10 Ekim 2012 Çarşamba

Düşlerin Yorumu,Sigmund Freud

  

Efsane bu kitapta başlıyor.Freud öncelikle çağın yanlış algılarına değiniyor düşler ve ahlak kavramlarıyla ilgili olarak.Sonrasında uykunun doğası ve süreçleri,düşün tanımlanmasına giriyor,özsağaltımından ve hastalarının seans kayıtlarından alıntılar yaparak teoremlerini sunmaya başlıyor biz okuyuculara.

Tam olarak bu kitapta çağa ensest korkusu musallat eden teoremlerin biçimlendiklerini görüyoruz.Çoğu merak edilen rüya kalıbının (örneğin yüksek bir yerden düşme düşleri,kaçma arzusuyla dolu ancak hareket edememe düşleri vs.) açıklanmaları kendi teoremlerinin çerçevesinde biçimlenmiş ve aktarılmış.Ancak esas vurucu yanı kitabın bunlar değil...Bellek,hafıza kavramlarının bugün dahi kullanılan ilk modelleri burada oluşmuş.Aynı zamanda rüyaların nasıl yorumlanabileceğini örneklerle açıkladığı için rüyalarınızın alt metinini rahatlıkla okumanıza imkan verecek bir kullanım kılavuzu olarak da algılanabilir bu eser.

Daha teoriğine girersek, temsil edilme biçemleri,yer değiştirme,karşıt anlamlılıklar,bastırma,istek doyurma,anksiyete düşlerinin oluşumu,uyarılma ve uyanıklık gibi konular derinlemesine incelenmiş ve aktarılmış.Bilindışı ve bilincin birbirinden ayrımı bu eserde gerçekleşmiş.Özellikle son bölüm sadece gerçeklik algısı ve bilinçdışına ayrılmış.

Eğer aklın işleyişi,hafıza ve bellek,rüya oluşum kalıpları gibi konular ilginizi çekiyorsa ; bir sabah uyandığınızda gördüğünüz o saçma sapan rüyanın ne anlama geldiğini merak ediyorsanız bu eser fazlasıyla yardımcı olacaktır.Başka incelemelerde görüşmek üzere.

3 yorum:

  1. Eğer bu kitabı sevdiyseniz, Manly P. Hall'in yazdığı Rüya Sembolizmi kitabını da tavsiye ederim. İncecik bir kitap ama o da çok güzel örnekler vererek, insanın kendi rüyalarını okumasını sağlıyor.

    YanıtlaSil
  2. Sigmund Freud'dan bir kitap okumak istiyordum ne zamandır.
    Güzelmiş bu kitap.
    :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails