28 Mart 2013 Perşembe

[Blog Tur] Duman ve Kemiğin Kızı - Laini Taylor - Yazar Tanıtımı - Karou Olmak



"Bir zamanlar, şeytanın ininde yerde tüylerle oynayan küçük ve masum bir kızdı. 
                             O artık masum değil..."



Kitap: Duman ve Kemiğin Kızı
Yazar: Laini Taylor
Orjinal Adı: Daughter of Smoke and Bone
Yayıncı: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı: 444
Tür: Fantastik, Genç Yetişkin
Puanım: Yaldızlı 5

Şeytanın ininde yerde oturmuş tüylerle oynadığı günlerde masum ve küçük bir kızdı. Artık masum değildi ama bu konuda ne yapabileceğini de kestiremiyordu. Onun hayatıydı bu: Büyü, utanç, sırlar, dişler ve yüreğinin tam ortasında kesinlikle bir şeyleri kaybettiği duygusunu perçinleyen boşluk.


Duman ve Kemiğin Kızı blog turumuz tam gaz devam ediyor. Bugün bizde konuksunuz.

Bu kitabı ciddi anlamda merak ettim çıkmadan, kapağına ve maskesine vuruldum, hemen gidip aynısına benzer bir tane de kendime yaptım. Konu beni inanılmaz cezbetmişti, beni tanıyanlar iyi bilirler Prag sevdamın büyüklüğünü kitabın Prag'da geçmesi dikkatimi hemen çekti. Hemde karlı Prag'dı ki benim en çok gitmeyi istediğim mevsim, kışın karlar altındaki halidir. Ayrıca baş karakterin mavi saçlı, sanat öğrencisi olması kalbimin resmen çılgın gibi çarpmasına neden oldu. Karlı Prag, melekler, mavi saç ve çizim en sevdiğim şeyler olduğu için, kitap kötü bile olsa bunlardan kredisi olacaktı benim için. Lakin öyle güzeldi ki, kendiliğinden 5 puanı aldı benden, ekstra krediye falan gerek kalmadı.

Dediğim gibi kitap en çok Prag ve Marakeş'te geçiyor. O büyülü atmosferlerde hikaye resmen akmış gitmiş. Masal şehire ancak böyle masal gibi bir hikaye yakışırdı dedim, sabaha karşı bitirip, kapağını kapattığımda.

Karakterlere gelirsek;

Karou yani baş karakterimiz, dediğim gibi okumadan hayran kalmıştım. Okurken ise çok sevdim. Karou oldukça sağlam, sert bir karakter. Tam benim tarzım işte. Kitap karakterlerinde favorim keskin hatlı, ne dediğini bilen, ayakları yere sağlam basanlardır. Mavi saçlı kızımız onlardan biri.

Bir yandan da kırılgan ve çok yalnız. İçinde bir boşluk var ve onu doldurmak istiyor. Karou'yu kendime en yakın hissettiğim şey mavi saçlarından ziyade, çizimleriydi. Yaşadığı ve anlatamadıklarını çizerek söylüyordu. İki dünyası arasında köprü görevindeydi o çizimler. Dükkandakiler insan dünyasını Karou'nun çizimlerinde takip ediyorlar, arkadaşları ise onun sözde hayal kahramanlarını ilgi ile izliyorlardı. O bağlamda gayet sevilesi bir baş karakter profili çizmiş yazar.

Razgut onu; "Nektar ve tuz tadı var. Nektar, tuz ve elma. Polen, yıldız ve menteşe. Masallar gibi bir tadı var. Gece yarısında bir kuğu. Bir tilkinin dilinin ucundaki krema. Tıpkı umut gibi tadı var." diye tanımlamıştı. Enteresan bir tanımlama evet. Ama Karou'ya uyuyor gerçekten.

Akiva ise bence olması gerektiği gibiydi. Ne eksik ne fazla. Yaşadıklarından ötürü savaş zırhına daha bir sarılmış, canı yanan bir adam profili sergiliyor.

Karou'nun en yakın arkadaşı Zuzana ise tam bir Lost Girl Kenzi karakteri. Okurken aklıma sürekli Ksenia Solo geldi. Huysuzluğu bile çok şirindi. Özellikle kukla gösterileri araya katılmış bir hoşluktu.

Ve Brimstone ise önce sinir olduğum sonra ise çok sevdiğim karakter oldu.

En çok da Zehir Mutfağını sevdim. Karou ve Zuzana'nın gittikleri Prag'ın ünlü kafelerinden biri. Şahsen gittiğim zaman ilk işim oraya uğramak olacak (evet anında araştırdım)

Bir yandan da Prag sokaklarını arşınlayıp, Zuzana'nın kukla gösterisine, turistleri çılgın kostümleriyle korkutan yerel oyunculara şahit oluyorsunuz. Aynı zamanda bir bölümde tepeden kuş bakışı Prag'a bakıyorsunuz.

Gel gelelim melekler ve şeytanlar kısmına. Bildiğimiz gibi işlememiş yazar bu konuyu. O şeytanlar kısmından ele almış bir bakıma. Net bir şekilde iyi ve kötü yok. Kitabın en çarpıcı kısmı da aslında burada gizli.

Diğer çarpıcı yanı ise hiç beklemediğiniz şekilde bitmesi. Öyle bir son sizi bekliyor ki, diğer kitap hemen çıksın diye kalıyorsunuz.  Kitabın kapağını kapattığınızdan sonra tadı damağınızda kalıyor.

Kaç puan verdiğime gelirsek tabi ki yaldızlı 5 puan veririm ve tavsiye ederim.

Yazar Tanıtımı




Laini Taylor 1971 Şikogo, Kaliforniya doğumlu. Çocukluğu Hawaii, İtalya, Belçika, Virginya ve Kaliforniya'da geçti. Fransızca ve İtalyanca biliyor. Alex isimli bir erkek kardeşi, Emily isimli ise kız kardeşi var. Her zaman bir yazar olmayı istedi. 1989 yılında Orange Country lisesinden mezun oldu. 1994 yılında Berkeley İngilizce bölümünden derece ile mezun oldu. California College of Arts & Crafts'da İllustrasyon okuyor, 3. sömestırında.
İllustrator Jim Bartolo ile evli. Kızları Clementine 2009 Portland doğumlu

Kendini seyahat kitabı editörü, kitapçı, garson, illustrator ve designer olarak tanımlıyor. Seyahat etmek ve fotoğraf çekmek en sevdiği şeyler...


Bilgileri;

The Drowned, 2004, Image Comics (graphic novel, illustrated by Jim Di Bartolo)
Dreamdark: Blackbringer, 2007, Penguin/Putnam, illustrated by Jim Di Bartolo
Dreamdark: Silksinger: 2009, Penguin/Putnam, illustrated by Jim Di Bartolo
Lips Touch: Three Times, 2009, Arthur A. Levine Books, Scholastic, illustrated by Jim Di Bartolo
Daughter of Smoke & Bone, 2011, Little Brown Books for Young Readers
Days of Blood & Starlight, 2012, Little Brown Books for Young Readers
story "Gentlemen Send Phantoms" in Foretold anthology,  Random House, 2012

Şimdi gelelim Karou Olmak Bölümümüze. 

Karou karakterinde kendimden çok şey bulduğum için, onun kılığında gezindim kitap boyunca. Zaten bahsettiğim gibi kapaktaki maskeyi çıkmadan yapmıştım. 



Sonra kitabı okurken bir yandan da ünlü kolyeleri yaptım.



Hamsa dövmeleri olmazsa olmazdı zaten.



Ve okurken Prag'ın en sevdiğim fotoğrafını çerçeveleyip yanıma aldım. Tam kitabın rahiyasına kaptırdım kendimi ve Karou olup çıktım iki günlük. 
Aslında tüm karakterler bana acayip ilham verdiler. Brimstone, Issa, Madrigal mesela. Karou'yu çizmeye başladım lakin diğer karakterleri de çizmeyi istiyorum. Okurken bir yandan da çizmeyi istedim ama sonrasında üstün körü olacağını düşündüğüm için onları sonraya bıraktım. 
Prag'a gittiğimde de mavi saçlarımla adeta bir Karou edasıyla gezersem şaşırmam. 


Sizde bu masal gibi kitabı istiyorsanız çekilişimiz devam ediyor. Artemis Yayınlarının katkılarıyla 5 kişiye hediye ediyoruz.  thcodex'in bloğuna gidip, çekilişe katılabilirsiniz. 

Bol şanslar ^_^


25 Mart http://thcodex.blogspot.com/ Kitap Yorumu  - Çekiliş
26 Mart http://pinucciasbooks.blogspot.com/ Kitap Yorumu - Bunları Biliyor musunuz?
27 Mart http://mirielenda.blogspot.com/ Kitap Yorumu - Tanıtım Videoları
28 Mart http://raflarinarasindan.blogspot.com/ Kitap Yorumu-Yazar Tanıtımı - Karou Olmak
29 Mart http://sssuigenerisss.blogspot.com/ Kitap Yorumu - Kapaklarla Duman ve Kemiğin Kızı


4 yorum:

  1. Eheheh! Resimleri face'de de görmüştüm. Ama ben hâlâ gerçekliğine inanamıyorum. :D

    YanıtlaSil
  2. Şöyle bir göz gezdirdim her hangi bir spoiler yememek için, genelde okumadan okumuyorum hiç bir yorum. Benim de çok merak ettiğim bir kitap. Geçen sene Zimlicious okuyup bayağı övmüştü. (Yanlış hatırlamıyor ya da karıştırmıyorsam.)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails