18 Eylül 2012 Salı

Amat, İhsan Oktay Anar


Amat, İhsan Oktay Anar'ın Yedinci Gün'den bir önceki romanı, 2005 yılında, İzmir Bostanlı'da yazılmış.

İhsan Oktay Anar, Amat'ta da yine bir eski zaman hikayesi, bir masal anlatıyor. Kaptan Diyavol Paşa, bir salı günü 247 mürettebatın bulunduğu bir kalyonu, İstanbul'dan kaldırır ve hikaye, salı günleri deniz yolculuğuna çıkılmaması gerektiğini anlatan bir denizci efsanesiyle başlar. Ve birçok denizci efsanesiyle ilerlerken, ölümsüzlük merakını yenemeyen ikinci kaptan Süleyman Reis, Borucu Eşek İsrafil, Kazdağlı Tomarcı gibi pek çok karakterin korkusu, inanışı, efsanesi, günahı ve sırrıyla, pek çok deniz çatışmasıyla devam eder, güzel bir sürpriz sonla da biter.

Şiddetle tavsiye ederim, bu da kitaptan, eftamintokofti kelimesinin anlamına sözlükten baktıran bir alıntı:

"Bu palavracı deminden beri sana dümbelek çalıyor! Yok efendim iki fırkateyn batmış! Yok esrarengiz bir gemi varmış! Yok kapkara sancak çekmiş! Daha neler! nedense bu hayalet gemiler hep kara sancaklı olur ve sislerin arasından çıkar gelirler. Top tüfenk para etmez. Bahse girerim ki mürettebatı da ölüdür! Yok daha neler! Asma sakal, takma bıyık! Böyle eftamintokoftilere inanma!"

1 yorum:

  1. Ihsan Oktay Anar'in bu kitabini merak ediyorum ama hala okumaya firsat bulamadim. Bu post sayesinde en yakin zamanda alincak kitap listeme ekledim:)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails