8 Mayıs 2010 Cumartesi

Kimya Hatun - Saide Kuds


Elif Şafak'ın Aşk'ı, Ahmet Ümit'in Bab-ı Esrar'ından sonra bu kitabı da okumak istedim. Olaylara bir kadının gözünden bakmak, haremden yorumları da görmekti amacım. İtiraf edeyim, ilk başlarda iyi başlasa da sonlara doğru kitaptan sıkıldım.

Burada resmedilen Şems'i Tebrizi'yi sevmedim, bu da etkili olmuş olabilir kitaba karşı olumsuz duygular beslememde. Mevlana'nın üvey kızı Kimya Hatun'un çocukluğundan başlayıp, Mevlana'nın hareminde son bulan hikayesinde heyecanlanıp, meraklandığım yerler oldu mu?
Evet. Ama hikayenin son kısımlarının gereksiz uzatıldığını ve kahramanların kafamda kalmasını istediğim hallerinden uzaklaştıklarını düşünüyorum.

Kitapta, bir yandan kadına bakış ve verilen değeri görmek insanın içini acıtıyor. Kimya'nın kadının değerini hayatının daha başlarında erkek kardeşi doğduğunda benimsemesi ve bir nevi savunma mekanizması geliştirmesine tanık oluyorsunuz. Kitabın belki de bana en gerçek gelen yönü bu idi.

Ayrıca kitabı kim redakte ettiyse; ona da selam yolluyorum. O kadar fazla imla hatası vardı ki okurken, gözüme batıp durdu hatalar ve konsantre olmakta zorlandım.

Neticede bu kitabı alın okuyun, diyemiyorum.

3 yorum:

  1. Bende Aşk'tan sonra Bab-ı Esrar'ı okumuştum:) Kimya Hatun'da sırada:) Sanırım Aşk'tan sonra bu sıralama genel olarak yapılıyor :)Ben Bab-ı Esrar'dan Aşk'tan daha fazla keyif almıştım.Ama Kimya Hatun'u da okuyacağım mutlaka.Sizin yorumunuz fazla olumlu değil ama okumak istiyorum açıkcası.Teşekkür ederim paylaşımınız için :)

    YanıtlaSil
  2. alışkın olduğumuz "mevlana, sınırsız sevgi" betimlemelerinden uzak bir kitap değil mi? ben de çok şaşırmıştım okuduğumda ve resmen içim acımıştı.

    YanıtlaSil
  3. Kahve keyfi, evet sıralama aynı gerçekten. Merak ediyorsanız bence de okuyun, siz karar verin. Belki size farklı gelir. İyi okumalar...

    Francesca M.:Evet alışılanın dışında, Mevlana'ya çok dokunmamış ama Mevlana'nın onca sevdiği, değer verdiği Şems'i öyle bir anlatmış ki inanasım gelmedi açıkçası.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails