21 Haziran 2010 Pazartesi

Sarı Köpek / Georges Simenon

Yıllaaar yıllar önce, Sait Faik'in çevirisiyle "Yaşamak Hırsı" adlı romanını okuyup mest olduğum Georges Simenon'dan ikinci kitabı okumak bu zamana kısmetmiş. Yaşamak Hırsı'ndaki suçlu, meşhur Kees Popinga, hala aklımdan çıkmayan derinlikte bir Simenon karakteridir. Bu derinlikten olsa gerek, Simenon'u kafamda oku-unut ucuz polisiye yazarı kategorisine koymamışım hiç. Simenon, anlı şanlı, gerilimin hakkını veren bir polisiye yazarı. Sarı Köpek de aynı dehanın bir ürünü.

Her şeyden önce bu bir Komiser Maigret romanı. Piposu ve kendine özgü yöntemleriyle polisiye dünyasının en nevi şahsına münhasır karakterlerinden biri olan Maigret, Sarı Köpek'te de yanına verilen toy müfettişe tek laf etmeden pek çok ders vermeyi başarıyor. Kendi halindeki fransız kasabasına korku salan cinayet girişimlerini adım adım çözüyor ve elbette hepimiz sağ beklerken sol vuruyor.

Polisiye merakım ortaokulda kaldı. Güncel polisiyeleri takip etmiyorum. Ama bu janrın babalarından biri olarak Simenon'u herkese tavsiye ederim. Polisiye klasiği diye bir kategori varsa oraya altın harflerle yazılası bir isim Simenon.

Merak edenler Simenon'un yazarlığı hakkında ilginç bir yazı için şuraya buyursun.
Müessesemizin ikramı :)

eser: Sarı Köpek
yazar: Georges Simenon
yayınevi: Metis Polisiye
çeviri: Şadan Karadeniz
sayfa sayısı: 120

2 yorum:

  1. uuuvv çok bi merak ettik dogrusu, kısa zamanda alınıp okunacak
    ben de mermaids singing ile bogusuyorum, milletin dotune işkence aleti sokan iggggrenc bi katil var, aman zaten yazar da sapıga benziyo, bir de detaylı anlatmış ibiş içim kalka kalka okuyorum ühühühühüh

    YanıtlaSil
  2. ehehee seninkinin "derinliği" arkasındaymış cicim :p

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails