6 Temmuz 2010 Salı

Katina'nın Hikayesi İzmir Büyücüleri

İzmiri anlatan, ama Rum'ların bakış açısıyla gösteren bir kitap İzmir Büyücüleri. Büyücü deyince tabi, insan merak ediyor ve büyü kitabı mı acaba diye merakla başlıyor.

Şimdi çirkin ama çok çirkin bir kadın düşünün. Yaptığı büyülerle erkeklerini elinde tutan onları, parmağında oynatıp tabir-i caizse oyuncak edip, yetinmeyip öldüren bir kadın Katina. Dile kolay 7 adamla evleniyor bu şekilde..
Ama açıkçası ben bu kadını çok zeki ve akıllı bulmuştum okurken. Onun bu büyülere aslında pek de ihtiyacı yoktu. Çok eğlenceli bir kitap, okurken güzellik tarifleri de edinebiliyorsunuz.

Rum'ların bakış açısı dediğim için, kitapta en çok eleştirilen nokta Türkleri aşağılıyor bu kitap düşüncesidir. "Pis, çirkin ve bakımsız Türkler" gibisinden benzetmeler bu düşünceyi bir şekilde destekler belki ama, sonuçta objektif bir şekilde okumak gerek ve bu tabirlere takılmak bence biraz anlamsız.

Katina'nın hikayesinden sonra yazar yetinmeyip, Katina'nın destesi diye Tarotvari eskiden kalma, Katina'nın kartlarını'da çıkardı satışa. O kartlarla da ilgili spekülasyonlar çıktı. Yok efendim, kartlar alan kişiye uğursuzluk getiriyormuş, dikkat etmek gerekliymiş gibisinden. Ne kadar doğru onu bilemeyeceğim, lakin bu konuda kendi görüşüm bu kadar olumsuzluk içeren bir kadının destesini almanın negatif tesirleri üstünüze çekebileceği yönünde.

İzmir Büyücüleri/Mara Meimaridi





6 yorum:

  1. d&r da indirimdeydi, ama emin olamadıgımdan almamıştım bu kitabı :)
    ayrıca kapaktaki katina ise, kitaptakine uygun olmamış pek, çirkin degil dimi ya :p

    YanıtlaSil
  2. Geçen gün arkadaşın biri elinde tarotlarla gelmiş sana bakayım dedi.Zerre inanmam ama sırf dalga geçmek için baktırdım.Çocuk bozuldu zaten bende dalga geçince.Kartların arkasında bu sözde büyücünün resimi altılı üstü neymiş kartları çevirirken insana göz kırpıyormuş...Ne günlere kaldık ya :D

    YanıtlaSil
  3. aynen bende öyle düşünüyorum, kitapta daha çirkin anlatılıyor:)
    eğlenceli ya, çok süper şeyler beklemeden okunacak bir kitap, bide tabii Türklere giydirmelerini pek takmadan okumak lazım :)

    YanıtlaSil
  4. Çok beğenmişitm bu kitabı, bazı şeyleri unutmumuş ama seni okurken fark ettim şimdi. Ya kitapları okuduktan sonta hatırlayamamaktan nefret ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. valla bize öyle bakmaları doğal. çünkü bizim klasik bakış açımızda ona göre. tarihi romanlarımızda rumlar yalancı ve sinsi bir millet diye geçer. al onları vur bize. ben ödünç almıştım bu kitabı. nedense çok içimi ısıtmamıştı. kadınların ille zengin kocaya yamanması gerekmesi ve bunun için entrikaya başvurmak zorunda kalmaları vs vs içimi sıkmıştı sanırım.

    YanıtlaSil
  6. Bora-Man; ahah abartıyorlar bu kartlarla alakalı olarak, resmen şehir efsaneleri türemeye başladı komik komik :)

    Aslı;aynen bende çok zaman önce okudum kitabı, kitaplıkta görünce tanıtayım dedim ama önce neydi nolmuştu diye içine göz gezdirmeden edemedim :)

    Misssfit; aynen bizler nasıl Rumlara öyle bakıyorsak, onlarda bize o şekilde bakıyor bunu eleştirmek yanlış. Yakında tanıtacağım bir kitap daha var, oda Bizans'ı anlatıyor, direk Bizanslı gibi olup düşünmüştüm onu okurken.
    Söylediğine katılıyorum kitaptaki entrikalar sıkıyor evet ama ben en çok kadının zekasına hayran kalmıştım, o zekayı başka şeylere kullanaydı keşke :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails