1 Mart 2014 Cumartesi

Michael Connelly | Kan Bagi ★★★★★

Son zamanlarda okudugum kitaplar arasinda beni en cok sasirtan Kan Bagi oldu. Daha onceki yazilarimdan da takip edebileceginiz uzere yazarin Kan Bagi dahil olmak uzere toplamda dort kitabini okudum. Okudugum kitaplara dayanarak da hep, Connelly'nin sakin polisiyeler yazdigini dusunmustum. Oteki yandan Kan Bagi ise acayip surukleyici ve surprizlerle dolu bir kitapti.

"Kan Bagi surukleyiciydi" dediysem "ayaklari yere basmayan" ya da sirf adrenalini yukseltmek ugruna "zorlama" bir kurgudan da bahsetmiyoruz. Kitap, yazarin Terry McCaleb karakterini kullandigi ilk romani. Ikincisi, Connelly'nin unlu Harry Bosch'u ile birlikte geciyor. Lakin, sunu da itiraf etmem gerekiyor ki bence McCaleb, Bosch'la kiyaslandiginda cok daha derin bir karakter. Bosch'da o serseri ancak becerikli polis karakteri, sanirim, gereginden fazla goz onunde.

Simdi Bosch'u cekistirmeyi birakip Kan Bagi'na donelim. McCaleb, FBI'in onde gelen profilcilerinden biriyken kalbinde bir sorun yasiyor ve uzunca bir bekleme suresinin ardindan bir kalp nakli ile hayata donuyor ama yasamina devam edebilmesi icin basta onu hayata baglayan isi olmak uzere sevdigi her seyden vazgecmesi gerekiyor. Babasindan ona miras kalan bir teknede yasayan McCaleb'i bir gun cok guzel bir kadin ziyarete geliyor. Ununu duyup kendisinden ozel dedektiflik yapmasini isteyen insanlari reddetmeye aliskin olan McCaleb, bu kadini da basindan savmayi denese de kadinin tek bir cumlesi, McCaleb'i yeniden o tehlikeli kovalamacanin icine cekiyor: "Gogsundeki kalp, hayatini kurtaran o kalp benim kiz kardesime aitti. Ve o bir cinayete kurban gitti. Yasamini ona borclusun; katilini bul."

Anlayacaginiz yine bir kosusturmalar, yine bir organ nakilleri, cinayetler vs. Oteki yandan Connelly, Michael Palmer'a gore bunlari kitabin akisina biraz daha iyi yedirmis. Dolayisiyla Kan Bagi, en az Besinci Tup kadar surukleyici ve heyecan dolu bir kitap.

Daha onceleri Michael Connelly'nin tarzini sevdigimi ancak ugruna olunecek bir kitabi olmadigini ima etmistim. Simdi ise ettigim laflari bir bir yiyorum. Polisiye seviyor musunuz? Basim yili oldukca eski olan bu kitabi bulmakta biraz zorlanabilirsiniz ama kesinlikle arayisiniza deger.

Kalpler, kan baglari ve hayatlar uzerine oynanan "kucuk oyunlar",
Amalth.

6 yorum:

  1. Eğer Terry McCaleb'ı sevdiyseniz Bosch serisini sırasıyla okumaya dikkat edin Hile romanı hariç başka bir kitabında daha McCaleb ile ilgili çok önemli bir gelişme oluyor. Connelly karekterlerinin yollarını birbirleriyle kesiştirmeyi seven bir yazar. Her kitabında çıtayı biraz daha yükselten sayılı polisiyecilerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim Bosch serisinin yedinci kitabindaydi; Goodreads'te gordugumu hatirliyorum. Oteki yandan Bosch kitaplarindan bazilarini bulmakta oldukca zorlaniyorum. Hicbir yerdw bulamadigim Betondaki Sarisin'in Ingilizcesini siparis ettim dun:)

      Sil
  2. Polisiye kitapları çok seviyorum.Yorum için teşekkürler.Yazarı okunacaklar listeme aldım.

    YanıtlaSil
  3. yazarı hiç okumadığıma yandım şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapla baslamani oneriyorum zira su ana kadar okuduklarim arasinda en iyisi buydu:)

      Sil

Related Posts with Thumbnails