3 Eylül 2011 Cumartesi

Bursa Mutfağı (M.Ömür Akkor)


Blog'da bir ilk yapıp, 2009 Gourmand World Cookbook Awards ödüllü ünlü şef Ömür Akkor'un Bursa Mutfağını tanıtmak istiyorum. Çünkü çok önemli ve özel bir kitap. Sadece yemek kitabı dememek lazım. Uzun süren araştırmalar sonucunda hazırlanmış ve gerçekten tarihe ışık tutan bir eser aynı zamanda. Lakin daha çok insana ulaşmalı diye düşünüyorum.

Ömür Akkor'u Yemekteyiz sayesinde tanıdım, çok ilgimi çekmişti yaptığı yemekler, tarzı. Sonra Sosyal medya (twitter, facebook) sayesinde takip ettikçe daha çok merak ettim kitabını. Lakin bir türlü bulamıyordum, geçen gün Dost Kitabevinde 2. baskısıyla karşılaşınca çok sevindim hemen aldım.

Yazar araştırmasını yaparken dört yıl boyunca neredeyse kapı kapı dolaşıp Bursa'nın mutfağını, geleneklerini, göreneklerini, bilinmeyen tarihinin tozunu silkeleyip günümüze taşımış. Ortada büyük bir araştırma var ve kitabı elinize aldığınız anda dalıp gidiyorsunuz. Bu araştırmasına kadar Doğu mutfağına hakim olan yemek kültürünü bir kenara bırakıp, Batı'ya geçtiğinde ve bu denli derin bir kültürün kapısını araladığının farkında değilmiş. Açıkçası Bursa Mutfağının bu denli önemli olduğunu muhtemelen çoğu kişi düşünmez ama yemeklerin çoğu saray mutfağına taşınmışlar ve bir süre sonra Bursa'dan çıktığı bile unutulmuş.
Kimi tarifler asırlardır yapılmamış olduğunu okuduğumda çok şaşırdım.

Kitap önce Bursa Mutfak Kültürü ile başlıyor. "Seyahatnamelerde Bursa Mutfağı" diye bir bölümle, yüzyıllardır Bursa'ya gelen seyyahların bu mutfağa ne denli önem verdiğini gösterdiği pasajlara yer vermiş. Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lugati't-Türk'ünde bile bu mutfaktan bahsediliyormuş. Çok çok eski kayıtlara ulaşmış düşünün zenginliğini.


Sonra özel günlerde yapılan adetler, çıkarılan yemeklerle devam ediyor. Neyse daha fazla anlatmayayım. Elinize alın ve saatlerce dalın, heyecanını kaçırmayayım böyle anlatarak. Ve çok güzel fotoğraflarla bezeli 150 tarif, yemekler, tatlılar, hamur işlerine geliyor sıra. Kapağını kapatınca "vay be" diyorsunuz.
En çok hoşuma giden şey cilt kokusuydu. Kitap kokusu en çok sevdiği şeylerden olan bendeniz için bu bir nimet tabii.

Ve ayrıca tamamen Bursa mutfağı bu yemeklerdir demiyor yazar, halen ulaşamadığı bilmediği yemekler var ise bana ulaştırın, yeni basımlarında onlara da yer verelim diye eklemiş önsöz'de. Muhtemelen halen araştırıyor, merak ediyor. Bursalılar bu kitabı mutlaka alın ve ayrıca eklemek istedikleriniz olur ise şayet Ömür Akkor'a ulaşın derim ben. Sadece Bursalılar değil tabi hepimizin kültürü diye eklemek isterim. Bir gün umarım kendi kitabımı imzalatacağım, onun için açmaya korkuyorum ben.


Yazarın Twitter adresi, tarif ulaştırmak, yada takip etmek isteyene (benden söylemesi harika yerleri geziyor, bilgiler veriyor)

Bursa Mutfağı ile Rafların Arasından'ın yemek kitapları bölümüne de başlamış olduk. Devamının geleceğini söylemek isterim kendi adıma.

2 yorum:

  1. bursadayım ve ömürün yemek kursu verdiği yere çok yakınım. hatta yakın bir arkadaşım ondan ders alıyor...

    YanıtlaSil
  2. o zaman aksama yemege geleyim mi

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails