16 Mart 2010 Salı

Gazap Üzümleri


Steinbeck benim en sevdiğim yazarlardandır, belki de en sevdiğimdir.Fareler ve İnsanlar'ı okumayan bir kitap okuyana rastlamak zordur ki, zira Türkiye'de iki insan, iki kitap üzerine rahatlıkla konuşabilir; birincisi Elif Şafak'tan Aşk, ikincisi ise Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar, okumayan ya da okumasa da okumadım deyene rastlamadım henüz bu iki kitap için...

Steinbeck en sevdiğim yazarlardan olduğu gibi Gazap Üzümleri'de top 10'uma zorlanmadan girecek bir şaheserdir.

Ve açıkçası herkesin harcı değildir Gazap Üzümler'ini okumak, ve sindirmek.Ayrıca bu yazıdan sonra tekrar okuyacağım kesinleşti. -bu konuk yazar olayı iyi oldu ha, ne kitaplar okumuş, tadları nasıl damağımda kalmış hatırlattı bana...-

Joad ailesi üzerinden anlatılan koca bir devir.Ekonomik buhranın sonuçları, tarımdan makineleşmeye geçen ve köleliği sonlandıran devrin, kendine yeni köleler oluşturmasının destansı anlatımı...

Yo dostlar yo, bu kitap kutsaldır, kesinlikle ve kesinlikle herkes okumalıdır.Ve kolay kitap değildir, 500-600 sayfa civarındadır, zordur, betimlemeler, tasvirler kusursuzdur.Anlatılan küçük insanların dramı korkunçtur ve daha korkuncu tamamiyle gerçektir.

Joad ailesi ile beraber milyonlarca okie'nin zorunlu göçü sizi utandırır, kalp atışınızı hızlandırır, elinizi titretir.

Kitabın başında rastlayacağınız kaplumbağa ve onun yolu gösterişi inanılmazdır.O kaplumbağa ki kah ters döner, kah düzelir, yavaş yavaş ilerlemeye, yaşamaya çalışır.Nuri Bilge Ceylan'ın en sevdiğim filmi Kasaba'daki kamlumbağaya rastlayınca; NBC'nin, Steinbeck'in kaplumbağasını çok güzel resmettiğini görmüştüm, işte Steinbeck olağanüstü bir sinematografi ile yazmıştır bütün sayfaları..

Bu olağanüstü hikayenin içindeki küçük küçük hikayelerden bile, abartmıyorum 10 tane iyi yazar çıkabilir.

Karakterlerinin hepsi hatta kitapta varlığını hissettiğiniz herkes gerçektir, vardır; o buhranda, o göçte can çekişmiştir, bilirsiniz, anlarsınız, belletir size bunu Steinbeck.

Hele sonu, hele o olağanüstü sonu, her şeyi belgeler niteliktidir, hele başı, hele ortası, hele hele bölüm bölüm anlattığı kapitalizm boku! inanılmazdır.

Yeni dünyayı, kapitalizmi, parayı, ekonomiyi size kimse bu kitap kadar iyi anlatamaz, kesinlikle anlatamaz.

Bununla birlikte aile bağlarını, aşkı, hayatı, insanları, insanlığı da kimse bu kitap kadar iyi anlatamaz, kesinlike anlatamaz.

Hepsini topla artı hayatı kimse Steinbeck kadar sevdiremez, kesinlikle yapamaz.

Steinbeck kraldır!

4 yorum:

  1. Bu kitabı Lise 1'de Edebiyat hocamız okutmuş ve sonra da sınav yapmıştı.
    Sınıfta çok az kişi bitirmişti kitabı, ben de onlardan biriydim. Kitabı bitirince özet olarak arkadaşlarıma anlatmıştım. Ben 75 civarında bir not aldıysam (notu kıttı), onlar da 55 filan almışlardı sınavdan. Kitabı beğendiğimi hatırlıyorum, göçü hatırlıyorum ama şimdi okusam kesin farklı yorumlarım. Bu yazın anılarımı canlandırdı.
    Bir de Suç ve Ceza'yı okutmuştu o yıl aynı hoca bize. Kendisini buradan selamlıyorum.

    YanıtlaSil
  2. En sevdiğim Amerikalı yazardır. Bir Amerikalıdan beklenmeyecek kadar iyi gözlemleri, tasvirleri vardır. En çok ondan etkileniyorum sanırım. Gerçi ilk okuduğumda altıncı sınıfta kafamda bir Amerikalı yokken de çok sevmiştim ama bu fikirlerden sonra sabitledim sanırım.

    YanıtlaSil
  3. Öf Öf harika bir kitaptır. Emeği, sömürüyü. umudu anlatan harika bir kitaptır. Bu kitabı 17-18 yaşlarında okumuştum ama bir daha okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir kitap. Kaçırılmayacak ve okunması gereken kitaplardan. Burada kitapla ilgili benim değerlendirmemi görebilirsiniz. http://kitapokurum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails