30 Eylül 2012 Pazar

Yukarı Mahalle, Steinbeck


John Steinbeck'in orijinal adı Tortilla Flat olan, Türkçe çevirilerinde Yukarı Mahalle ya da Kenar Mahalle ismiyle basılan romanı, aslında aynı yerde, aynı kişilerin başından geçen çeşitli olayların küçük küçük hikayeler halinde anlatılmasıyla oluşmuş.

İlk başta hapisten kaçmış, işsiz güçsüz Danny'i tanırız ve hikaye Danny ile Pilon'un birbirlerinin fakirliğine, ızdırabına ortak olduklarında arkadaşlıkları sayesinde her şeyin altından kalkabileceklerini fark etmeleriyle başlar. Birinin cebine giren birkaç dolarla birlikte yemek yerler, birinin eline geçen bir şişe şarabı birlikte içerler, ikisi de evsiz ve işsiz, sokak sokak, orman orman dolanmaktalarken Danny'e bir gün iki ev miras kalır. Kendine miras kalan iki evle birlikte toplumdaki statüsü bir anda değişen Danny, bir evinde kendisi otururken diğer evini de Pilon'a sözde kiralar ama Pilon'un Danny'e hiç kira ödemeyeceğini ikisi de biliyorlardır. Pilon, Danny'e kira ödemediği için kendini suçlu hissetmeye başlamışken eve başka bir kiracı daha alır, onun da kendisine hiç para ödemeyeceğinin farkındadır ama olur a Danny bir gün kendisinden kira isterse "Yeni kiracı da bana kendi kira payını ödemiyor Danny, ondan kira ödeyemiyorum!" diyebilecektir. Arkadaşlıklarının bu kira meselesi yüzünden gitgide bozulacağının farkında olan Danny de Pilon da sıkıntıdan geceleri uyuyamamaya başladıklarında Pilon'un oturduğu ev yanar ve Pilon da diğer arkadaşını da alıp Danny'nin Yukarı Mahalle'deki evine taşınır, artık ne kiracı ne de ev sahibi kalmıştır, hep birlikte aynı evde yaşayan kafadarlar, hayatlarına pek çok dost daha dahil edecekler, pek çok badireler atlatacaklardır.

Yukarı Mahalle, tam bir kenar mahalle romanı. Günübirlik işlerde çalışan insanlar, çingeneler, ellerine geçen üç kuruş parayı içkiye yatıranlar, evde aç bekleyen çocuklar, yaşı geçkin ama parası olan kadınları mutlu eden parasız erkekler, kendilerine mutluluk aramak için gelen erkeklerden şarap ya da başka hediyeler talep eden kenar mahalle dilberleri, kendilerine bile bakamayacak durumdalarken hayvan sevgisinden vazgeçemeyip pek çok köpek besleyen zavallılar, ama hepsinin kendi hikayesi, hepsinin ayrı bir öyküsü ve dostluğu olmasıyla ağzınıza bir parmak bal çalmayı da çok iyi beceren bir fakirlik hikayesi. Her bölümde hikayeye dahil olan birilerinin öyküsünü ya da ana karakterlerin başlarından geçen değişik olayları okurken Yukarı Mahalle'ye hiç yabancılık çekmemeye başlayacak ve sonunda sanki kendinizi Yukarı Mahalle'deki evlerden birinde oturuyormuş gibi hissedeceksiniz.

1 yorum:

  1. steinback çok güzeldir , bu kitabı hatırlamıyorum ama lisede okumadığım kitabı kalmadığını düşünüyorum...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails