15 Temmuz 2010 Perşembe

İçinizdeki o sevilmeyi bekleyen genç kızı bulup sömürmeye and içen nadide bir seri: Twilight

Alacakaranlık Serisi veya her ne kadar ona "Saga" demeye dilim varmasa da Twilight Saga olarak bilinen 4 kitap, bir mormon ve amerikalı olan Stephenie Meyer tarafından yazıldı. Kitapla ilgili fikrimi, ilk cümleden ve başlıktan zaten anlamışsınızdır. Evet kemerlerinizi bağlayın ve arkanıza yaslanın. bugün bir kitabı daha yerin dibine sokup çıkaracağız.

bu tarz Chick-lit kitapların savunulan tek bir faydası var, gençleri okumaya sevk etmeleri. İyi ama, bunu okuyan ve seven genç, buna bir "aşk destanı" diyen genç, hiçbir zaman Uğultulu Tepeleri eline alıp okumaz ki. Ne de olsa içinde cool vampirler yok ve bilmemkaç sene önce geçiyor değil mi? Eh, onlar da haklı.

Twilight bence bir pazarlama harikası. Yazarın tek bir konuda hakkını yiyemem, o da kitabın sürükleyiciliği. İnanın kitabın kapağını kapattıktan sonra aklınızda tek birşey kalmıyor. Yani ne bir duygu, ne bir cümle, ne de etkileyici bir yorum. Ama kitabı bir çırpıda okuyor ve okurken de zevk alıyorsunuz. Tabi ben bunu bir kadın olarak söylüyorum, erkeklerin bu kitapta birşey bulacagını sanmıyorum.

Zaten işin komik yanı da bu. biz kadınların içinde sevilmek ve beğenilmek isteyen bir genç kız yok mu? var. İşte bu kitabın kahramanı adı bile buram buram soap opera kokan Bella Swan, çok özelliği olmasa da yakışıklı vampiri ve delişmen kurtadamı kendine aşık etmeyi beceriyor. Biz de napıyoruz? kendimizi Bella nın yerine koyuyoruz. onunla heyecanlanıyor, umutlanıyor, iç geçiriyoruz, vay be!

İşte tüm bunların üstüne, bir de filmlerinin yarattıgı tantanayı ve raflarda satın alınmayı bekleyen albüm/kalemlik/t-shirt ve daha binlerce çeşit Twilight ürününü görünce sinirden sayfaları koparıp çiğneyesim geliyor. bu edebiyat değil ki, bu sadece reklam.. bu sadece idealize kahramanlar yaratıp insanları tüketmeye sevketmek. çocukların, gençlerin aklını boyamak. İnternette biraz aratın, team edward-team jacob diye bölünüp kavga eden fanlar mı istersiniz, edward diye yırtınan kızlar mı. İnsanları kendinden geçirecek kadar kuvvetli olan hiçbir şey yok bu kitapta ki kardeşim. Asıl mesele bu kızların herbiri hayattan delicesine bir Edward bekliyor.

İşte ben bunu sevmiyorum...
Stephenie Meyer iyi bir yazar mı? Bence Harlequin serisi potansiyelinde iyi. Ama  Vampir furyası adı verebilecegimiz serileri bana kitap diye getirmeyin! Vampir Lafı geçmişken değinmeden edemeyecegim  Charlaine Harris in True Blood serisinin de sadece ilk kitabını okudum - gerisini okumayı düşünmüyorum- ama o bile bence Twilight dan daha iyiydi.

Ayrıca yazarın mormon inançlarının su yüzüne çıktıgı bir anda kitapta, kızın babası "evlenmeyeceksiniz de günah içinde mi yaşayacaksınız" tadında birşeyler söylüyordu, burda olsa kıyamet kopar ama amerikada sanırım şeriat tehlikesi olmadığından çok kimse sallamamış!

Sonuç olarak nereye baksam vampir görüyorum Neriman..
tüm kitapçılarda birsürü vampir kitabı var ve sanırım bunların  -en azından -Türkiyedeki patlamasına Twilight sebep oldu. İlla dogaüstü ve gizem okuyacaksanız Kuziciklerim Neil Gaiman var, H.g. Wells var, Rowling var... Aşk istiyorsanız klasiklerde en bir şahane örnekleri var. Twilight ne ilk ne son pazarlama harikası, Yaşar Kurt olmak ve "paranı verme annee!" diye bağırmak istiyorum!

15 yorum:

  1. Parmaklarına sağlık.
    Şahane açıklamışsın pazarlama durumunu.
    Kussak vampir çıkacak, o haldeyiz sayelerinde.
    Okumadım, izlemedim, 1 kuruş işlemeyecek benden kendilerine :)

    YanıtlaSil
  2. "İnanın kitabın kapağını kapattıktan sonra aklınızda tek birşey kalmıyor. Yani ne bir duygu, ne bir cümle, ne de etkileyici bir yorum. Ama kitabı bir çırpıda okuyor ve okurken de zevk alıyorsunuz."

    İyi edebiyatı bildiğini sanan ve popülariteden uzak durmaya çalışarak okuyan biri olarak bu cümleye yüzdeyüz katılıyorum. Çok iyi bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  3. Ben başladım ama devamını getiremedim.Bi kere kızın gözünden anlatması herşeyi bitiriyor.İlk kitabı okudum ve devamı gelmedi.

    YanıtlaSil
  4. Annem hastası valla, şimdi okur bloğu basar diye korkmadım değil :)
    Bu vampirli şeylerden resmen tiksindim artık, ben kaçtıkça elime böyle kitaplar geliyor imdat! durumundayım iyice :)

    YanıtlaSil
  5. Syco, annene hürmetler :) basarsa da başımızın üstünde yeri var :))

    Kısaca FD, eger erkekseniz gayet normal efendim. hiçbir erkegin bu kitabı severek okuyacagına inanamam

    Biblio çok teşekkür ederim :)

    Sittirella, iyi korumuşsun kendini :) ben okudum işte dördünü birden, sonunda ne olacak diye merak ettim diyelim ^_^

    YanıtlaSil
  6. Ben de sizin duygularınıza katılıyorum ...Kitapta çok önemli bir konu yok ya ne kızmış savaşlar çıkarıyor dedim ...Ancak gençlerin ne okuduklarını merak etmiştim ...Sürükleyici ve bir çok kişi okudu ...Günümüzde içi boş aşklardan günü birlik yaşanan duygulardan aşk yaşadığını zannden insanlara imkansız bir aşk örneği sunmuş ...Aşk ve gururun aşkını gençlere okutamıyoruz ancak bunu okuyorlarsa bırakın okusunlar ...Bu kadar az kitap okuyan bir ulkede yaşadığımız için ben herkes ne okursa okusun destekliyorum yeterki okusunlar ...

    YanıtlaSil
  7. Merope;

    Hay ağzına sağlık, duygularımı özetlemeye ve bu sırada kıkırdatmaya başlık yeter! Vallahi Maeve Binchylerden, Danielle Steel'lerden bile, çok ağır romanların arasına sıkışıveren hafif ferahlamalar olarak, daha öok keyif almışlığım var..

    YanıtlaSil
  8. Hah bak gelmiş bile :)
    Meave Binchy'i bende severim bak

    YanıtlaSil
  9. On tane Twilight'ı bir araya getirsen bir tane 'Gir Kanıma' etmez. Kurtlar özünde kalırken vampirler asilleşiyor. Ama Bella ne yaparsa yapsın, orta kuşağın gözünde Ediz Hun ile Tugay Toköz arasında kalan Hülya Koçyiğit'ten öte gidemiyor.
    Eminim Bella ile Edward evlense 1 yıl sonra Edward'ı üç gündür çıkarmadığı çoraplarıyla kumanda elde zaplarken bulabiliriz. Üzgünüm genç kuşaklar aldatılıyorsunuz..

    YanıtlaSil
  10. gir kanıma şu "let the right one in" değil mi, evet güzel film yarım yamalak izledim gerçi ama olsun ^_^

    YanıtlaSil
  11. Evet o film. Bu kadar sade ve görkemli bir vampir filmi daha izlememiştim.

    YanıtlaSil
  12. Ben de hepsini okudumi ilk kitap dediğin gibi sürükleyiciydi ama seviye her kitapta rezil derecede düşyü de düştü, son kitabı elimden attım , 3 ay sonra filan okudum, yarım bırakmayı sevmediğimden.

    Bir de bu kadını J.K. Rowling ile kıyaslamıyorlar mı, inanılır gibi değil, kanım tepeme sıçrıyor. Harry'den tek bir cilt getir, yaratıcılığı 4 tane Alacakaranlık kitabını ezer geçer 10 kere. Peh.

    YanıtlaSil
  13. Şahsen ben katılmıyorum.bence harikaydı.ben bayıldım bu seriye.ama sizin yorumlarınızı büyük bir keyifle takip ediyorum. : D

    YanıtlaSil
  14. Şahsen ben çok beğendim bu seriyi.beni derinden etkiledi.tek kelimeyle BAYILDIM!! Tabii sizin kitap yorumlarınıza saygı duyuyor,büyük bir keyifle takip ediyorum. : D

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails