8 Nisan 2014 Salı

Dünya Varmış | Güneş Çavması

Bundan bir süre önce Güneş Çavması ile ilgili tanıtıcı bir e-posta aldım. Birkaç e-postadan sonra öğrendim ki o e-postayı bana yazan yayınevi ya da yazar değilmiş. Bir grup okuyucu kitabı öylesine beğenmiş ki daha fazla insana ulaşabilmek adına böyle bir uygulamaya başlamışlar. Öyle güzel yorumlar yazılmıştı ki kitap hakkında... Onlara nasıl destek olabileceğimi düşünürken kendilerinden birer paragraflık yorumlar istemek ve onları bir arada paylaşmak geldi aklıma; zira çok güzel bir iş yapıyorlar! Şimdi sizlerle kitap hakkında bana ulaşan kısa yazıları paylaşıyorum ve sanıyorum ki, bu yorumları okuduktan sonra Güneş Çavması'nı almadan duramayacaksınız. Berrin'e, Gaye'ye, İrem'e, Özlem'e ve Elvan'a çok teşekkür ederim. Onlar sayesinde yeni bir uygulama da başlatmış olacağız. Bundan sonra grup halinde okuduğunuz, aynı şekilde paylaşmak istediğiniz bir kitap olursa lütfen 1Kitap5Yazar adı altında amaltheian@gmail.com adresine bir e-posta atınız.

Ben bu kitabı bitirmem hayatta...Çünkü o biterse hayata bakış açım eskisine döner diye korkuyorum... Ki son 100 sayfam hala okunmayı bekliyor. O bekledikçe bana huzur geliyor, yanımda hep biri var gibi hissediyorum... Evimin en göze çarpan yerine yerleştirdim ki her gördüğümde yüzüme bir gülümseme gelsin... Şu hayatın ne kadar kısa olduğunu ve o yüzden kendince yaşaman gerektiğini o kadar sıcak ve samimi anlatmış ki okudukça şükredeceksiniz bulunduğunuz noktaya... Kitabın en güzel yanı kendinizi sorguluyorsunuz ve sorguladıkça kendinizi keşfetmeye başlıyorsunuz... Amaaaannn ölümlü dünya keyfine bak der herkes ama bir türlü uygulayamaz bunu kimse, Güneş Çavması bunu uygulatıyor... Hayatta yaşadığınız her olayın geçici olduğunu ve geçerken de dik durabileceğinizi size kanıtlayan bir kitap...sonuçta ölmeyecek miyiz? :) Bence ölmeden bu kitabı kesinlikle okumalısınız yoksa boş ölürsünüz :) Mutlu kalın, (Elvan Acar - 32)

Neredeyse 4 parmak kalınlığında bir kitabı, bir solukta bitirip, bittiği için üzülen okurlardan biri de benim. Kitap, hem konusu hem anlatımı ile o kadar etkileyici ki; okurken hayata farklı bir pencereden bakıyorsunuz. Geçmişten günümüze dayatılan anlamsız kurallarla, hani “el alem ne der?” endişesiyle kendi bedenimizde başka birinin hayatını yaşadığımızı fark ettiriyor. Karakterlerin hepsinden o kadar çok şey öğrendim ki.. Hele bir Gülşen karakteri var; uydurduğu masallar kesinlikle ayrı bir kitap olmalı ve tüm çocuklara anlatılmalı bu masallar. Mecnun karakteri, yaşam tarzı ve düşünceleriyle hayran olduğum karakterlerden bir diğeri. Diğer karakterler de birbirinden özel ve hepsi de bizlerden biri. (Özlem Türkeş - 39)

Bu kitabın insana katacağı o kadar çok var ki... Türk toplumunun yanı sıra insanlığın belki de yıllardır süregelen kalıplarını yıkan  aynı zaman da bir ölümü farklı açılardan tatmamızı sağlayan bir roman. İnsanın kendisiyle alakalı bir çok şeyi bulmasını hatta bazen hayatı sorgulamasını içsel yolculuklara çıkıp bambaşka düşünmenizi sağlıyor. Yıllar sonra tekrar elinize alabileceğiniz, kendisini yenileyen günümüz bilgi toplumunda insanları bildiğini sandığı bir çok kavram hakkında düşünmeye iten bir başyapıt olduğunu söyleyebilirim. (İrem Balceli - 20)

Bu kitabı kime tavsiye ettiysem, hayatına dokundu ve geri dönüş yapıp teşekkür etti.. bu kişilerden biri de annemdir.. gecenin saat 1'inde beni arayıp, kitabın içinde geçen müzikleri nasıl bulacağım diye soruyordu..:) hitap ettiği belli bir kitle olmadığından, herkese tavsiye ediyorum.. her yaşa ayrı renkler sunuyor.. büyülü bir yanı var Güneş Çavması’nın, insanı içine alıyor.. heyecanla, umutla, hüzünle, mutlulukla okuyacaksınız.. bir bakmışsınız göz yaşınızı siliyor, bir bakmışsınız kıkır kıkır gülüyorsunuz.. kitabın kalınlığı sizi aldatmasın, öyle çabuk bitecek ki doyamayacaksınız.. (Gaye Hürcan -25)

Kızım bu kitabı okumalısın dediğinde konusunu sordum HAYAT dedi, kitabı okumaya başladığımda; kendime, komşularımıza, iş yaşamımda tanıdığım bir çok kişiye, İçimde biriktirdiklerime ve bize sınırlama getiren öğretilere rastladım. Yazar bizim toplumu öyle tahlil etmiş ki tebrikler. Ancak Handan ile toplumun alıştığının ve bizlere yüklediğinin dışında yaşamaya karar veren bir kişinin kendisiyle birlikte diğer insanların hayatlarına dokunarak hayat sahnesinde gerçekleri itiraf ettirebilmesi tam anlamıyla hayatla yüzleşme, -mış gibi yaşayan insanları yüklerinden kurtarmasına vesile olması muhteşemdi. Bir şey bilip de bin bilirmiş gibi gösteren insanlardan sonra mecnun ile tanışmak, ya o kitapta yer verilen müzikler kitabı okurken ayrıca bir kazanım ne diyeyim, kitabı okurken babamın kızını (ben), gençliğimi, anneliğimi romandaki karakterlerle yeniden farklı bakış açısıyla yeniden yaşadım , sevgi, hüzün, umut, çaresizlik yeniden başlamak için hepsi bir neden, romanı sonunu merak ederek 4 günde okudum, anladım ki sonuca odaklı yaşamaktansa anda yaşarken süreçten keyif alıp beslenmek kendin gibi yaşamak gerek yazarın dediği gibi;
Hayat bu! Kimi seyreder var gücüyle 
Kimi yaşar var düşüyle..." (Berrin Hürcan, 50)

4 yorum:

  1. Bu kitap çok ilgimi çektiği için sipariş vermiştim. Okuma Şenliğin de 2010 yılından sonra ilk kitabı basılan yazar kategorisinde okumayı istiyorum. İnşallah beğenirim.

    YanıtlaSil
  2. Bunları okuduktan sonra epey heveslendim doğrusu. Bayağı zamandır Türk bir yazarın bir kitabını okumamıştım zaten, ilk fırsatta bir D&R'a uğrayıp alsam fena olmaz aslında.

    YanıtlaSil
  3. böyle bir uygulama yaptığınız için Güneş Çavması okuru olarak ne kadar sevindim ve duygulandım anlatamam... çok teşekkür ederim kendi adıma... saygılar ve ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Okuduktan sonra değer verdiğim tüm arkadaşlarıma şiddetle tavsiye ettim. Benim için bir başyapıt niteliğinde. Tavsiye ettiklerimden bazı insanlar okumadı ancak öyle üzüldüm ki çünkü gerçekten çok şey kaçırmış oluyorlar.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails