28 Ocak 2014 Salı

[Blog Tur] Demir Kral - Julie Kagawa | Alıntılar

Demir. Buz. Lanetli Bir Aşk. Demir Periler

Kitap: Demir Kral
Yazar: Julie Kagawa
Orijinal Adı: The İron King
Yayıncı: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 411
Tür: Genç Yetişkin, Fantastik
Puanım: 4

"Evde ve okulda çevresine uyum sağlayamayan Meghan on altıncı yaş gününde hayatında bir terslik olduğunu hisseder. Karanlık bir yabancı onu izlemeye ve muzip dostu aşırı korumacı davranmaya başlamıştır. Ancak gerçek, bütün tahminlerin ötesindedir; genç kız, efsanevi bir peri kralının kızı ve ölümcül bir savaşın en önemli piyonudur. 

 Bu gerçekle yüzleşen Meghan, kardeşini perilerden kurtarmak, hiçbir perinin yüzleşemeyeceği gizemli bir canavarı durdurmak ve doğuştan hakkı olan güçleri yönetmek için ne kadar ileri gidebileceğine kendi bile şaşıracaktır. Bu macerada ona tuhaf bir ekip eşlik edecektir: en yakın dostu, fazlasıyla ilgili ve şakacı Puck; sürekli ortadan kaybolan kedi Grimalkin… Ve yasak aşkın vücut bulmuş hali, soğuk kalpli Prens Ash."

Yine harika bir blog turlayız. Pegasus yayınlarının katkısıyla bu turumuzda bugün bize konuksunuz. Ve Periler diyarına tabii.

Öncelikle söyleyeyim bu kitabı çok sevdim. O peri dünyalarından çıkmak istemedim. Peki neden 4 puan verdin o zaman derseniz, oraya geleceğim.

Kitapta daha önce yazan arkadaşlarım da söylemişler, bir Alice Harikalar Diyarı kokusu var. Ve tabii Bir Yaz Gecesi Rüyası. Oda tabii seven için gayet güzel geliyor. Bambaşka bir dünyanın kapıları aralanıyor ve Meghan'la beraber adımı atınca çıkmak dahi istemiyorsunuz.

Meghan'ın 16. doğum günü hiç beklediği gibi geçmez -ki aslında çok şey de beklemiyordur- başına bir ton iş gelir. Ve kardeşi periler tarafından kaçırılıp yerine vahşi bir şekil değiştiren konur. En yakın arkadaşının ise peri hatta Robin Goodfellow -Bir Yaz Gecesi Rüyasında olan kısaca Puck- olduğunu öğrenir. Bu genç yetişkin kitaplarındaki sıradışı doğum günlerine gel dedim okurken.

Kardeşini kurtarmak için Puck ile peri diyarına yola çıkar.

O yolda tabii karşısına çıkmayan kalmadı. Bu dünyada neler neler yok ki. Goblinler, Deniz kızları, Sirenler, Styrlar, Periler, Elfler, Devler, artık bir dolu mahlukat. Tabii çoğu dost canlısı olmadığından kelli, başı beladan kurtulamadı. (Bu tip doğaüstü canlılar tamamen ilgi alanımda olduğu için, direkt sevdim kitabı.)

Meghan bu yolculukta babasıyla karşılaşır. Babası peri kralı Oberon olunca tehlike mıknatısı olması kaçınılmaz olur iyiden iyiye.

Başından beri onu sürekli takip eden siyahlı yabancı düşman kraliçenin oğlu Ash'da hikayeye girince tamam oluyoruz.

Peri ışıklarımla kendimce bir atmosfer yaratmasam olmazdı :)
Karakterlere gelelim kısaca;

Meghan: Bu karakteri sevmekle sevmemek arasında kaldım ve kitaptan en çok puan kırdığım şey Meghan'ın yaptığı saçmalıklar yüzünden oldu.

Birincisi Meghan'a düşmanlık yapan okulundaki aşık olduğu çocuğun ona iyi davrandığını sanıp yemeğe gitmesi tam bir salaklık örneğiydi. Orada Puck ile beraber "hayır gitme saçmalama rezil olacaksın" diye diye bir hal oldum. Tamam o bölümde Meghan'ın travma geçirmesi gerekiyordu ve revirdeki konuşmayı duyacaktı anlaşıldı ama yine de sevmedim o kısmı.

İkincisi: Elf kulaklarını itici ve kötü bulması. Hatta orada çileden çıktım çünkü bilenler bilir kaç aydır elf kulağı yapımı ile uğraşıyorum. Bir gün kulaklarımı elf kulağı şekilde bulsam mutluluktan nirvanama ererim kesin eheheh. Sinir oldum orada ciddi anlamda.

Puck: En başından beri Meghan'ı korumak ve denetlemek için dünyaya gelmiş, muzip, zıpır, eğlenceli, neşeli bir karakter.

Ash: Tekinsiz diyarının buz prensi benim favorim evet bu konuda Meghan'a katılıyorum ve Team Ash diyorum. Onun sert tavırları, zarifliğine hayran oldum.


Amaa en favori karakterime gelirsem tabi ki kedi Grimalkin derim. Hatta o kadar sevdim ki, kedim olursa mutlak surette ismi Grimalkin olacak. Onun o kıvrak zekası, umursamaz tavırları, onca şey olurken millet birbirini yerken gülüp aşırı eğlenmesi, periskop gibi diktiği kuyruğu çok hoştu. Onu okurken ciddi anlamda çok eğlendim.




Açıkçası ben kış diyarı Tir Na Nog'u daha çok sevdim, hele bu zamanlarda umutsuzca kar bekliyorken nasıl iyi gitti anlatamam. Ve Demir periler kurgusu çok çok hoşuma gitti. Ayriyeten kitabı okuduktan sonra hemen New Orleans'taki Vodoo Müzesini araştırdım doğal olarak, hiç gözümde canlandırdığım gibi değilmiş.





Şimdi gelelim Kitaptan Alıntılar'a

 “Metal ağaçlar… Bu olağan bir şey değil. Eğer metalden orman perileri görürsen, bana haber ver de çığlık atarak kaçabileyim.” Puck | Sayfa 98

 “Sanırım bizi yalnızca itibarımı feda ederek kurtarabilirim. Sevgi için nelere katlanmak zorundayım. Kader tanrıçaları çektiğim işkenceye gülüyor olmalılar.” Puck | Sayfa 100

 “Ah şimdi de iyiyi mi oynuyoruz? Ona sıcak bir ‘Hadi oradan!’ çayı da verelim mi?” Puck | Sayfa 257

 “Ona kimse dokunmayacak. Ona dokunanın testislerini dondurur, bir kavanoza koyarım. Anladınız mı?” Ash | Sayfa 310

 “Leydiler ve kedigiller, Tir Na Nog’a hoş geldiniz. Sonsuz kışın ve bir dünya karın ülkesi.” Puck | Sayfa 238 


“Sonunda Kış Prensi ve Oberon’un soytarısı bir şeyde hemfikir olabildi. Dünyanın sonu gelmiş olmalı.” Grimalkin | Sayfa 286

 "Dikkatli ol, insan. Kalbini bir peri prensine kaptırma. Sonu asla iyi olmaz." Grimalkin | Sayfa 201 

Dudaklarımı yalayıp, “Beni öldüreceğini söyleyeceğin kısma mı geldik?” diye fısıldadım.
Dudağının bir kenarı yukarı kıvrıldı. “Eğer istersen,” diye mırıldandı, yüzünde bir heyecan ifadesi belirmişti. “Durum, bunu yapabilmem için fazla tuhaf bir hal almış olsa da…” Meghan & Ash | Sayfa 271

 “Ateşkes, Goodfellow. Chillsorrow Malikânesi buranın birkaç kilometre doğusunda. Oraya varana kadar ve Prenses soğuktan kurtulana kadar düellomuzu ertelemeyi öneriyorum. Tabii beni hemen öldürmek istemiyorsan.” “Hayır, hayır. Birbirimizi daha sonra öldürebiliriz.” Ash & Puck | Sayfa 257


Bu güzel kitabı istiyorsanız şayet sizi çekiliş sayfamıza alalım. Bence şansınızı deneyin ve bu bambaşka alemlere yolculuğa götürecek kapıyı aralayın :)


Tur Takvimi 

25 Ocak: sssuigenerisss.blogspot.com | Çekiliş 
26 Ocak: sohbetedecekkimseyok.blogspot.com | Ön Okuma 
27 Ocak: segesegese.blogspot.com | Yazar Tanıtımı 
28 Ocak: raflarinarasindan.blogspot.com | Alıntılar 
29 Ocak: pinucciasbooks.blogspot.com | Ekstra Sahne (İlk Öpücük) 
31 Ocak: thcodex.blogspot.com | Bunları Biliyor Musunuz?

İyi Okumalar...

-Sycorox-

1 yorum:

Related Posts with Thumbnails