15 Haziran 2010 Salı

Kadınlardan nefret eden adam


The girl with the Dragon tattoo veya Ejderha dövmeli kız, Stieg Larsson un ölmeden öne bitirebildiği Millenium üçlemesinin ilk kitabı.Kitabın orjinal adı "kadınlardan nefret eden adam" olduğu halde amerikada ve bizde ismi değiştirilerek basılmış!

Yazının hemen başında merak edenler için söylemeliyim ki kitap tamamen bir polisiye, eskiden işlenmiş bir cinayetin izini sürmekle geçiyor...Millenium serisinin diğer kitaplarını henüz okumadım ancak her kitabın hikayesinin birbirinden farklı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bu kitap bir "vaka" yı ele alıp sonuna kadar gerim gerim gerdikten sonra çözüyor.-bir sonraki kitap ateşle oynayan kız'da neler olacak şimdiden merak ediyorum-

Sezarın hakkını sezara vermek lazım.. kitap polisiye tutkunlarına ilaç gibi gelecek nitelikte. Ancak kitabın başında ve arkasındaki uluslararası övgüler bence biraz abartmış. Beklentiyi inanılmaz yükseltiyorlar öyle ki "polisiyenin yeni bir türünü icat etmiş herhalde yazar.." diye düşünüyor insan. ancak CSI, cold case gibi dizilerde veya Seven, bone collector gibi filmlerde izlediklerimize çok benzer, klasik bir kurgusu var hikayenin. daha fazla ipucu vermeyeyim keyifle okuyun.Yazının devamında biraz detaya girecegim o yüzden sıfır done ile okumak isteyenleri(ben öyle yaptım) burada yolculayalım.

Kitabın ana kadın kahramanı Lisbeth Salander aka ejderha dövmeli kız.. dövmeli, piercingli, yalnız, asosyal,  biseksuel ve sorunlu bir genç kız. çok zeki, hackerlık gibi meziyetleri var. ufak tefek ama manen çok güçlü. geçmişinin gizemlerle dolu olduğunu hissediyorsunuz.. Erkek kahraman ise Mikael B...Millenium dergisinin yazı işleri müdürü, dolandırıcı olduğuna inandıgı bir iş adamı ile başı derde girmiş dürüst, ilkeli bir gazeteci. İşte bu ikilinin yolları seneler önce ortadan kaybolan Harriet Vanger in akıbetini ararken kesişir...

Kitap cidden çok sürükleyici. Yazar bazı yerlerde ilginç bir şekilde yapılan her hareketi tek tek tarif ederek adeta journal tutmuş gibi aktarıyor. Bu benim çok hoşuma gitti kimbilir belki iskandinav algısıdır bu da :)

Kıssadan hisse; Ejderha dövmeli kız polisiye tutkunlarının okuması gereken bir kitap. Bir de isveç  polisiyesi okumuş olun canım, ne var? Kitabı okumaya kasamam diyenler için bir de filmi var.Filmi uzun ama kitabı güzel uyarlamışlar, fazla değiştirmeden...

bir de benim için şöyle bir ilginçlik oldu, Mikail kitapta sürekli Mcdermod un "deniz kızları şarkı söylüyor" isimli polisiyesini okuyor.. tesadüfe bakın ki bu da benim bir sonraki kitabımdı! şu an ona başladım... hoş bir tesadüf oldu hayırlara vesile olsun!bu kadar polisiye bünyeye kötü gelmez umarım :)

son bir not. kitaptaki her bölümün başında isveçli kadınların şu kadarı dayak yer bu kadarı tacize uğrar gibi bilgiler verilmiş, onlar doğruysa çok fena. halimize şükredelim! çok yüksek oranlar çok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails