12 Temmuz 2010 Pazartesi

Gökyüzünden dev bir pasta gelseydi...

İtalyan çocuk edebiyatının babası Gianni Rodari'den muhteşem bir çocuk romanı! Zaten isim süper: Gökyüzünden Gelen Pasta. 30 yaşında olmama rağmen hemen tavlandım, atlayıp aldım. 2 günde de bitirdim. Uzun zamandır okuduğum en "gerçek" çocuk kitabı. Şöyle ki yeni çocuk edebiyatında (ve tabi yeni pedagojik gidişatta) çocuklara gösterilen -bence- gerçekdışı hürmet ve nezaketten eser yok içinde. Annelerin söz dinlemeyen çocuklarına tokadı bastığı, babaların bağırıp çağırdığı ve çocukların altı delik spor ayakkabılarla kırda bayırda koşup oynayarak gerçekten çocuk olduğu bir hikaye Gökyüzünden Gelen Pasta. Bu bakımdan biraz daha bizim jenerasyona hitap eden bir kitap bence.

Hikaye, Roma'nın Trullo mahallesinin tepesinde bir sabah vakti peydah olan tuhaf bir "uzay gemisiyle" başlıyor. Marslıların saldırmak üzere olduğuna inanan devlet büyükleri hemen acil durum alarmı veriyor. Kimse evinden çıkamıyor. Elbette kahramanlarımız Paolo ve Rita kardeşler dışında! Paolo uzay gemisi teorisine inansa da Rita bunun bal gibi de pasta olduğundan emin. İddiaya girip birlikte Trullo'nun en yüksek tepesine, pasta-gemiyi kontrol etmeye gidiyorlar. Hatta yanına gitmekle kalmayıp içine bile giriyorlar ve olaylar gelişiyor.

Kitabın bize tanıdık gelecek bir diğer noktası da devlet büyüklerinin otoriter, paranoyak ve beceriksiz tabiatları. Her sorunun bir kriz masasıyla daha da büyütülerek ölçüsüz tepkilerin geliştirilmesine vesile olması. Bir çocuk romanı olmakla birlikte, politikanın ve bilimin araçsal akla teslim oluşunu çok iyi anlatıyor Gökyüzünden Gelen Pasta. Bir meselesi var yani. Bu bakımdan da suya sabuna dokunmayan çocuk romanlarından hemen ayrılıyor.

Kardeşlere, kuzenlere, yeğenlere mutlaka alınması gereken bir eser.


Gökyüzünden Gelen Pasta
Yazar: Gianni Rodari
Çeviren Eren Cendey
Yayınevi: Can / Çocuk
104 sayfa
7 TL

Ayrıca 1970 Andersen ödülü sahibi...

3 yorum:

  1. ahh cocukların kafaları her daim dumanlı, kendinden sarhoş.. bu yuzden uçan dev pasta onlarda "vay anasını" etkisi yaratmaz kuşum bence :))
    çok hoş bişeymiş ama yazarı takdir etmek lazım, hayalgücü geniş olmalı, şenlikli adammış

    YanıtlaSil
  2. Çocuklar daha bi deli dolu artık sanki, artık bilinçli annelerin özenli beslenme düzeninden midir nedir, yuvalardaki çok yönlü faaliyetlerden mi, hepsinde bir kudurukluk söz konusu. (aman işte kısaca arpaları fazla gelmiş:)) 4 tane yeğenim var ufak, en büyüklerinden ümitliyim, ona alayım o okur. Zaten 11 yaşına bastı, Harry Potter seti vereceğim bakalım, sevecek mi?

    YanıtlaSil
  3. Hepsi büyümüş ve yeniden küçülmüş.
    'Gökyüzünden gelen pasta' desen 'gökyüzünden pasta mı gelir, hasta mısın sen?' derler.
    O derece.
    Bizim jenerasyona harikaymış ama yeni jenerasyonun ilgisini çekeceğini sanmam.
    Ben okuyacak mıyım? Evet! :) O ayrı mesele.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails