9 Haziran 2010 Çarşamba

İyi ki Lale Devri Çocuğu Değiliz!



1700'lerin Osmanlısı... Lale Devrinin tam ortası. Damat İbrahim Paşa'nın padişah 3. Ahmetten daha aktif olduğu, İstanbul'un, Saray'ın, zevke, eğlenceye eğildiği herkes tarafından biliniyor. Başta yeniçeriler olmak üzere devletin çeşitli kademeleri, fokur fokur kaynamakta...İstanbul kabuk değiştirmeye hazırlanan bir yılan gibi kıvrak. Bir yanda ise Laleler.. Sessiz, rengarenk, kimi zaman bir kadına çeyiz, kimi zaman bir hünkara hediye olan, mücevher muamelesi gören, devrin alameti farikası çiçekler. 

Katre-i Matem, Devrin sessiz tanıgı Lalelerin şahitliğinde su gibi akan, bir çırpıda biten heyecanlı bir masal..

Okuduysanız aklınıza hemen,  puslu kıtalar atlası gelebilir. Nasıl gelmesin? Dönemin İstanbulunu, sokakların cümbüşünü, insanların çeşitliliğini, yönetimin farkını dinlemeye başlayınca ister istemez çağrıştırıyor. Ancak iki kitabın dili, uslübu çok çok farklı. Kıyas edilmemeli bence..

İskender Pala, masal anlatırcasına yazmış herşeyi. Ancak işin içinde doğa üstü olaylar yok, sadece dönemin keskin gerçekleri var. Özellikle Devlet için, Padişah için, Taht için yapılan fedakarlıklar, her zaman oldugu gibi insanı etkilemeyi başarıyor. 

Okunası bir kitap Katre-i Matem...Kitabın ana teması "aşk" olsa da, ben Osmanlı Döneminin öğelerinin daha çok etkisinde kaldım diyebilirim. Keşke, daha çok kitap yazılsa bu şekilde, geçmişimizi tanımamıza yardımcı oluyor. Örneğin ben ne o devrin sadrazamını, ne padişahını, ne de o devirde  meydana gelen isyanları vs. hatırlamıyordum, yani genel kültür bakımından da kardayım :)

Kitapta bölüm sonlarında "aşk" temalı minik pasajlar var, okuması oldukça keyifli. Her ne kadar anlatılan aşklar, insanları yataklara düşüren, dilsiz eden kara sevdaları sembolize etse de, eminim ki hepimiz birilerine karşı hissettiğimiz  tutkuyu çağrışır bulacagız okurken...

Ayrıca, Lale'nin Hollandaya Osmanlı'dan kaçırılarak gittiği iddiası - dogru mu bilmiyorum- kitabın en can alıcı noktalarından biri...Tulip-Tulp isminin de türkçe kökenli bir kelimeden geldiği söylenmiş. daha fazla açıklamayayım, okuyun keyifle..

Kitabın sonu ile ilgili pek çok kişi, mutsuz olmuş sanırım, ama bence güzeldi. Sonuçta bu bir masal, kime ne oldugunun çok da önemi var mı? Varsın gökten üç elma düşmesin, size okuduklarınız kar kalsın.

On üzerinden puanım: 8




2 yorum:

  1. Merak ediyordum bu kitabı ama elim de gitmiyordu nedense. Sağol, en sonunda "okuyayım bari" demiş oldum sayende :)

    YanıtlaSil
  2. Daha dün buna benzer bier kitabın tanıtımını yaptım buyursunlar :)

    http://mizahigeveze.blogspot.com/2010/06/kitap-tantm-bolum-2-darul-fesad.html

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails