23 Haziran 2014 Pazartesi

Amcam Oswald, Roald Dahl


Kapağında bir çift kadın bacağı ve arka planda Albert Einstein, Freud ve George Bernard Shaw portreleri olan bir resim olan Amcam Oswald, kapaktan bekleyebileceğiniz her şeyi veren bir romandı.

Roald Dahl, Amcam Oswald'da yetişkinler için bir güldürü yazmış, erotizmi eğlenceli bir şekilde anlatan, hatta erotik bir kitap olmayı hiç de hedeflemeyerek doğrudan güldürüye yoğunlaşan, yer yer kahkahalar attıran bir roman olan Amcam Oswald, Woody Allen'ın Midnight In Paris filmini sevenlerin mutlaka çok beğeneceği bir kitap olsa gerek. Çünkü bu kitapta da eski dönemlerdeki ünlü isimlerin gündelik alışkanlıklarına, cinsellik karşısında nasıl tepki verdiklerine değiniliyor, dönemin ünlü dahileri, sanatçıları, yazarları, bestecileri ve politikacıları Roald Dahl'ın elinde tabiri caizse maymuna dönüyorlar fakat okuması da bir o kadar eğlenceli oluyor...

Romanımız Oswald'ın öyküsünü anlatıyor. Oswald Cornelius, oldukça zengin bir iş adamı ve ünü oldukça yayılmış bir çapkın olarak öldükten sonra yeğeni, Oswald'ın günlüklerini bulur. Oswald'ın para kazanma öyküsünün çok çarpıcı ve ilham verici olduğunu düşündüğü için biz okuyuculara günlüğün bir kısmını olduğu gibi anlatır.

Oswald Cornelius, henüz 17 yaşında dünyanın ilk iktidar hapını yapan, bunu yapabilmek için Afrika'nın tehlikeli bölgelerinden cinsel uyarıcı etkisi yapan bir sineğin kanatlarının ezilmesiyle elde edilen bir tozun peşine düşen, kendisini heyecanlandıran fikirlere büyük bir coşkuyla yaklaşan ve aklına koyanı yapan bir delikanlıdır. İktidar hapları büyük bir başarıyla işe yaramaya başladığında bu hapları etrafındaki tüm soylulara ve zenginlere fahiş fiyatlardan pazarlamaya başlar fakat dünyanın cinsel açlığını ve insanların çiftleşme ve üreme konusundaki görgüsüzlüğünü kendi yararına kullanıp bu işten daha büyük bir servet elde etmek istemekte, iktidar hapları piyasada normalleşmeye başladığında adım atabileceği ayrı bir sektör aramaktadır. Aradığı sektörü, ünlü bir kimya profesörü olan Arthur Woresley sayesinde bulmakta gecikmeyecek, dünyanın ünlü dahilerini, sanatçılarını teker teker gezmekten ve yardımcısı Yasmin ile birlikte dünya üzerinde başka kimsenin girişmediği bir işe balıklama atlamaktan da hiç çekinmeyecektir.

Sizi bol bol güldürecek, bol bol eğlendirecek bir şeyler okumak istiyorsanız, Amcam Oswald kesinlikle doğru bir seçim olacaktır.

3 yorum:

  1. Bayılırım Roald Dahl'a. Bu kitap için farkındalık yarattınız bende.teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Rica ederim, ben de bayılmaya başladım kendisine, inanılmaz bir mizah anlayışı. Kitabın arka kapağında da "Roald Dahl'ın istese bile sıkıcı olmasına imkan yok herhalde," demişler, kesinlikle doğru.

      Sil
  2. Dahl'ın Son Perde adlı öykü kitabını okuyup bayıldım. Yetişkinlere yönelik başka eseri yok sanıyordum. Bu kitabı kesin okuyacağım.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails