13 Kasım 2012 Salı

Sandman, Neil Gaiman


Aslında çizgi roman da edebiyat dalı sayılır mı yoksa apayrı bir sanat dalı mı sayılmalı, görsel sanatlara mı girmeli bunun üzerinde çok da düşünmedim ama Neil Gaiman, alanında kendini kanıtlamış bir fantastik edebiyat yazarı olduğundan ve Sandman serisi de oldukça güzel bir fantazyayı oluşturduğundan en azından birkaç cümle ile bu blogda da tanıtılmayı hak ettiğini fark ettim.

Seri, yedi kardeşin, Endless ailesinin etrafında oluşan ve genel olarak düşlerle ilgili fantezi öykülerini anlatıyor. Düşlerden sorumlu devlet bakanı sayılabilecek Endless bireyi Dream, Sandman, Morpheus, adına ne derseniz deyin, karşımıza seri boyunca en çok çıkan karakter. Endless ailesinden her karakter, bir duyguyu ya da bir kavramı simgelemektedir, büyükten küçüğe bu kardeş karakterlerin isimleri de simgelediklerinden gelir: Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair ve en küçük kardeş Delirium (ya da eski adıyla Delight). Çizgi roman, hem bildiğimiz dünyada, hem de fantastik başka bir dünyada geçer, öyle ki bu fantastik dünyada Endlesslar, Şeytan cehennemle ilgilenmeyi bıraktığı için acil bir aile toplantısı alırlar, mitolojiden tanıdığınız tanrılar, ortaçağ efsaneleri ve yakın çağ yazarlarının yarattığı gotik karakterleri görebileceğiniz bir başka dünyayı anlatan bu seri hele ki Neil Gaiman'ı seviyorsanız sizi tatmin edecektir. Fantastik edebiyata, mitolojiye, karanlık, yer yer rahatsız edici öykülere ve Neil Gaiman'ın günlük konuşma diliyle yarattığı diyaloglara çok da sıcak yaklaşmayan ve tabii ki çizgi roman sevmeyenlere ise önermem.

Sandman Rehberi: 

Okumak isteyecekler için de listemiz şu, ilk yedi cilt Türkçe olarak da basılmış olmakla birlikte çevirisinin çok da iç açıcı durumda olmadığını duyduğumu eklemeliyim, esas Sandman serisi sırayla şu ciltlerden oluşmaktadır: Preludes & Nocturnes, The Doll's House, Dream Country, Season of Mists, A Game of You, Fables and Reflections, Brief Lives, World's End, The Kindly Ones, The Wake. Her cilt de yine kendi içinde değişik adlarda ve bir konsepti tamamlayacak şekilde sıralanmış altı - yedi bölümden oluşur. Beklenmedik şekilde çok fazla tutulunca, Neil Gaiman aklındaki Sandman hikayesini bu on ciltte bitirmiştir ama karakterler için yan çizgi roman serileri ve Endless ailesinin farklı konseptlerde farklı hikayelerini de tasarlamıştır. Ciltler ayrı ayrı çizgi roman sanatçıları tarafından resmedilmiştir. Her karakterin konuşma balonuna kadar ayrıntıları ince ince düşünülmüştür, mesela Morpheus konuşurken siyah fon üzerine beyaz fontlarla konuşur, Delirium'un konuşma balonları birbirine paralel olmayan çizgilerle ve rengarenk fontlarla çizilir, Yunan tanrılarının balonları Yunan alfabesini andıran fontlarla, yine Mısır tanrılarının balonları da çivi yazısı gibi çizilmiştir. Ve ben yazının başında çizgi roman da edebiyattan sayılır mı diye düşünedurayım, Sandman, A Midsummer Night's Dream bölümüyle 1991 yılında Dünya Fantastik Edebiyat Ödülünü almış.


2 yorum:

  1. Neil Gaiman'ın Yokyer ve Amerikan Tanrıları'nı severek okudum ve Sandman serisine el atmak için de ne zamandır niyetlenip duruyor ancak erteliyordum. Yazınız tekrar niyetlenmem için vesile oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Bu arada Uyanış'tan sonra Ebedi Geceler de çıktı 11.cilt olarak. Hatta Neil Gaiman'ın seri için 12. cildi de yazacağını okumuştum internette. Ve 11.cilt dahil bütün ciltler Türkçeye çevrilmiştir. Okumak isteyenler arayıp bulabilirler.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails