23 Mart 2015 Pazartesi

Bahar 2015 Okuma Şenliği


Pinuccia'nın Bahar Okuma Şenliği başlamış, uzun zamandır katılamadığım bu etkinliğe yeniden katılmaya karar verdim ve bu yazıyı, şenlikte ilerledikçe düzenleyerek listemi oluşturacağım.


5. Kategori (10 puan): Mizahi türde, eğlenceli bir kitap.

22 Mart - Gargantua - François Rabelais - Cem Yayınevi - 264 sayfa



Tam da dün okumaya başladığım Gargantua'yı bu kategoriye dahil edebilirim. Kitap, sıkı durun, 1534 yılında yayımlanmış ve Sabahattin Eyuboğlu'nun çevirisiyle şu dizelerle başlıyor:


Bu kitabı okuyan okur dostlar
Atın içinizden her türlü kuşkuyu
Okurken de irkilmeyin sakın 
Ne kötülük var içinde ne müdürlük
Doğrusu güldürmeden başka da 
Bir hüner bulamayacaksınız pek
Başka yola gidemiyor gönlüm
Sizleri dertler içinde görürken 
Gülen kitap yeğdir ağlayan kitaptan
Gülmektir çünkü insanı insan eden


22. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan, toplamda 80 puan): Kendinizin belirleyeceği bir temaya uyan dört kitap.


30 Mart - Kör Baykuş - Sadık Hidayet - YKY - 100 Sayfa



Tema olarak ismi bir sıfat tamlaması oluşturan kitapları seçiyorum ve bu kategorinin ilk kitabı Kör Baykuş oluyor. 

2 Nisan - Eski Bahçe - Eski Sevgi - Tezer Özlü - YKY - 119 Sayfa


Sıfat tamlamalarından oluşan kitap isimlerine devam ederken bir yandan kitap seçimlerimi Yapı Kredi Yayınları'ndan sürdürdüğümü de fark ettim, diğer iki kitaba hala karar vermedim, onları da YKY'den bulursam iyice kompleks bir tema yaratmış olabilirim. :) Tezer Özlü'nün okuduğum ilk kitabı olan bu öykü kitabına bugün başladım.


2 Nisan - Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez - Can Yayınları - 119 Sayfa

Tezer Özlü'nün kitabını duruşma beklerken ve yemek yerken neredeyse bitirmiştim ve eve geldiğimde yarım kalan işimi de bitirmiş oldum, bir sonraki şenlik kitabı olarak yine bir sıfat tamlaması olan Kırmızı Pazartesi geliyor.


5 Nisan - Yeşil Peri Gecesi - Ayfer Tunç - Can Yayınları - 472 Sayfa


Kırmızı Pazartesi bugün bitti ve Yeşil Peri Gecesi'ne başlayacağım. Yıllar önce Ayfer Tunç'un Kapak Kızı adlı romanını okumuştum ve bu kitap, onunla bağlantılı bir hikayeyi anlatıyormuş, ne yazık ki Kapak Kızı'nı çok fazla hatırlamıyorum ama yazarı, kitapların birbirlerinden bağımsız olarak da okunabilen iki roman olduğunu belirtiyormuş. Bu konsepte uygun düşecek başlığıyla birlikte Yeşil Peri Gecesi de kendi seçtiğim temanın son kitabı olacak.


21. Kategori (Her bir kitap 10 puan, tüm kitaplar okunursa ekstradan 40 puan, toplamda 80 puan): Karakterlerin bulundukları kitaba isim verdikleri dört kitap.

11 Nisan - Pedro Paramo - Juan Rulfo - Can Yayınları - 118 Sayfa


Dün gece Yeşil Peri Gecesi'ni bitirdim ve açıkçası içinde bulunduğum ruh halinden de olsa gerek, kitabı okurken kaç kere ağlama krizine tutuldum sayısını unuttum. 

Bugün karakter isimleri konseptinin ilk romanı Pedro Paramo'ya başlıyorum.


16 Nisan - Hannibal - Thomas Harris - İnkılap Yayınevi - 473 Sayfa


Kitabına isim veren karakterler temasında ikinci kitabım Hannibal. Hannibal Lecter'ın isim verdiği roman, aslında Hannibal serisinin sanırım üçüncü kitabı, hatta kapağında da kocaman "Kuzuların Sessizliği devam ediyor..." yazıyor ama olsun, karakteri biliyoruz, hikayeyi filmlerden, dizilerden biliyoruz, serinin yalnızca bu kitabını okusam olur diye düşündüm, kitaplığa göz atarken "Aa bu kitabı da ne zamandır okuyacaktım," diye bu temaya uyduruvermeye karar verdim. 


12 Mayıs - Locke Lamora'nın Yalanları - Scott Lynch - İthaki Yayınları - 584 Sayfa


Kitabına isim veren karakterlerden üçüncüsü Locke Lamora oluyor. Dün kitaba yolda başladım. 


19 Mayıs - Perlmutter Ailesi - Panait Istrati - Oda Yayınları - 134 Sayfa


E-kitap okumanın en büyük dezavantajı, tabletimin şarjının yarı yolda bırakma ihtimali oluyor. Bu nedenle Locke Lamora'nın Yalanları'nı e-kitap olarak okurken dün tablete güvenmeyip Perlmutter Ailesi'ni de yanıma almıştım. Bir yerde tableti şarj etmek gerekince bu kitaba da başladım. 


1. Kategori (10 puan): Yaşar Kemal'den bir kitap. Kısa bir süre önce kaybettiğimiz ustaya saygı kategorisi.

17 Nisan - Ağrıdağı Efsanesi - Yaşar Kemal - YKY - 120 Sayfa


Normalde bir kategoriyi bitirmeden diğer bir kategoriye başlamamaya çalışıyorum fakat cumartesi günü ekstra bir durum olup da Ege Üniversitesi Hastanesi içindeki Kit-Vak Misafirhanesinde kalmam gerekince misafirhanenin kütüphanesinde de bu kitabı bulunca araya sıkıştırıverdim.

2. Kategori (10 puan): Bir çizgi roman veya foto roman.

7 Mayıs - This One Summer - Mariko Tamaki - First Second - 320 Sayfa 


Ben galiba Hannibal'i hiç sevmedim, Hannibal bitmeden araya birsürü kitap sıkıştırıyorum. This One Summer aşırı tatlı bir çizgi roman bu arada, e-kitap versiyonunu okuyorum.


4. Kategori (10 puan): 1001 kitap listesinden bir kitap.

8 Haziran - Acı Çikolata - Laura Esquivel - Can Yayınları - 221 Sayfa




Zaman daralıyor, bu şenliğin performansı bayağı kötü. 


...derken bu kitap iyi geldi, resmen bir oturuşta okudum sayılır. Çok sevdim, çok fazla sevdim, zaten blogumuzun diğer yazarı Sycorox'un çok sevdiğini gördüğümden beri okumak istiyordum, hiç hayal kırıklığına uğramadım.

11. Kategori (10 puan): Bir öykü kitabı.

12 Haziran - Boğa Güreşi - Roddy Doyle - Sel Yayıncılık - 205 Sayfa


1 yorum:

  1. Çok güzel kitaplar. Özellikle Gargantua çok ilgimi çekti.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails