31 Ağustos 2013 Cumartesi

Barış Bıçakçı | Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra



Merhaba!
Bu seferki kitap seçimimde polisiye - gerilim türlerine biraz ara verip Barış Bıçakçı'dan ve bu eşsiz kitabından bahsetmek istedim. Beni etkileyen o kadar kitap hakkındaki yorumlarımı sizlerle paylaşıp Barış Bıçakçı'nın kitaplarından biriyle ilgili fikirlerimi paylaşmazsam eksik bir şey yaptığımı hissedecektim. 

"Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra" ilgili fikirlerimi yazmadan önce, Barış Bıçakçı'yla ilgili beni etkileyen şeylerden bahsetmek istiyorum. Elime aldığım her kitabı bitirmeden bırakmama huyum vardır ancak bir yazara körü körüne bağlanıp her yazdığını zevkle okuyabilen biri değilimdir pek. Lakin Barış Bıçakçı söz konusu olunca şu ana kadar onun hangi kitabını elime aldıysam sadece okumadım; zevkle okudum. O kadar sade ve müdahalesiz bir şekilde yazıyor ki, ister istemez bu doğallığa kapılıp o cümleleri kalbinizde hissediyorsunuz. Kısacası bu etkileyiciliğin sebebi, süslü ve upuzun cümleler değil, okuyunca bir şarkı mırıldanıyormuş hissi veren o sade cümleler. Onun hiçbir sözcüğü birbirinin ardından zorla gelmiyor, sanki O her defasında o sözcüğün yanına yakışacak bir diğerini ustalıkla buluyor. Öte yandan etkileyici olan bir diğer unsur da şu ki, Barış Bıçakçı'nın eserleri gerçeklikten uzak değil, hem de hiç değil. 

Kitaba gelecek olursak, Başak adında bir kızın intiharıyla ilgili bir kitap bu. Kitabın adıyla bir bağlantı kuracak olursak, Başak bir süre yere paralel gidiyor ve ardından kendini yere bırakıyor; intihar ediyor. Ancak kitabımız bu intiharın etrafında gerçekleşen olayları, intihardan etkilenen insanları ve bu insanların geçmişi eşelemesini, düşüncelere dalmasını konu alıyor. Başka bir deyişle, bir intiharın kaç kişiyi ne şekillerde etkileyebileceğini, kaç kişinin hayatını nasıl değiştirebileceğini sorguluyorsunuz kitabı okudukça. 

Kitabın içeriğiyle ilgili başka bir bilgi vermeye hiç gerek yok. Sözü hemen Barış Bıçakçı'ya bırakalım. Siz de kitabı elinize alın, akmasına ve akarken sizi de gittiği yere götürmesine izin verin. 




Keyifli okumalar!

11 yorum:

  1. ah! en sevdiğim yazar. Barış Bıçakçı yazdın beni benden aldın. teşekkürler ^^

    YanıtlaSil
  2. Barış Bıçakçı kitabını anlatmak zordur. onu en iyi o anlatır..

    YanıtlaSil
  3. Ne demek efendim, rica ederim :) Bilmeden güzel bi'şey yapmışım!

    YanıtlaSil
  4. Evet, o yüzden ben de sözü uzatmadan ona bıraktım :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir kitaptır. Akıcı bir üslubu var bence de. Ben Aramızdaki En Kısa Mesafe kitabını bir günde bitirmiştim. Diğer kitaplarını da tavsiye ederim eğer okumadıysan. Tekrar tekrar okunulası kitaplar yazmış ya. En sevdiğim özelliği detaylara dikkat etmesi. Tanıttığın kitap ilk okuduğum kitabı. Ben de çok severim. :)

    YanıtlaSil
  6. daha önce Barış Bıçakçı'nın kitaplarından hiç okumadım
    son zamanlarda çok fazla karşıma çıktı, merak ettim, hangi kitabıyla başlamamı önerirsiniz?
    aslında bu intihar konusu baya ilgimi çekti ama tavsiyeleri bekliyorum

    YanıtlaSil
  7. Ben de bu kitabı okudumda bir süre yere paralel gidenin Elif değil geride bıraktığı insanlar olduğunu düşündüm. Hepsinin hayatında bşr şeyler değişti veya değişmesi gerek ama ne yöne olacağı kitabın sonunda dahi belli değil. Biz de o paralel gidiş anını okuyoruz romanda sanki. Güzel kitaptı gerçekten.

    YanıtlaSil
  8. Cogu kitabini okudum, Veciz Sozler kaldi sanirim bir tek. Ben de cok seviyorum. Tesekkur ederim :)
    -

    Her kitabiyla baslayabilirsiniz ancak ben Bizim Buyuk Caresizligimiz'le baslamistim okumaya ve cok etkilenmistim. Uslubunu en yalin buldugum kitabidir.

    -

    YanıtlaSil
  9. Evet, Basak'im intihariyla etkilenen her seyi goruyoruz aslinda. O kadar guzel anlatimi vardi ki bir ara yere paralel giden ben miyim acaba diye dusundugum de dogrudur :)

    YanıtlaSil
  10. bu kitap öldürmeden süründürür.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails