28 Mayıs 2010 Cuma

Persepolis - Marjane Satrapi



Konuk yazar olarak bahsedeceğim ikinci kitap: Persepolis.  
Kendisi otobiyografik bir çizgi roman olup çok başarılı da bir animayonu mevcut..
Herkes animasyonu biliyormuş zaten, ben sonradan öğrendim. 2007 Cannes Film Festivainde Jüri Özel Ödülü aldığını da bilmiyordum dolayısıyla.
Persepolis, Marjane Satrapi'nin henüz küçük bir çocuk olduğu dönemde İran yaşanan yeşil devrim ile başlıyor ve gençliğine kadar başından geçenleri konu alıyor.
Çizimler çok keyifli, komik ve alaycı bazen de çok hüzünlüydü...
Marji'nin gözünden önce bir çocuk, sonra yetişkin bir kadın olarak siyasi olayları, bunların ailesindeki ve ülkesindeki etkilerini görüyoruz.
Kendi adıma, burnumuzun dibindeki komşumuzun tarihine bu kadar yabancı olmama çok üzüldüm. Gerçi kitapta biraz bahsediyor İran'da yaşananlardan neden bu kadar bihaber olunduğundan.
Kültür olarak çok benzer yanlarımız olduğunu ve yeşil devrim öncesi İran'ın ne kadar modern bir şehir olduğunu bilmediğim için kendimi ayıpladım.
Marjinin, devrimin katı kurallarına karşı  dürüstçe kendini savunduğu zamanlardaki cesaretine hayran kaldım. Bir de yasemin kokulu anneannesi ile ile ilişkisini çok sevdim. Ama yine de beni en çok etkileyen bütün yaşadıklarına rağmen insanların ülkesine olan büyük sevgisiydi. 
Çizgi roman seven herkese tavsiye ediyorum. Yine bir arkadaşıma verdiğim için kontrol edemiyorum, ama 130 sayfa diye aklımda kalmış. 
Keyifli okumalar.

6 yorum:

  1. Ben de bir kitabı olduğunu ilk defa duydum.

    YanıtlaSil
  2. animasyondan en son haberi olan uzaylı olarak gariplik bende.

    YanıtlaSil
  3. 350-400 sayfa var aslında, büyük boy hem de koca koca :)

    YanıtlaSil
  4. Eveeet benzer bişer aradım sonra ama bulamadım.

    YanıtlaSil
  5. suratıma tokat gibi çarpan bir kitaptı. İran'da herşeyin 1 gecede, tek bir gecede nasıl değiştiğini herkes görmeli , okumalı.

    YanıtlaSil
  6. Kitabı olduğuna çok şaşırdım! Filmini izledim, kitap uyarlaması gibi gelmedi hiç -bazı filmler bu konuda çok kötü- güzel iş çıkartmışlar. Kitabını okumaya üşenenler varsa, filmini mutlaka izlemeli, olanları bilmemizde fayda var.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails