20 Temmuz 2010 Salı

Ayna Çarpması | Murat Özyaşar

Cumartesi günü zorunlu bir bekleyişim vardı ve tabi ki bir kitapçıya sığındım. Yeni çıkan kitapları incelerken insan zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. İki kitap aldım, birisi fevkalade bir ingiliz kitabı olan "Domuzları Tekmeleyen Çocuk", diğeri ise Murat Özyaşar'ın Ayna Çarpması.

Öykü kitabı olduğu için, kolayca, kafa dinlendirerek okuyacağımı sanmıştım; aman ne yanılmışım! 

Ayna Çarpması, inceliğinin sizi yanıltacağı ölçülerde derin bir kitap. Her biri felaket etkileyici ruh halleri betimlemeleri ile dolu kısa öykülerden oluşuyor. Birinci tekil şahısla yazılmış bu öyküler karamsar bile değil aslında...sadece gerçek. Öyle gerçek ki, gerçek olabileceklerini, hatta olmuş olduklarını düşünmek, insanı hüzünlendiriyor.

Kitabın en başında;
"Kendimi yalnız bırakmamak için bütün gece aynanın karşısında oturdum." cümlesi var.

Sonu  ise, 
 "Bu sabah aynaya baktım kimseyi göremedim." diye bitiyor.

Her yönü ile etkileyici, öykü'nün gücüne inanmanızı sağlayan bir kitap.  Zaten 2 de ödülü var kitabın. Yunus Nadi Öykü ödülü ve Haldun Taner Öykü Ödülü...


Murat Özyaşar  bu kitaba değin Varlık, Adamöykü, Yaratım gibi dergilerde öykülerini yayınlatma şansı bulmuş bir edebiyat öğretmeni. Daha yalnızca 31 yaşında. Kitabı okuduktan sonra bunca  anlam derinliğinin  bu yaşta biri tarafından yaratılmış olmasına şaşırabilirsiniz...

Benim tavsiyem çok kasvetli bir ruh halinde okumamanız. Hiç karşılaşmadığınız yaşamlar, hayal etmediğiniz hüzünleri yakalamış ve biriktirmiş yazar, insana dokunmaması abes olur  zaten..

İyi okumalar.

2 yorum:

  1. Tanıtım yazısı yerine ulaşıyor onu söylemem lazım önce. Çok merak ettim hikayeleri.

    Sonra da böyle aniden kitap almayalı uzun zaman olduğunu farkettim. Hep planlı, ön bilgileri alınıp, iyice incelenerek alışverişler yapmışım, böyle kısaca tanışıp kavuşmaların tadı bir başka.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim!
    Ya ben biraz Sait Faik'e benzettim aslında.. bakalım siz okuyunca nasıl bir tat alacaksınız

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails