6 Ağustos 2014 Çarşamba

Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz | Melisa Kesmez

"Korkarım biz de herkes gibi birbirimizin hayatından bir tuhaflık olarak geçip gideceğiz"

Kitap: Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz
Yazar: Melisa Kesmez
Yayıncı: Sel Yayıncılık
Tür: Öykü
Sayfa Sayısı: 138
Basım Yılı: Ocak 2014
Puanım: 4


Cesaretimiz var mı her şeyi bir anda öylece bırakıp gitmeye? İnsan her nereye giderse gitsin kendini de beraberinde götürmez mi? Varlığından güç aldığımız arkadaşlar ne zaman yük haline geldi? Hepimiz başarılı olmak zorunda mıyız bu hayatta? Her seferinde duvara tosladığımız halde hâlâ yeni ilişkiler kurmaya, var olanı kurtarmaya çalışmak hayal kırıklıklarına bağımlı hale gelmemizle açıklanabilir mi? Melisa Kesmez, heyecanlı ve mütevazı sesinin her satırda hissedildiği kısa öykülerinde soruları müzikle, dramla, şiirle yoğuruyor, cevapları ise nüktedanlığı da elden bırakmayarak veriyor.

 “Aklımızın devre dışı, sadece kalbimizin olduğu” yeniyetmelikten zaman mefhumunun olmadığı balık krakerli ve kaygısız çocukluk yıllarına, yüzyıllık dostla oturulan öğle rakısından patrona son çare olarak yazılan istifa maillerine, sevdiğimiz “o” olmayı çoktan bırakmış uzatmalı evliliklerden gel demese de gittiğimiz, gitmek istediğimiz sevgililere, eski sevgililere, aileye, aldatmalara, aldatılmalara; üzerimize haddinden fazla gelen ancak bir türlü vazgeçemediğimiz “modern dünyamızın” tüm inceliklerine dokunuyor, yalın ama coşkulu, naif ama kararlı, fısıldıyor kulaklara: Atları Bağlayın, Geceyi Burada Geçireceğiz.

Yine beni benden alan güzel bir öykü kitabı. Yazarlar bu türü bana sevdirmekte ısrarlı.

Melisa Kesmez'i twitter'dan takip ediyordum. Kitap eleştirileri, yazıları sağlam olduğu için çıkardığı kitabını çok merak ettim. Tabii ismi merakımı arttıran en önemli etkendi.

Kitap yirmibeş öyküden oluşuyor. Her öyküde bir şey dokunuyor. Balık Kraker'de ebeveynleri yeni ayrılmış, eskiden anne kokan eve gidip, babaevi olduğunu gören çocukların dünyasına giriyoruz. Balık kraker ve fanta başrolde. Herıld yaniler çalınıyor kulağımıza.

Sonra her şeyi bırakıp, başını alıp gidenler, aşık olup söyleyemeyenler, dostlar, anne ve kızlar, eski sevgililer, halaya yarenlik eden yeğenler, travestiler, kısacası her tipte kadın ve insan ilişkileri.

Dedim ki: "Kalbinin bir ucunu bir başkasınınkine teyellemek istiyor insan. Hepsi hepsi bu." 
Dedi ki: "Yaşlanıyorsun." 

Öyküler öyle yalın, sade bir dille yazılmış ki, kitabın en güzel yanı zaten o.

Sizde benim gibi Barış Bıçakçı'nın Sinek Isırıklarının Müellifi'ne sürekli dönüp Cemil'i ziyaret edenlerdenseniz şayet kitapta bir öyküde yazar size sürpriz yapıyor.

Ve Gezi.

Gezi'de hayatlarımız büyük bir kırılma yaşadı. Katılan, katılmayan herkesin hayatında bir değişiklik oldu.
Ve edebiyatta da kendini gösterdi. Birçok öykü yazıldı, kitaplara konu oldu. Lakin bu öyle hassas bir konu ki, nasıl yazarsanız yazın eğreti durma olasılığını göze almanız gerekiyor. Yazarların bu konuyla ilgili süslü anlatımlarından hoşlanmıyorum. Sanki o şekilde bozuyorlarmış gibi geliyor.

 Kitaptaki "O Yaz" öyküsünde Gezi'ye değinmiş Melisa Kesmez. Lakin şimdiye kadar okuduğum, en sade, abartmadan, olaya değinen öyküydü. Çok beğendim. Bu kadar önemli bir konuyu, ustalıkla anlatmasına hayran kaldım.



En favori öyküm diye bir şey olmadı, hepsinden bir parça şey yakaladım. O kadar güzel geldi ki, kıvrıldım bir köşeye, balık krakerimi aldım, kendimi kitabın huzuruna bıraktım. Yukarıdaki fotoğrafı çekip instagrama atınca, yazar o kadar ince bir şekilde kendi sosyal mecralarında "kitabın gördüğüm en tatlı fotoğrafı" diye paylaştı. O kadar mutlu oldum ki, gerçekten böyle samimi, bizden yazarları görmek iyi geliyor.

Yorumumu bitirirken, hepimizin son zamanlarda yaşadığımız ruh durumundan bir alıntı ile baş başa bırakayım;

"Hayat dar alanda o kadar çekilmez bir yer değil diye geçiriyorum içimden. Televizyon açmadıkça, gazete okumadıkça, o kadar tatsız bir yer değil. Kapı çalıyor, bakkalın çırağı gazeteye sardığı şişeyi uzatıyor. Gazetede bir habere takılıyor gözüm, bir foku domuz kurşunuyla vurmuşlar dün.
 Gazete, otopsi için morga kaldırıldığını söylüyor"


İyi okumalar
-Sycorox-


1 yorum:

  1. Melisa Kesmez alınmalı okunmalı o vakit...hiç duymamış olmam benim kaybım olsun telafisi mümkün nasılsa ;)güzel bir paylaşım olmuş...Geziyle ilintili olarak Barbaros Altuğ'un Biz Burada İyiyiz eserini okumanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails