24 Ocak 2011 Pazartesi

Firarperest - Elif Şafak


Elif Şafak'ın son kitabını merakla elime aldım. İçinde illüstrasyonlarla bezenmiş, kısa hikayelerden oluşan bir kitap olduğunu sanıyordum ve heyecanlanmıştım. Kapak tasarımı da ilgi çekici ve iştah açıcıydı.

Kitabı okumaya başlayıp da hikayeler yerine denemelerle karşılaşınca ilk başta küçük bir hayal kırıklığı yaşadım, kabul ediyorum ama çabuk atlattım bu hayal kırıklığını. Kendisini, çocukluğunu, ailesini, mahallesini hatta komşularını çeşitli açılardan anlatan bir Elif Şafak vardı bu kez, kurgu yoktu işin içinde. Bu halini de sevdim ama kurgularını her zaman tercih ederim.

Kadınların kadınlarla ilişkileri, tasavvuf, siyaset, aşk, aile, gezginlik gibi çeşitli konularda yaşadıklarından örnekler vererek, kendisini açmış Elif Şafak, bu kitabıyla. İçerikle alakalı hoş illüstrasyonlar da kitaba renk katmış. Ayrıca "bir kitabımın kapağında ilk kez fotoğrafımı kullandım" demesini de farklı bir şey yapmak istediğine bağlayabiliriz, bence.

Her ne kadar kendisi twitter'da kitabının tanıtımını yaparken "öteden beri romanlarımı okuyan okurlara da, yazılarımla yeni tanışanlara da hitap eden bir seçki" demiş olsa da; Elif Şafak'ı ilk defa okuyacak kişilere, bu kitap yerine mesela Bit Palas ile başlamalarını salık veririm, naçizane.

8 yorum:

  1. bu tarz kitaplar için erken gibi geldi bana. kitap kapağında yaptığı değişiklikler konu bile olmamalı bence. farklılık bu değil.

    YanıtlaSil
  2. Şu anda okuduğum kitaplardan bir tanesi benim de 'firarperest'.
    daha önce de kitaplarının çoğunu okumuş bir insan olarak başka bir kitap evet..
    Elif şafak sohbetlerini çok severim ben..o dingin, huzurlu, kendine özgü halini..usul usul anlatışını..bu kitapta onu buldum işte..sohbet eder gibi okudum..az kaldı bitmesine..
    güzel, ferah bir pencere gibi bu kitap..romanların arasından açılan.
    ama evet belki de ilk okumaya başlayanlar için Elif Şafak'ı, o güzel kurgularından seçmeleri önerilebilir;)
    hem daha iyi anlamaları, hem de iyi bir edebiyatçı ve yazar olduğunu görmeleri için..

    YanıtlaSil
  3. o çekingen görünümün altında aslında kendinden bahsetmeyi ve gündemde kalmayı çok seviyor elif şafak.bunuda çaktırmadan iyi yapıyor ve kanal kanal gezerek mütevazi bir görüntü sergileyerek kitabını iyi pazarlıyor.kalemi ilede bazen polemikler yaratmayı iyi biliyor.bunu rağmen iyi de yazıyor.

    YanıtlaSil
  4. bence de romanları daha güzel.pek umduğum gibi çıkmadı :/ gerçi duymuştum derleme yazılar olduğunu ama yine de bi heves aldım...siyah süt'ü çok severim ben de :)

    YanıtlaSil
  5. bu kadına ön yargım var ve o önyargıyı yıkamıyorum nedense..bana çok fazla para kaygısı taşıyormuş gibi geliyor..o parayı da ona vermiyorum bir türlü

    YanıtlaSil
  6. bit palas'ı sevmiştim. araf'ı da. hatta pinha'ı bile. aşk'ı sevmedim. gazate yazılarını ise okunabilir bile bulmuyorum. ve giderek soğuyorum kendisinden.

    YanıtlaSil
  7. Aşk'la başladım Elif Şafak okumaya. Fakat daha sonra Siyat Süt'le devam ettim. Aşkla aşka geldiğim bir gerçek ama Siyah Süt'le resmen bozguna uğradım! O ne iç karartıcı bir kitaptır öyle. Hatta (istemeye istemeye) yarı da bırakmayı da düşündüm fakat garip bir çizgisi var Elif hatununun. Sıksa da boğsa da illa okutuyor.

    Son romanını yeni aldım, henüz okumadım. Dikkat çekici bir kitaba benziyor :)

    YanıtlaSil
  8. arşivimde bulunsun diye almıştım bende sadece

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails