21 Mart 2010 Pazar

Boleyn Kızı-Philippa Gregory

Evet sonunda yazabiliyorum, affedin vallahi ders çalışmaktan zaman bulamadım.

Tanıtacağım kitap, Philippa Gregory'nin serinin ilk çıkan ve büyük yankılar uyandıran kitabı Boleyn Kızı.

Daha önce Mahkum Prenses'i tanıtmıştım hatırlayacaksınız. Ve bu kitapları arka arkaya okumayı tercih ediyorsanız önce ondan başlayın derim ben. Ve sonra Boleyn Kızı'na geçiverin.

Bende ilk Boleyn Kızı'nı okuyanlardanım. Okurken bir solukta yatağıma kıvrılmış ve bir akşam boyu deli gibi okuyup, bitirmiştim. Gregory'nin kitaplarında bu var sanırım, heyecanla bir solukta okuyup bitiriyorsunuz. Hani kafa dağıtmak için birebir.

Boleyn kızı'nın hikayesi, aslında Anne Boleyn'in değil, Mary Boleyn'in hikayesi.
Hiç istemediği halde Henry'nin gözdesi olan, ona çocuk veren Mary Boleyn.
Anne Boleyn ise; entrikalarla Henry'i baştan çıkaran ve sonunda o entrikaları ölümü olan diğer genç kız.
Bu kitapta insan o kızların, bir obje bir mal gibi oradan oraya sürüklenmesine üzülüyor. Başka şanslarının olmadığını görüyorsunuz. Ve Henry'e kızıyorsunuz sürekli. İnsanın feministlik damarlarını güçlendiriyor nedense.

Kitap beyaz perde'ye aktarıldı tabi, lakin sinema ve kitapseverlerden geçer not alamadı, oyunculara rağmen.

Eğer sıcak yatağımda, elimde kahvemle kıvrılıp sürükleyici bir kitap okuyayım da, kafam dağılsın diyorsanız hiç düşünmez öneririm.


6 yorum:

  1. filmini çok iyi bulmuştum ben... hem kadroyu hemde anne boleynin hırsını beyaz perdeye en güsel şekilde taşıyan portman'ı... the tudors bütün hikayeyi anlatır... onuda soluğumu tutuarak arka arkaya izlemiştim...
    evet kadına bir mal gibi davranıldığı bir gerçek..ve aslında tarihi kadınların yazdığı da... birer gizli kahraman oldukları da...
    heleki ingiltere tarihinde...

    YanıtlaSil
  2. syco, ben de kitabı bir solukta okumuştum ama şeye katılmıyorum; bence kitaptaki "other" anne boleyn :) yani bir nevi diger boleyn kızının gözünden "diğer" boleyn kızının hikayesi heheh :))

    anne boleyn in aslında pek güzel olmadıgını ögrenince şaşırmış, ingilterede hala hiç sevilmediğini ve ırıspi gibi görüldügünü duyunca afallamıştım :))

    YanıtlaSil
  3. yahu çok çirkinler araştırmıştım kitabı okuyunca şok olmuştum :)
    filmde,dizide ve kitapta anlatılanla normal halleri çok farklı evet:),özellikle Henry'i hep çok yakışıklı adamların oynaması komik geliyor bana.
    Ben ne yalan diyim Anne Boleyn'ciydim,kızınıda kendinide severim

    öteki Boleyn olayına gelince,bana her ne kadar anlatıcı falanda olsa öteki olarak hep Mary geldi :) Anne'ciyim ondan heralde eheheh:)

    YanıtlaSil
  4. evet, anne boleyn hayran olunacak bir kadın, koskoca kralı parmagında oynatmış... bir de karnı çocuk tutabilseydi belki şuan dünya tarihi bile değişmiş olurdu :))))

    YanıtlaSil
  5. sevgili Merope, tutamamasına rağmen dünya tarihini değiştirdi...
    katolik ve protestanlar bu kadının dilinin ucundan doğdu... aslında tam bir bomba doğurdu, bir erkek doğuramamasına karşın... ki Elizabeth'in İngiltere tarihindeki yerinide unutmamakta da fayda var...

    YanıtlaSil
  6. tabi ki, kadın koskoca ingiltereyi protestan yaptı yahu..
    ama yaşasa bence kesin daha da naneler yerdi o :))

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails