30 Eylül 2012 Pazar

Lisa Gardner | The Third Victim ★★★

The Third Victim, kelepirden 1 TL'ye aldığım kitapların bir diğeri (Bkz. Carlene Thompson - Since You Have Been Gone).

Şayet az da olsa polisiye okuyorsanız Lisa Gardner'ın adını muhakkak duymuşsunuzdur. Kadıncağız, çoğu zaman başarılı kitaplar yazsa da Dan Brown'ın, Tess Gerritsen'in ya da Agatha Christie'nin gösterdiği tutarlılığı bir türlü gösteremiyor. Çok satanlar listesine giren çok sayıda kitabı var, çoğu rahatlıkla okunabilir kitaplar lakin "Tanrım! Ne heyecandı!" dememe neden olabilecek Gardner romanı pek az.

The Third Victim, içinde işlenen olaydan ziyade Gardner'ın daha sonraki kitaplarında da bol bol karşılaşacağımız Dedektif Rainie ve FBI /Davranış Bilimleri/Profil Uzmanı Pierce Quincy'nin tanıştığı ve beraber ilk vakalarını çözdükleri kitap olmak açısından önemli. Bu nedenle, Gardner okumaktan zevk alan okuyucuların söz konusu ana karakterlerin geçmişlerine dair bilgi edinmek için okumaları gereken bir kitap.

~

Rainie trajik bir geçmişe sahip. Bir gün eve döndüğünde alkolik annesini salonlarında ölü buluyor. Onu bulan polisler Rainie'nin her yerinin beyin parçalarıyla kaplı olduğunu söylüyorlar.. Rainie büyüyor, yaşadıklarından ve geçmişinden uzaklaşmak ve okumak amacıyla yaşadığı küçük kasabadan ayrılıyor; polis oluyor ve işlenen en büyük suçun marketlerden içki çalmak olduğu küçük kasabasına geri dönüyor.

Ancak bir gün hiç beklenmedik bir olay yaşanıyor. Kasabadaki okulda bir öğrenci ateş açıyor. Ölüler... Yaralılar... Ve olaylar tam bu noktada arap saçına dönüyor; tutuklanan çocuk suçunu itiraf ediyor ancak durmadan bir cümleyi tekrarlıyor: "I am smart!"

Aynı anda, okullardaki vurulma olayları hakkında genel bir inceleme yürüten Özel Ajan Quincy de bu vakaya atanıyor. Deneyimli FBI ajanı ile deneyimsiz kasaba polisi bir araya gelip olayı çözmeye çalışıyorlar. Ama ters giden, garip birşeyler var.

~

Gardner, Amerika'da sıklıkla yaşanan okullardaki vurulma olaylarına derinlemesine dalmış. Vurulan çocukların dramı kadar ateş açan çocuğun ailesinin düştüğü durumu da derinlemesine inceliyor. Ancak başlı başına yeterince trajik olan bu olay, Gardner'ın 350 sayfa boyunca heyecanını koruyamamasına ve o noktada Rainie'nin geçmişine dadanmasına neden olmuş gibi görünüyor.

Kitap gerçekten fena değil, ancak polisiye manyaklarının cümleler arasında adrenalin kesecikleri bulma hayallerini de pek karşılamıyor. Hani, olur da polisiyeden vazgeçemiyorsunuzdur ama geceleri uyumadan önce de kitap okuma hevesiniz vardır, ancak heyecan unsuru yüksek bir kitap sabahlamanıza neden olacaktır ve o yüzden gece kitap okumalarına hiç bulaşmıyorsunuzdur. İşte The Third Victim tam olarak sizin aradığınız kitap olabilir.

Öpücükler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails