28 Şubat 2010 Pazar

Siyah Süt | Elif Şafak


Siyah Süt - Elif Şafak

İtiraf ediyorum Elif Şafak'ın sadece bu kitabını okudum. Diğerlerini okumadım çünkü fırsatım olmadı ya da öyle birşey...

Efendim şöyle bir konu var kitapta;
Elif Şafak bu kitabı anne olmadan,evlenmeden önce yazmış. Kendi hayatını anlattığı bu kitapta sadece çocuğunu ve yaşamını anlatmakla kalmamış,çok güzel bir iç dünya analizine de başvurmuş. Kitapta 4 tane parmak kadınımız var Elif Şafak'ın iç dünyasında... 4 küçük kadın Elif Şafak'ın ayrı ayrı kutuplarında bulunan ayrı ayrı özellikleri. Baskın özellikleri ve sinik özellikleri de çok güzel ayırd etmiş bu kitapta :)

Benim çok hoşuma giden,okudukça tekrar tekrar okuyabildiğim,kapağından ilham aldığım,mükemmel tasarlanmış,su gibi giden bir kitap :) Özellikle küçük kadınların iç dünyası harikaydı. Şöyle bir hayalgücümü zenginleştiren,benim de parmak kadınlarımı ortaya çıkartan bir kitaptı anlayacağınız.

Kitapı okurken çok düşündüm,benim içimdeki küçük kadınları,çatışan yanlarımı,uyumlu karakterlerimi,birbirini destekleyenleri... Çok üzüldüm aslında böyle çok yanlı olduğuma...
Hangi karakterim benim üzerimde daha baskın diye bir çok tespit yapmaya çalıştım... Düşündürücü,düşündürürken de eğlendirici bir kitap... Kesinlikle tavsiye ederim...
Muhakkak okunmalı...

10 üzerinden 9 :)

21 yorum:

  1. Elif şafak'ın en sevmedigim kitabı, en en en uyuz oldugum.

    yani şu kitap benim elif şafak tan okudugum ilk eser olsaydı bir daha okumazdım.o derece!

    zaten kitabın basında da, affınıza sıgınıyorum falan demiş elif hanım, ama yok hiç sıgınmasın, ne özgünlügü, ne akıcılıgı yoktur kitabın benim gözümde, sevgili günlük diye yazaymış daha kıymetli olurmuş hiç degilse kendine!

    YanıtlaSil
  2. sevgili aslı;
    merope kadar sivri dilli olmasamda doğrudur elif şafağın en kötü kitabıdır...
    otobiyografi konusunda yeterli başarıyı sağlayamıştır... ki zaten metisten doğana geçişide bu kitapla olmuştur...
    ama yinede dilini beğendiysen sana "mahrem"i mutlaka öneririm...
    muazzam bir kitaptır, bir yazarın kendini aştığı andır mahrem... pinhan,araf, baba ve piçte arkadan gelir...

    YanıtlaSil
  3. ben biraz fanatik bir okur oldugum için, kötü buldugum kitapları yerden yere duvardan duvara vuruyorum :)) kusuruma bakmayınız..

    YanıtlaSil
  4. aslında bende yapıyorum bunu...ama siyah süt kötü diildi de sanki elif şafak bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı.. yani mesela ben "aşk" tan sonr aokumuş olsaydım siyah sütü daha başarılı bulabilirdim..ya da aslı gibi ilk onu okusaydın orjinal bulabilirdim..

    YanıtlaSil
  5. ya, lütfen, nesi orjinal? içindeki kadınlar, onlarca kez baska yayınlarda, dergilerde, kitaplarda defalarca okudugumuz, klişenin dibine vuran figuranlar olmuş yalnızca. adalet agaoglu bile, ateş püskürmüştü, ismimi izinsiz kullandı falan diye. yani öyle bir konuşma olmamış aslında aralarında.

    yani, kendini çok begenen çok önemseyen bir kişinin, çocugum olursa aman yazarlık yapamaz mıyım acaba diye diye telaşlanması, bu süreci de son derece bütünlükten yoksun biçimde derlemesi diyebilirim bu kitap için.

    ay çok hötledim:(

    YanıtlaSil
  6. ay evet çok hötledin
    1) hatun bu kitabı çocuğum olurs adie yazmıyor zaten...
    2) sana bana uygun olmasada popüler kültüre çok uygun ki bunu yazdığında evliydi..
    3) o artık mutlu bir kadın ve ne yazık ki yazamıyor artık...
    4)post partum die bişey var..çocuğum olursa acaba yazamaz mıyım diil..çocuk olunca şimdi hiçbirşey yapamıycam diiee hepimiz ağlaşabiliriz ne var bunda, hıhh!
    5) ayrıca isim kullanmak için izin mi alınır ayol,... üüüffff yani...

    YanıtlaSil
  7. eh, tabi ki izin alınır, adalet agaoglu nun kendisi, evi, yaşayış biçimi hakkında yorum yapıyor, yok artık :)

    1 ve 4 aynı sey zaten, çocugum olursa kitap yazamam diye debeleniyor işte. post partum zaten herkesin yaşadıgı bişey, gayet de klişe biçimde yazınca bize ne senin endişelerinden diyesi geliyor insanın.

    belki de elif şafakın iyilerini gördügüm için bu kadar paralamak istiyorum bu kitabı. nerde bit palas, baba ve piç, nerde siyah süt.

    YanıtlaSil
  8. merope mahremi okumalısın...
    ama yok yok okuma, kadını paralıyasın gelmez kesin buulr paralarsın:))

    YanıtlaSil
  9. son cümleyi anlamadım :)
    mahrem, pinhan ve araf evde okunmayı bekliyor, onları okur ve yazarım buraya :D ama paralamam zannetmiyorum :p

    YanıtlaSil
  10. demek istedim ki mahrem o kadar süper bir kitap ki daha da bir paralayasın gelir...

    YanıtlaSil
  11. aa aşkolsun, neden paralayayım, başıma taç ederim :) bu blogda bir baba ve piç yazısı yazmıştım, onu okuyunuz efendim :)
    http://raflarinarasindan.blogspot.com/search/label/baba%20ve%20pi%C3%A7

    YanıtlaSil
  12. aaaa anlatamadım derdimi yahu....
    mahrem o kadar güsel ki bence, yani sizin okuduklarınzdan bile..baba ve piçten bile..araftan bile... ki hepsi ayrı ayrı favori kitaplarımdandır... siyah sütü okuyup daha çok paralıyası geliyor insanın...ben okuduğumda o kadar hayal kırıklığı yaşamıştım ki hiç desteklemediğim halde elif şafak denince artık korsan alıyorum...

    YanıtlaSil
  13. hıı yani siyah sütü daha cok paralayasım gelir.. anladım. olabilir tabi. aman ben orjinal almıştım, kendi istegimle başkasına verdim, durmasın kütüphanemde diye :) böyle de bir manyagım.

    YanıtlaSil
  14. Kitabın içeriği çok saçmaydı gerçekten :) Ama ben kitap yorumlarken böyle küçük detaylara değinmek istemiyorum. Bu kitaptaki üslubu çok beğendim,bu yüzdendir puanım 10 üzerinden 9 :) Kapak tasarımı beni benden aldı bu yüzdendir 10 üzerinden 9 :)

    Bu kitap benim kütüphanemin ilk aşklarından biriydi,bu yüzdendir 10 üzerinden 9 :)

    Çok yavan anlattım galiba Siyah Süt'ü :) Ama yine de okunmaya değer bir kitap olarak görüyorum :)

    YanıtlaSil
  15. Aslıcım, sen gayet güzel anlatmışsın :) benim kitapla şahsi husumetim var :p

    YanıtlaSil
  16. kitabı alırken bende sizin gibi ilk olarak kitabın kapağına kapılıp almıştım ama sonuç benim için hüsrandı. ki daha önce elif şafak okumuş ve çok beğenmiş biri olarak üzüldüm.

    şöyle bir sorun oluyor bende hep bir yazarın ilk kez bir kitabını okuyup çok beğeniyorum ardından aynı yazarın bir başka kitabını hemen alıp okumak gibi bir hataya düşüyorum. bunu inatla her seferinde yapıyorum ve nedense ikinci kez merak edip okuduklarım arasından beni hayal kırıklığına uğratmayan tek yazar amin maaloufdur =))

    demişken lütfen elif şafağın başka kitaplarını okuyun ama siyah süt ü değil =))

    YanıtlaSil
  17. Ah efendim,herkesce böyle yerilen birşeye nasıl 10 üzeri 9 vermişim :) Ama kitaptaki konu çok dağınık olmasına rağmen küçük kadınların bölümünü ve kitabın resimlendirilmiş şeklini çok beğendim. Ah,evet... Beni küçük kadın resimleri etkilemiş olabilir :)

    YanıtlaSil
  18. Aslıcım olur mu öyle şey, zevkler ve renkler tartışılmaz demişler degil mi :)

    YanıtlaSil
  19. belki bazı insanlar beğenmemiş olabilir ama elif şafak hayranı olarak onun annelik dönemini nasıl geçirdiğini merak ettiğim için severek okudum. ama bu depresifliğiyle bir daha iyi yazamıcak diye kormadım da değil hani. ama "aşk" ve "iskender" gibi harika iyi romanıyla geri dönerek bana en iyi cevabı vermiş oldu

    YanıtlaSil
  20. benim merak ettiğim kitaplarından... yorumları da göz önünde bulundurarak okuyacağım...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails