4 Temmuz 2010 Pazar

Deniz Kızları Şarkı Söylüyor - the Mermaids Singing | Val Mcdermid

Ben "whodunnit" polisiyelerinden sıkıldım, vahşi, acımasız psikopatların kol gezdiği, işkencelerle bezeli cinayetlerin ayrıntısı ile anlatıldığı çarpıcı bir seri katil hikayesi dinlemek istiyorum derseniz, sizi böyle alalım.

İskoç Val Mcdermid ablamız iç kaldıran bir tarafsızlıkla, hem katilin hem de polislerin / kriminal psikologun gözünden detaylı bir seri katil romanı yazmış. Adını T.S. Elliot'un şiirinden alan Deniz Kızları Şarkı Söylüyor'da Katil, erkekleri hedef alan, işkence düşkünü bir psikopattır. Kurbanlarının cesetlerini Bradfield kentinde gay'lerin yaşadığı bölgelere atar. Şehirde kısa sürede, herkes korku duymaya, polisin beceriksizliginden yakınmaya başlar. Polise yardımcı olma amacı ile Tony Hill isimli bir psikolog görevlendirilir. Tony, DCI Carol Jordan ile beraber basının "ibne katili", kendisinin "becerikli andy" adını taktığı bu sapığı yakalamak için kolları sıvar.

Kitap bir polisiye olarak ele alındığında çok başarılı. Olay örgüsü ilerlerken, bölümlerin aralarında bir de katilimizin gözünden dinliyoruz cinayetleri, cinayet hazırlıklarını, kurbanlar hakkındaki düşüncelerini. Özellikle katilin işkence aletlerine olan düşkünlügü, midenizi zorlayabilir. Çok ama çok detaylı anlatmış bazı yerleri Val abla!  Sonunda ise, hayal kırıklıgına uğratmıyor.

Ben Tony Hill karakterinden çok hoşlandım açıkçası. Klasik güçlü erkek modundan çok ötelerde, kendi sorunlarının farkında olan ve ayakları yere basan bir adam. Yazar Tony'i "wire in the blood" serisinin başkahramanı yapmış zaten. Yani tony'i başka kitaplarda da okuyabilme lüksümüz var! Aynı isimli bir de İngiliz Dizisi var, ben bu kitabın uyarlaması olan bölümlerini (2bölüm) izledim, fena da değil.

Kitabın yazarının kadın oldugunu ögrendigimde ufak çaplı bir şok yaşadım çünkü arka kapaktaki resim tıpkı bir erkek gibiydi, dahası kitap hiç de feminen değildi. Gerçi Tony hill in psikolojik debelenmeleri etraflıca düşünülürse pek de erkek eli değmiş gibi değildi, ama...

Sözün özü, sağlam bir mideniz ve söndürülemeyecek bir polisiye aşkınız varsa, sizi bu kitabı elinizden bırakamayacağınız saatler bekliyor.Kitap zaten bir Altın Hançer ödülüne de layık görülmüş. Yeter ki iki ön şartıma kulak vermiş olun :) İyi okumalar..

2 yorum:

  1. hatunun iki kitabını okudum. ikisi de çok hoşuma gitti. buldukça alacağım öteki kitaplarını. bence kadınlar daha güzel ve yaratıcı polisiye yazabiliyorlar. tess gerritsen de buna örnektir. sanırım kadın olmaktan kaynaklı daha detaylı düşünüyor ve sıkmamaya çalışıyorlar. dan brown mesela kabak tadı mı verdi desem ne desem bilemiyorum. her seferinde farklı bişey var mıdır oyalaması ve kof umuduyla okuyorum :)

    YanıtlaSil
  2. katılıyorum. erkeklerden de micheal connelly polisiyelerini severim, tamam biraz klişe, hayata küsmüş polis durumları oluyor onun kitaplarında ama iyidir :) yine de polisiye dedin mi kadın yazarlar rulezzzzzz

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails