Benek Üzgünerik, sıradan bir genç kızdır. Bir saniye... Sıradan olsa kitabı olmazdı değil mi? Benek Üzgünerik, öğrenimini sürdürmek için çok sevdiği ailesi ve şehirden ayrılırken sıradan biri olduğunu düşünmektedir. Ancak yolculuğu esnasında karşılaştığı garip, tonton teyze ve okulundaki tuhaf iki gençle tanışması, onu inanılmaz bir maceraya sürükleyecek; çok sayıda boyut ve gezegeni içeren bir arayışa dahil edecektir.
Yazar kurgusunda kuantum sıçramalarını, zaman ve boyut yolculuğu içinde kullanmış. Cep boyutları, zaman baloncukları, nanoteknoloji, zaman kayması, telepati gibi motifleri samimi karakterlerin dahil olduğu hikayeye bunaltmadan yedirmiş. Sevgiyi evrensel sabit olarak alan yazar; termodinamiğin 2. yasasına göndermeyle bütünleştirdiği arayış esnasında, robotların yükselişi motifiyle insanlık sorgusuna da girmiş. Aynı zamanda illustrator olan yazar, görsel tasvirlerini kullanarak tatlı bir gerçeküstülük yaratmış: Pixar animasyonu izler gibi hissediyorsunuz. Hoş kurgu oyunlarına başvuran hikaye, karakterleri bez bebekler olarak kullanmaktan kaçınmış ve hepsinin hikaye içinde önemli rolü olduğunu belirtircesine kurguya serpiştirmiş, dahil etmiş. Tanıdık ve hoş göndermeler kullanan Sarı, büyükbaba paradoksundan ustaca sakınmış. Hoş betimlemeler, hikayeye dahil olmaya yardımcı oluyor. Savaşlardan ve bunlardan beslenen parazitlere saldırmaktan geri durmayan yazar, doğaya karşı acımasız davranışlarımızı da eleştirmeyi unutmamış.
Fantezi ve bilim kurgunun tatlı bir melezi olan roman 14 yıl önce yazılmış ve geçen sene raflardaki yerini bulmuş. O yıllarda nanoteknoloji gibi bir motifi kullandığı için övgüyü hak eden kurgunun, hikayeyi hemen anlatma arzusu, heyecanı yüzünden olsa gerek karakterlerin ruh hallerindeki ani geçiş ve değişimleri çok ani vermesi dışında eksisi yok. Samimi karakterleri, merak öğesini doygun kullanan akıcı diliyle bana keyifli bir okuma sundu. Çocuk kitabı deyip geçecekseniz, alt metininde çocukların çıkarması güç olan göndermeler içerdiğini belirteyim. Tıpkı Pixar animasyonlarında olduğu gibi katmanlı bir dokusu var. rahatlıkla okunan romanı 7'den 70'e tüm hayalbazlara öneririm. Başka incelemelerde görüşmek üzere.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder