3 Ekim 2012 Çarşamba

Piç,Hakan Günday



Hayallerin uzanıp ölmeye gittiği bedenler,geleceğin ve umutların kültablalarında ucuz içkilerle boğulduğu,şimdi de sıkışıp kalmış hayatlar,kendine ve insanlara korkak topluma cesur taklidi yapanlar,kadınların acı yoksunluğundan ruhlarını kanatmak ve tehlike için seçtikleri bez bebekler...Onlar piçler...Onlar hiçler...Ailelerini reddetmiş,geçmiş ve geleceklerini terk etmişler.Yaşayamamış değiller,yaşamamışlar.Her gün itinayla hayatta kalmışlar.Kurtarılmayı beklemişler,bir kadının adını çıkış tabelasında yazılı olduğunu görmeyi beklemişler.Alkolik olmayı veya keş olmayı beklemişler.Kabul edilmeyi beklemişler.Ancak piç olanlar hariç herkesi reddetmişler.Yetenekleri varmış kullanmamışlar,hayatları varmış yaşamamışlar...Kendilerine sarılmış ve üşümüşler.Dokunmuş ama tutunmamışlar...

Bu onların hikayesi.Mezar soğuğunda üşüyen ruhların ve kaynayan düşüncelerin hikayesi.Bu Piçlerin hikayesi...

Eğer Günday'ın eserlerinden birini okuduysanız veya "kara edebiyat" hayranıysanız hoşgeldiniz.Aksi takdirde eleştireceğim şeyler var.

Öncelikle sosyal istenirlikten kaçan insanların varlıklarını kendileri gibi olan piçlerle onatma çabası,ya eserin en güçlü yanı ya da en zayıf,emin değilim.Aynı zamanda alkolle beyni süngere dönmüş,hayatı boyunca tek kitap okumamış adamların karanlık felsefeleriyle ördükleri diyaloglar bana dayanıksız geldi.Yazarın karakterlerin ağzından aşağıladığı psikoloji kuramlarını (misalen bolca Oedipus...) bolkepçe kullanmasına şaşırdım açıkçası.Ancak yazım dili güçlü ve eser "Kinyas Ve Kayra" performansında.Eğer o eseri sevdiyseniz kendinizi yuvanızda hissedeceksiniz.Başka incelemelerde görüşmek üzere.

5 yorum:

  1. Hakan Günday'ın bütün kitaplarını okudum , Piç te dahil , en güzeli AZ dı..

    YanıtlaSil
  2. Ben de Kinyas ve Kayra ile Az'ı okumuştum, Piç'i çok merak etmiyorum da açıkçası. Az'da çok fazla olan Elif Şafak romanlarındaki gibi tesadüfler örgüsü, Kinyas ve Kayra'nın zeki kurgusunun yarattığı pozitif önyargıyı biraz düşürdü ama Oğuz Atay bonus'uyla yine de kötü bir şekilde eleştirmemi engelledi, bir süre daha Hakan Günday okuyacağımı sanmıyorum ama, bana iki kitabı şimdilik yetti.

    YanıtlaSil
  3. @sweet leaf ben şahsen az'dan çok daha fazla beğenmiştim piç'i.

    YanıtlaSil
  4. O zaman o makul süre geçtikten sonra okuyacağım ilk Hakan Günday kitabı o olsun:)

    YanıtlaSil
  5. Beğenemedim, kurgu zayıfmış gibi geldi.. Bazı sözler konuşmalar ise zorlama.. Hakan Günday'ın bu kadar övgüden sonra okuduğum ilk kitabı olması da belki beklentimi arttırdı.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails