20 Nisan 2010 Salı

Kayıp Şeyler Ülkesinde | Ege Erim

Çocuklar için yazılmış kitapları okumanın en kötü yanı, çabucak bitivermeleri sanırım. Çünkü sizlere bugün tanıtacağım "Kayıp Şeyler Ülkesinde" isimli kitabı dün elime almamla, bitirmem arasında yarım saat vardı, tadı damağımda kaldı.

 Can isimli kahramanımız, kendisine ait eşyaları sürekli kaybediyor ve bir gün kayıp eşyalarından biri olarak uyanıyor. Yanında bulunan silgi; Can'a kayıp şeyler ülkesine nasıl gidip gelebileceğini anlatıyor ve macera da böylece başlıyor...

Kitap her ne kadar çocuklar için basılmış olsa da, biz yetişkinler için de çok hoş bir okumalık. Özellikle benim gibi ofiste çalışan yahut plazalarda ömür çürüten insanların geçmişi anımsayıp tebessüm etmesini sağlayacak derecede içten yazılmış. Dün pazartesi sendromuma ilaç oldu bir bakıma. Çocukken hepimizin yaşadığı, hayatın tatlı ekşi detaylar; varsa kardeşlerimizle didişmelerimiz, karmaşık olayları-diyalogları anlamlandıramayıp çocuk aklımızla basit açıklamalar buluşumuz.. bunlar gibi nice tebessüm ettirici kısımlar var kitapta.

Çocuğunuz varsa okutun, yoksa bile kendiniz okuyun bu kitabı. Günümüzün idealize çocuk kahramanlarından uzak, sıcak, içten, naif bir eser bu. Bir türk yazar tarafından yazılmış olması gurur verici :)  Biz ki Kemalettin Tuğcu'larla büyümüş insanlarız, bu açıdan kitap "çocuk edebiyatı sürekli dram olmak zorunda"  ezberimizi bozduracak kadar güzel...

Hani eskiden Doğan Kardeş vardı. Ama şu an çıkan çizgi roman ağırlıklı olanı demiyorum. 90 ların başında çıkmış olanlar.. işte o doğan kardeşlerin tadını buldum ben bu kitapta. Hayatın kendisi gibi...Bence tam de günümüz çocuklarının ihtiyacı olan şey bu. Zaten kitabın kahramanı Can da günümüz çocuklarından çok bizim çocukluğumuza benziyor, dedim ya, kendi çocukluğunuzdan parçalar bulacaksınız kitapta!

4. baskısını yapmış olan bu kitaptan "tadımlık" bir kupleyi de şu adresten okuyabilirsiniz, kitap hakkında daha çok fikir sahibi olmak için..
İyi okumalar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails