22 Ocak 2013 Salı

Einstein'ın Evreni, Michio Kaku



Yazar biyografi ve bilimi melezleyen bir eser kaleme almış. Çağımızın en ünlü bilim insanlarından Einstein'ın hayatı ve fikirleri üzerine odaklanan kitap adım adım Newtonian fiziğin çehresini değiştiren ardından yıkan fikirleri okura tanıtıyor. İlginç anekdot ve göndermelerle samimi bir üslupla yazılmış olan eserde  bilim dünyasının en ünlü isimlerinin podyuma çıktığı ve fikirlerin kimi yerde uyumlu dansına kimi yerde hırçın düellolarına şahit oluyoruz.

Einstein'ın esprili kişiliğini fikirlerinden ayırmamış olan yazar, kimi yerde okura kahkaya boğabilecek anekdotlar paylaşmış. Kişiliğinin her ayrıntısını sıkıcı olmadan sunmuş.Evlilikleri, hayal kırıklıkları, şakaları, ününe verdiği tepkiler, hayat ve insanlar hakkındaki düşünceleri gibi bilgileri paylaşırken bir bilim yarı-tanrısından çok insan olduğunu okura hatırlatan hoş eser olmuş. Akademik yobazlıklar, hocalarının önünü kesmek için giriştiği beyhude çabalar, ünlü olduktan sonra herkesin ilgisinin bilim ve sokakları sirke çeviren gariplikleri, savaş karşıtı düşüncelerini sonuna kadar savunması, bilim insanlarının bir gecede kana susamış savaş çığırtkanlarına dönüşmesi gibi ilginç ayrıntılarla zengin dokusu kimi zaman hüzünlü bir atmosfer yaratmış. Bilim dünyasında en çok tanınan isimlere dair de ilginç bilgilere rastlanabilen pasajlar bulunması konuyu dağıtmadan işleyebilmesi takdire şayan.

Ağır bir kitap değil. Kuramlar o derece basit ve şairene aktarılmış ki tıpkı Einstein'ın da zamanına ifade ettiği gibi 5 yaşında bir çocuk bile gözünde canlandırabilir. Ünlü kuramcıya saygıda kusur etmeden, eksiklikleri ve fazlalıklarıyla dolu dolu çağ ve insanları tüm açılarıyla okura aktarmayı başarmış. Kimi biyografi yazarlarının düştüğü hatalara düşmemiş ve nesnel tavrını korumuş. Kendisi de bilim adamı ve bilimsel makaleler yazan Kaku'nun konuya son derece hakim, üslup olarak da samimi olduğunu belirtirim. Eğer Einstein'ın fikirlerin ve hayatını merak ediyorsanız bu eser istediğinizden fazlasını sunacaktır.En beğendiğim kitaplardan biri olarak kütüphaneme yerleştirirken konuyla ilgilenen herkese rahatlıkla öneriyorum. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails