26 Ocak 2010 Salı

Nasıl bir belaya bulaştığınızı anlayamıyorsunuz bile: Büyücünün İlk Kuralı

Büyücünün İlk Kuralı, Terry Goodkind tarafından yazılmış Sword of Truth isimli 12 kitaplık bir serinin ilk kitabı, ve yalnızca birinci kitap türkçeye çevrilmiş. Bu kitap türkçeye çevrilip basılalı 7 sene olmuş, bu yüzden serideki diğer kitapların çevirilerini ve türkçe basımlarını beklemek iyimserlik olur.

Diyorum ya, nasıl bir belaya bulaştığımı kitabı bitirene kadar anlamadım! Diğer kitapları biran evel okumak istediğimden, çevirilecek diye iyimserlik falan beslemeden amazondan siparişimi verdim.. Çünkü kitap cidden "sağlam". Terry Bey, 94 yılında yazmış olmasına rağmen kitaplarından çoğu insan  2008 yılında Amerikan ABC televizyonu tarafından yaptırılan "Legend of the Seeker" dizisi ile haberdar olmuştur eminim, ben de bunlardan biriyim.

Çoğumuz fantastik edebiyata ilk adımımızı Yüzüklerin Efendisi ile atmışızdır, türün müptelaları Unutulmuş Diyarlar ve Ejderha Mızrağı kitaplarına da aşinadır. İşte ben de Sword of Truth serisi küçüktür Yüzüklerin Efendisi, büyüktür Ejderha Mızrağı-Unutulmuş diyarlar gibi matematiksel bir ifadeyi kullanırsam size, kitabın durduğu yeri layıkı ile açıklamış olurum.

Benim okuduğum fantazi romanlarında gördüğüm en büyük eksik, içi boş kötü adam tanımlarıdır. Kötü adam kötüdür kötü olmasına ama ne yapmıştır da kötüdür? Kimin tavuğuna kışt demiştir, ne gibi eylemlere dönüştürmüştür kötülüğünü? Okuyucu bunlardan mahrum edilir, iyiye iyi, kötüye kötü diye yapıştırılan etiketlerin içinde olay örgüsüne konsantre olmaya çabalar. Oysa Büyücünün İlk Kuralı, bize kötülerin neden kötü olduğunu layıkı ve ayrıntısı ile, en ince detayına kadar anlatabilen bir kitap. Hatta kimi yerlerde, bu kadar fazla anlatmasın! diyebiliyor insan. Sanki Terry Goodkind iyi karakterlerden çok kötü karakterine özenmişti yazarken.

Ayrıca  iyiler de  melek suyuna batırılmışçasına iyi ve masum değil, iyilerin takımı bile birbirine %100 güven duymuyor diyebiliriz. Bu yüzden insan ilişkileri daha gerçekçi, daha insancıl  diyebiliriz.

Çok kısaca kitabın konusuna da değinirsem, babası yeni öldürülmüş olan Richard Batı Diyar'da yaşayan bir orman korucusudur. Bir gün gizemli bir kadına rastlar, hatta onu bir grup adamın elinden kurtarır..onu küçüklüğünden beri yanında olmuş yaşlı dostu Zedd'e götürür. Richard'ın yaşadıgı batı diyar; orta diyardan büyülü bir sınırla ayrıdır ve o sınırdan geçmek imkansızdır, ancak Gizemli Kadınımız Kahlan sınırın ötesinden gelmiştir ve çok büyük bir amacı vardır... bu amaç, Richard ve Zedd'i de oldukça ilgilendirecektir.

Zaten bir noktadan sonra, kitap öyle sürükleyici bir hal alıyor ki, Terry Goodkind'ın yarattığı dünya gözünüzde büyüyor. confessorlar, mord sith-ler, gar'lar, gece perileri... aslında tüm bu yeni tanımlar, okudugumuz diger fantastik kitaplardan ve oyunlardan aşina gelebilir, ancak Terry Goodkind bu işi biliyor ve tüm tanımlara yepyeni anlamlar katıp, okuyucunun içine dokunmayı başarıyor. Hele büyücünün ilk kuralını öğrenmek, hem şaşırtıyor, hem de onaylamanızı sağlıyor.

Bu kitapla ilgili kötü olan tek şey ilk kitaptan sonrasının türkçe bulunamayışı. Ona da benim gibi amazon'u veya ebay-half-abebooks gibi siteleri kullanarak çare bulabilirsiniz.

Yazıya Kuyruk:

On üzerinden puanım- 8
Yazarı- Terry Goodkind
Adı- Büyücünün İlk Kuralı
Orijinal Adı- Wizard's First Rule
Çeviren- Deniz Akkuş
Sayfa Sayısı- 655
Tür- Fantastik-Macera

Kaç günde okudum- 1 hafta
Kaç kuruş- 7 TL (@ idefix)
Öneririr miyim-  kesinlikle, hele bu fiyata kaçmaz!

1 yorum:

  1. Öncelikle tanımlamalarınıza hayran kaldım.Benim bu kitap için düşünüp de bir türlü söze dökemediğim her şeyi siz bir çırpıda anlatı vermişsiniz.Bu kısa ve öz bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim.Ancak bir kaç sorum olacak.Evet ben de bu kitabı okudum ve sizin düşündüklerinizin aynısını düşünüyorum.Yalnız henüz on beş yaşındayım ve ingilizcem çok da gelişmiş değil en azından pratikte zorlanırım, gramer bakımından pek sıkıntım yok(en azından bu güne kadar öğrendiklerim için konuşuyorum) ve kitap hala daha Türkçe'ye çevrilmedi bana da okuyabilmem için bir öneriniz var mı? Size bunu niye soruyorum bilmiyorum ama yardımcı olmanızı istedim. Yani, çok güzel düşünüyorsunuz, benimle aynı şeyleri düşünüyorsunuz.Rahatsız ettiysem de kusuruma bakmayın lütfen.Sağlıcakla kalın :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails