21 Haziran 2013 Cuma

[Blog Tur] Doğum Lekesi - Caragh M. O'Brien | Yazar Tanıtımı


"Geçmişten gelen bir işaret geleceği belirleyecek!"

Kitap: Doğum Lekesi
Yazar: Caragh M. O'Brien 
Orjinal Adı: Birthmarked
Yayıncı: Martı Yayınları
Tür: Distopya, Genç Yetişkin 
Sayfa Sayısı: 475
Puanım: 4

"Yüzbaşının bebekle ilgili söylediklerini duyan Gaia'nın nefesi kesildi. Daha aşağı bile bakmadan, sanki kendinden bir parçaymış gibi sımsıkı tuttuğu bebeğin ilk çekimser hareketlerini boynunda hissetti ve sonra da ufak şeyi omzundan uzaklaştırarak vücudunu bluzunun yapış yapış olmuş nemli kumaşından kurtardı. Bebeğin başı tanıdık bir iniltiyle yana devrildi. Teni benek benek kızarmıştı ve kollarını kontrolsüzce sallayarak ilk öfke dolu çığlığını attı. Öfkesiyse hayatta olmaktı. "

Doğum Lekesi blog turumuzun son durağında bizimle berabersiniz. Öncelikle bu kitabı ülkemizde olan olaylar sebebiyle çok uzun bir sürede okudum. Önümde bilgisayar, karşımda televizyon açık olmak üzere sabahın ilk ışıklarına kadar pür dikkat durumdaydım. O yüzden uzun zamana yayıldı. Yoksa iki günde okunan, insanı sıkmayan bir konusu var.

Gaia Stone ebe annesine yardım eden genç 16 yaşında bir kızdır. Bir gün annesi bir yere ebelik yapmaya gider Gaia ise evde bir başka kadına doğum yaptırır ki kendi başına yaptığı ilk ebeliktir. Üzülerek bebeği Anklav'a götürür. Geri eve döndüğünde anne ve babası yoktur, onu yüzbaşı Grey bekliyordur. Ailesi Anklav tarafından tutuklanmıştır ve Gaia ebe olarak kalır. Yıllarca ailesi Anklav'a hizmet ettiğinden Gaia görevlerini yerine getirip her ay doğum yaptırdığı 3 bebeği götürme kuralına sadık kalır. Lakin bir süre sonra ailesini ve onların akıbetlerini aramaya başlayınca yıllardır bildiği doğruları sorgulamaya ve araştırmaya başlar.

Kitabın yalın, sade bir anlatımı var. İki dünya arasında bir duvar. İki dünya diyorum çünkü; bir yanda çok zenginlik, bembeyaz evler varken duvarın diğer tarafında yoksulluk, tam bir kenar mahalle durumu var. Lakin Anklav hiç onun gözünde canlandırdığı kadar mükemmel değildir.

"Önce Hayat

Baş Karakter Gaia Stone çok akıllı bir kız. Yıllarca yüzündeki yara izinden insanlar tarafında ucube olarak görülmüş ve bu durum onu hep üzmüştür. Eğer o iz olmasaydı yaşamı nasıl olurdu diye hep düşünüyor. Muhtemelen Anklav'da bir aileye verilecek, çok iyi ve zenginlik dolu bir hayat sürecekti. En azından başlarda Gaia'ya göre böyleydi. Kitabın sonuna doğru hayatına, o yara izine şükredecek tabii.

Yüzbaşı Leon Grey soğuk, sert mizacının içinde kırık geçirdiği bir çocukluk gizliyor. Aynı zamanda şövalye ruhlu bir adam. Tabii öyle olunca direkt olarak seviyoruz. Tam benim sevdiğim tarzda bir karakter kendisi. Tamam bende Leon kalp kalp olayına girmiş olabilirim Hazal gibi.

Gaia'nın ailesinin durumu ise beni çok üzdü. -dikkat spoiler gelebilir- Yaşadıkları, Gaia'yı kaybetmemek için yaptıkları, sevimli ama küçük yaşamlarının Anklav tarafından yok edilişi insanı üzüyor. Serinin diğer kitaplarında bakalım Stone kardeşleri neler bekliyor?


#direndoğumlekesi

Tür ve serinin ilk kitabı olarak iyi başlamış bir roman olarak dikkat çekiyor. Olaylara rağmen severek okudum. Şimdi gelelim Yazar Tanıtımına.



Yazar kocasıyla beraber iki oğlu ve bir kızıyla yaşıyor. İnternet sitesinde ayrıca bir bloğu var ki, çok keyifli paylaşımları var.

Birkaç yıl önce Connecticut'tan Kaliforniya'ya ülkeyi baştan başa geçerken, güney eyaletlerindeki kuraklık, iklim değişimi gerçekten vurduğu zaman Amerika'ya neler olacağını düşünmeye sevk etmiş yazarı.

"Kanada'yı topraklarımıza katıp kuzeye taşınabileceğimizi düşündüm. Çok hoş bir fikir değildi ve kriz anında politika ve gücün nasıl evrileceğine dair endişelerin kıvılcımı oldu. Bebekleri de işin içine dahil edince Gaia'nın hikayesinin başlangıcına sahip oldum." diyor.

Nasıl yazar olduğuna gelirsek şayet şu sözlerle anlatıyor;

 "İnsanlar nasıl yazar olduğumu soruyor, cevap yavaş ve basit. Kitaplarla dolu kızlık çağımı, en yakın arkadaşım olan komşumla olan ilişkimi, çılgın ve müzikal altı kardeşimi, kocama ve afacan çocuklarıma olan aşkımı, belirli kayıp ve korkuları, yazı yazmak ve öğretmekle harcadığım yılları ele alın ve beni bir bilgisayarla kanepeye oturtun. Elimden gelenin en iyisini yazmaya çalışırım."

Gaia'nın hikayesinin ilk taslağını Tiburon, Kaliforniya'da Sabbatta yazmış ve ne zaman tıkansa uzun yürüyüşlere çıkarmış.

Birthmark serisini sırayla ;


Birthmarked 2010 
Prized 2011 
Promised  2012 çıkarmış. 

Bize bu turda destek olan Martı Yayınlarına teşekkür ederiz. Keyifli okumalar dilerim...

17 Haziran 2013 http://sssuigenerisss.blogspot.com/ - Çekiliş-
18 Haziran 2013 http://mirielenda.blogspot.com/  -Ön Okuma-
19 Haziran 2013 http://pinucciasbooks.blogspot.com/ -Yazarla Söyleşi-
20 Haziran 2013 http://thcodex.blogspot.com/  -Bunları Biliyor musunuz?-
21 Haziran2013  http://raflarinarasindan.blogspot.com/ -Yazar Tanıtımı-

Sycorox 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails