26 Ocak 2010 Salı

Aylak Adam | Yusuf Atılgan


Yusuf Atılgan C. der aylak adama. Bir adı bile yoktur ve her şeye karşıdır, toplumun belirlediği kavramlara, aile kavramına, evliliğe... Kendi ailesi canını acıtmıştır çünkü, evliliğe inancı yitmiştir, evliliğe olan karşıtlığını bir kız arkadaşına şu soruyla anlatır C.: "Neden evlenmek istiyorsun? Kocan senden sıkılsın, çocukların kuşpalazı olsunlar diye mi?"

Böyle bir karakterin yaşamına şahit oluruz bu romanda. Dört mevsime ayrılmış bölümler vardır romanda, C.'nin Ayşe adlı ressam sevgilisinden ayrılmasının ardından dahil oluyoruz düşüncelerine, yaşamına, sonra Güler'le olan ilişkisi, Güler'le ayrılığı, yazlık bir eve taşınması ve orda tekrar Ayşe'yle karşılaşmalarını izliyoruz. C.'nin bir işi yok, işsiz. Akrabalarından kalan mirası var ve paraya hiç önem vermiyor C., bunu denize gitmek için evden çıkarken üzerindeki yüklü miktar parayı kitaplığındaki bir kitabın arasına koymasından, sonra döndüğünde hangi kitabın arasına koyduğunu ve paranın miktarını unutup da "çalınsa da rahatlasam" şeklindeki düşüncesinden anlayabiliyoruz. Oysa sevdiği kadınlar hep C.'nin bir işinin olmasını istiyorlar, ailelerine tanıtmak istiyorlar C.'yi, onunla evlenmek istiyorlar... Bir tek ressam Ayşe'nin onu anladığını sanıyor C. fakat Ayşe'nin günlüğüne yazdıklarından biz okuyucular öyle olmadığını fark ediyoruz, her kadın gibi Ayşe de kıskanç, ailesine C.'yi tanıtmak istiyor, gelecekten korkuyor, C.'yle ilerde yapamayacağını düşünüyor.

C. çok zor bir karakter. Romanın adı çok doğru bir seçim olmuş, aylak bir adam C., bazen ruhsuz, bazen değme filozoflara taş çıkarıyor düşünceleriyle fakat kendinden başkasını pek düşünmüyor, bencil. Topluma ayak uyduramıyor, toplumun kendine ayak uydurmasını da beklemiyor, bir yerden dışlanana kadar orda yaşıyor, sonra başka bir yere taşınıyor. Aslında herkesin aylak olması gerektiğini düşünüyor ve aylaklığından gurur duyuyor. Kimi yerlerde haksız da değil, okurken düşüncelerine hak veriyorsunuz. Ama bulunduğu yere uymuyor işte...

Yusuf Atılgan bu romanda gerçekten altı çizilesi cümleler kurmuş... Kitabı nasıl bitirdiğinizi anlamayacaksınız muhtemelen. C.'nin dünyanın nasıl kurtulacağı konusunda bulduğu çare sizi gülümsetecek, sevdiği kadınlar hakkında kurduğu cümleler ise içinizi acıtacak... Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sını beğenenlere şiddetle tavsiye ediyorum Aylak Adam'ı da.

4 yorum:

  1. Yusuf Atılgan'ın uzun uzun kurduğu tümceler ve aylaklığı harika anlatan bir kitabı. Aylak adam hayatımındaki en iyi kitaplardan birisidir. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle insanı en iyi anlatan romanlardan biridir. Tekrar okumak istedim bu yazıdan sonra. Bu muhteşem romanı tekrar hatırlattığınız için teşekkürler....

    YanıtlaSil
  3. Evet, hakkında daha uzun yazmayı ya da çok fazla alıntı yapmayı istemedim, incecik bir kitap zaten, biraz daha uzun yazsam gizemini yitirtecekmişim gibi geldi, sanki öyle olunca insanlar okumayacaklarmış, yazıdan romanla ilgili bilmeleri gerekenleri almış olacaklarmış gibi geldi. Şimdi de bir kez daha baktım da çok az bahsetmişim sanki. Böyle bir roman, ne yazsam çok az kalıyor, ne anlatmak istesem de çok fazla geliyor, kitabı anlatmış oluyorum.

    YanıtlaSil
  4. Kürk Mantolu Madonna'ya bayılmıştım ama Aylak Adamı ben niye okumadım ya, okuyacaktım oysa. Allah senden razı olsun, hatırlattın bana :)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails