1 Şubat 2013 Cuma

Hayvanlılar Şehri, Lauren Beukes



Zinzi December, bir keş, eski bir gazeteci ve kardeş katilidir, Johannesburg'da yaşamaktadır. İyi halden erken salınan Zinzi,tüm canavarlar gibi bir hayvana sahiptir. Günahların tezahürü olduğu düşünülen hayvanlar toplumu 2 ye bölmüş silinmeyecek damgalar olarak insanları mimlemiştir. Zinzi'nin hayvanı bir tembel hayvandır, Zinzi'nin yeteneği ise kayıp eşyaları bulmak. Yaşlı bir bayanın yüzüğünü geri getiren Zinzi, müşterisinin öldürüldüğünü öğrenir. Bu andan itibaren hiç istemediği bir işi kabul etmek zorunda kalacaktır. Mafyaya olan borcunu ödemek için yapacağı son şeyi kayıp bir pop yıldızını, 15 yaşındaki bir kızı arama görevini üstlenir...

Sıradışı benzetmeleri, akıcı ve samimi anlatı tarzını 1. tekilden kurgulamış olan yazar, sosyal dinamikleri çok güçlü işlemiş. Karanlık bir Johannesburg anlatmış olan yazar, sokağa yansıyan şiddet, ayrımcılık ve duyarsızlığı okurun yüzüne sıvamadan gazetecilik yaptığı dönemden paylaştığı anekdotlarla sunmuş. Çoğu kırık hayatı hayvanlarla damgalayan yazar, ara pasajlarda gündelik göndermelerle son derece inandırıcı bir atmosfer yaratmış. Toplum ve medya eleştirileri, şiddet dolu ve değişken Afrika ortamında vermiş olan yazarın en güçlü yanı inandırıcı atmosferi. Büyücü doktorlar, kara büyüler, parazit hayvanlar olmasına rağmen bir "urban noir" romandan ziyade "dark fantasy" olarak algılayabilir okuru. Kara edebiyat öğrelerini de ustaca kullanmış olan yazar, dolandırıcılıklar, çocuk askerler, insan kaçakçılığı, keş dünyası gibi son derece sert bir dünya kurgulamış.

Kurgu bir yerden sonra tatlı bir kurgu oyunuyla kayıp vakasından seri cinayet araştırmasına dönüyor. Polisiye unsurlarını son derece ustaca kullanmış olan Beukes, sıradışı karakterinin öyküsünü bir vahşet senfonisiyle kapatmış.Yazarın kelime seçimleri, tasvirleri ve akıcı dili kitabın büyük artıları. Tanımda bir hata olduğunu düşünüyorum : Bilim kurgu demişler türe ancak Yokyer ve Amerikan tanrıları ne kadar bilimkurgu ise o kadar öğe içermiyor! Ancak son derece güçlü bir dark fantasy ve heyecanla okunabilir. İthaki'nin ağır toplarından olduğu su götürmez olan bu eseri rahatlıkla öneriyorum. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails