dediği gibi 
"Absolutely Fantastic!" buldum. Bitince aynen böyle bir yüz ifadesi ile kapattım kitabı. 

Sanırım birkaç kere daha okuyacağım. 


İyi Okumalar...

-Sycorox- 

3 yorum:

  1. Çok sevdiğim, merhum Douglas Adams için okumayı düşünüyorum. Ama Doctor'la aram hiç yok, sadece bir-iki bölümünü izledim, onları da sevmedim. O yüzden her şeyi anlayıp anlayamayacağımdan emin değilim. Hiç Doctor Who izlememiş biri ne kadar keyif alır dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo keyif alırsınız muhtemelen, bende ilk sezondayım daha.
      Dizi ile aynı olmadığından bağımsız bir hikayesi olduğundan dolayı çok fransız kalacağınızı sanmıyorum.

      İyi Okumalar ^^

      Sil

Related Posts with Thumbnails